Dynamic Domain Name System of DDNS

0
165
Dit artikel is deel 35 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieConfiguratieprotocols 4 – DNS (1)

DNS-server en deze laat weten dat een netwerkstation met de opgegeven domeinnaam nu bereikbaar is op het opgegeven ip-adres. De DNS-server past dan zijn configuratiebestanden aan en overschrijft het oude adres met het opgegeven nieuwe. Vanaf nu komt een verwijzing naar de domeinnaam bij het goede ip-adres terecht.

Notificatie

Veel ondernemingen, zeker de grotere, gebruiken meer dan één DNS-server voor lastenverdeling en uitvalovername. In de vorige delen over DNS hebben we geleerd dat DNS-informatie opgeslagen en uitgewisseld wordt onderverdeeld in zones. Een DNS-zone is, zoals je waarschijnlijk nog wel weet, een subdomein ofwel dat gedeelte van een bepaalde domeinnaam tussen punten (bijvoorbeeld: www, diskidee en be zijn alledrie zones in de domeinnaam www.diskidee.be).

Een BIND-server werkt zijn configuratie altijd bij binnen een zone. Hoe vaak hij dat doet hangt af van de configuratie, maar standaard is dat om het kwartier. Dat betekent helaas ook, dat deze bijwerking niet in real-time gebeurt en dat het dus tot een kwartier kan duren voordat de juiste domeinnaam bij het juiste ip-adres in de DNS-configuratie staat. Als het om een adres met domeinnaam gaat dat voor de rest van de wereld bereikbaar moet zijn, kan het op deze manier dus tot 48 uur duren vooraleer alle DNS-servers bijgewerkt zijn en de

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelDynamische DNS-diensten
Volgend artikelConfiguratieprotocols 4 – DNS (1)