OSI-laag is zoals ajuin

10
409
Dit artikel is deel 2 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieWat is een netwerk?Netwerktopologieën

In dit tweede deel vertellen we iets over het zogenaamde OSI-model van netwerklagen zoals dat gedefinieerd werd door de ISO. Die volgen op elkaar zoals de schillen van een ajuin.
onion2_max
Vijfentwintig jaar geleden, in 1974, heeft de internationale standaarden-organisatie ISO een model voor gelaagde netwerken gedefinieerd. Je kunt bij die gelaagde netwerken denken aan de lagen van een ajuin, want qua architectuur lijkt het er erg op. Dat model heeft voluit het Open Systems Interconnection Reference Model, maar iedereen spreekt kortweg van het OSI-model. Vergis je niet: dit OSI-model is geen definitie van een netwerkachitectuur! Daarvoor zou het immers de juiste interfaces en protocollen moeten definiëren die in elke laag van toepassing zijn en dat doet het OSI-model niet. Het omschrijft alleen wat elke laag moet doén. De ISO heeft wel voor alle lagen in dit OSI-model afzonderlijke internationale standaarden vastgelegd, maar die maken dus geen deel uit van dat OSI-model.

Het getal is zeven

Het OSI-model bestaat uit exact zeven lagen. Hoe komt men aan die zeven lagen? Welnu, men heeft vijf principes vastgelegd:

1.We creëren een nieuwe laag voor elk benodigd niveau van abstractie;
2.De verzameling van gedefinieerde lagen moet groot genoeg zijn om afzonderlijke functies ook in afzonderlijke lagen te stoppen, maar weer niet zó groot dat de omvang van de architectuur onhandig wordt;
3.Internationale standaarden definiëren elke laag;
4.Elke laag heeft een welgedefinieerde functie;
5.De hoeveelheid informatie die tussen de verschillende lagen wordt uitgewisseld via de interfaces moet zo klein mogelijk zijn.

Met behulp van deze principes heeft men de volgende lagen in het OSI-model gedefinieerd, in volgorde van onder naar boven: fysieke laag, datalink- of verbindingslaag, netwerklaag, transportlaag, sessielaag, presentatielaag en applicatielaag. Dat zijn er dus exact zeven.

Klik hier (opent nieuw venster) voor een symbolische voorstelling staan van het OSI-model, samen met een tabel die een overzicht van lagen, functies en protocols in dat OSI-model geeft voor een Ethernet-netwerk met NetBIOS. (28KB, Macromedia Flash plugin nodig – deze wordt meestal automatisch geladen).

De Internet-mensen hebben zich altijd nogal sterk afgezet tegen het OSI-model en houden bij hoog en bij laag vol dat een TCP/IP-netwerk niet voldoet aan het OSI-model, maar in diezelfde tabel kun je zien dat het wel degelijk mogelijk is een TCP/IP-netwerk onder te brengen in het OSI-model. De reden voor die weerstand uit de Internet-hoek moet je zoeken in het feit, dat Internet (of tenminste zijn voorganger ARPAnet) al vóór 1974 bestond en dus niet ontworpen werd volgens dat OSI-model. Helaas voor die tegenstanders blijkt het OSI-model wel algemeen genoeg om elk bestaand netwerk en dus ook het hele Internet qua architectuur te kunnen weergeven.

1
2
3
4
5
Vorig artikelNetwerktopologieën
Volgend artikelWat is een netwerk?

10 REACTIES

 1. "Je ziet bij dit artikel een symbolische voorstelling staan van het OSI-model, samen met een tabel die een overzicht van lagen, functies en protocols in dat OSI-model geeft voor een Ethernet-netwerk met NetBIOS"
  -Waar staat deze tabel?
  -Die symbolische voorstelling zal die ajuin wel zijn, veronderstel ik.

 2. toch ff zeggen dat udp voor een onbetrouwbare verbinding zorgt mogelijk dus mét fouten. Het artikel insinueert dat udp foutloos overstuurt, terwijl dit niet het geval is

 3. Niet rechtstreeks op dit artikel maar ik ben erop gestoten door een ander probleem en zoek hulp. Ik zocht namelijk op internet naar cyclische redundantiecontrole want ik heb vakantiefoto\\\’s op cd-rom geschreven en nu kan ik ze niet meer oproepen. Mijn hele pc draait steeds vast op die cd-rom en telkens komt dezelfde opmerking naar boven: \\\”Error: cyclische redundantiecontrole\\\” Kan iemand mij hier mee helpen? Bestaat er een oplossing voor zodat ik toch mijn foto\\\’s terugheb? De cd-rom is licht gekrast maar vooral, hij vertoont rare donkergrijze vlekjes ter grootte van 1 mm² die er precies binnenin zitten. Kan die cd-rom hersteld worden en zijn de CD-rom hersteldiensten betrouwbaar en vragen zij geen veel te dure prijzen??? Ikzelf ben eerder een PC-leek, toch wat zulk \\\’n stoten betreft.
  Hulp mag altijd gestuurd worden naar berepeos@hotmail.com

 4. jan
  11 februari
  2003

  Epson EPL-6100LWebcams van Creative, Logitech, Philips en TrustMicrosoft Windows XP Inside Out

  Reacties op:

  Ajuinen
  Terug naar artikel

  ——————————————————————————–
  Iva: zie de volledige uitleg in http://www.diskidee.be/hardware/cursussen/?id=260. Een klasse C adres verliest drie bits aan de identificatie van de klasse en dan blijven er 21 over voor de subnetten en 8 voor de hosts binnen ieder subnet. In totaal dus 3+21+8 = 32 bits. Met 21bits kun je 2^21ofwel 2.097.152 subnetten hebben. In ieder subnet passen dan 256 (2^8) hosts (in feite 254, aangezien de hosts 0 en 255 voorbehouden zijn).
  Johan Zwiekhorst 07 januari 2003
  maar hoe kom je dan in een Classe C adres met 5 bits aan 20 subnets??
  Iva@Albeda 08 november 2002

  Ik werk ook met IE6 en kan eea perfect afdrukken (je kiest toch wel voor de afdrukversie van dit artikel door op het printpictogram rechtsboven of rechtsonder van elk artikel te klikken?)
  Jozef 24 mei 2002

  Om één of andere reden werkt de afdrukfunctie niet correct in IE6: er gaan stukken tekst verloren + overgangen van ene bladzijde naar andere snijden midden in de tekst etc. (te checken in print preview). Kan dit gecorrigeerd worden?
  bavo@paragonpictures.be 13 mei 2002

  Heel erg duidelijk en leerzaam! Hartelijk dank. Een opmerking: In de (Flash)ui staat de direct zichtbare korte tekst van de sessielaag volgens mij fout. Hier staat nu de beschrijving van de netwerklaag. Als je de sessielaag opent gaat het goed.
  Rita 26 april 2002

  ——————————————————————————–

  Reactie

  Afzender

  © Copyright 1999-2003 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
  Over Diskidee | Privacy | Copyrightinbreuk
  Diskidee®, Global Village® and Data TestLab® are registered trademarks of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium

  lalala

 5. Iva: zie de volledige uitleg in http://www.diskidee.be/hardware/cursussen/?id=260. Een klasse C adres verliest drie bits aan de identificatie van de klasse en dan blijven er 21 over voor de subnetten en 8 voor de hosts binnen ieder subnet. In totaal dus 3+21+8 = 32 bits. Met 21bits kun je 2^21ofwel 2.097.152 subnetten hebben. In ieder subnet passen dan 256 (2^8) hosts (in feite 254, aangezien de hosts 0 en 255 voorbehouden zijn).

 6. Ik werk ook met IE6 en kan eea perfect afdrukken (je kiest toch wel voor de afdrukversie van dit artikel door op het printpictogram rechtsboven of rechtsonder van elk artikel te klikken?)

 7. Om één of andere reden werkt de afdrukfunctie niet correct in IE6: er gaan stukken tekst verloren + overgangen van ene bladzijde naar andere snijden midden in de tekst etc. (te checken in print preview).

  Kan dit gecorrigeerd worden?

 8. Heel erg duidelijk en leerzaam! Hartelijk dank. Een opmerking: In de (Flash)ui staat de direct zichtbare korte tekst van de sessielaag volgens mij fout. Hier staat nu de beschrijving van de netwerklaag. Als je de sessielaag opent gaat het goed.

Reacties zijn gesloten.