Sitecom USB 3.0 network gigabit adapter LN-032 getest

Sitecom gigabit usb-adapter presteert goed

1
Recente ultracompacte laptops, Ultrabooks en hybride tablets hebben niet altijd meer een vaste netwerkaansluiting. Met de Sitecom USB 3.0 network gigabit adapter los je dit probleem op. Een dergelijke adapter is vooral interessant als je grotere bestanden wil kopiëren. Wij hebben deze usb Ethernet-adapter getest.

Tablets en compacte laptops hebben niet altijd meer een vaste (Ethernet) netwerkaansluiting. Een gewone usb-poort hebben ze meestal wel. Als je daar een usb-netwerkadapter zoals de hier besproken Sitecom USB 3.0 network gigabit adapter LN-032 op aansluit kun je toch nog gegevens tegen hogere snelheden overdragen dan mogelijk is met een draadloze netwerkverbinding. Als je bijvoorbeeld grotere bestanden zoals films op je tablet wil zetten gaat dit heel wat sneller via een vaste netwerkverbinding dan via WiFi.

 
Technische kenmerken

De Sitecom USB 3.0 network gigabit adapter LN-032 is een herverpakte Asix 88179-adapter uit Taiwan. Je kunt hem zowel op een usb 3.0- als een usb 2.0-poort aansluiten, maar de hoogste snelheden haal je natuurlijk met usb 3.0.Sitecom LN-032

Deze half-duplex Ethernet usb-adapter ondersteunt alle belangrijke Ethernet-standaarden, waaronder ook IEEE 802.3az voor energiezuinige werking en Wake-on-LAN (WoL). Cross-overdetectie is ingebouwd: je kunt er dus elk type Ethernet-kabel op aansluiten en de adapter zal zichzelf configureren voor een correcte overdracht van gegevens.

 
Installatie

Je moet eerst de meegeleverde drivers installeren. Je kunt de drivers ook downloaden van de Sitecom-website. Er zijn drivers voor Windows XP, Vista, 7 en 8 (zowel 32- als 64-bit) en voor Mac OS X 10.6 en hoger. Wil je Linux-drivers dan zul je die rechtstreeks bij Asix moeten downloaden (selecteer “USB 3.0 Gigabit” bij “Product Family” en “AX88179” bij “Product Name”).

Android ondersteunt deze adapter momenteel niet, al kun je het op een geroote Android-tablet wel aan de praat krijgen met wat programmeerwerk (ook voor N900/Meamo).

Pas nadat de driver geïnstalleerd is, mag je de adapter in een usb-poort pluggen. Daarna sluit je de Ethernet-kabel aan en heb je een snelle vaste netwerkverbinding.

Wij testten de adapter onder 64-bit Windows 8 op een recente Dell Latitude 10 Windows 8 tablet (uitsluitend usb 2.0 poorten) en onder 32-bit Windows 7 op een oudere Fujitsu-Siemens ESPRIMO desktop-pc. De desktop-pc heeft standaard alleen usb 2.0-poorten. De usb 3.0 testen voerden we op deze pc uit met behulp van de Sitecom USB 3.0 Starter Kit.

 
Prestaties

Alle metingen gebeurden met iperf/jperf 2.02 met de standaardinstellingen, gemeten met tien parallelle datastromen.

Op de Dell Latitude 10 Windows 8 tablet haalde de Sitecom USB 3.0 network gigabit adapter LN-032 ongeveer een kwart van de theoretisch mogelijke doorvoersnelheid voor een gigabit-netwerk.

Aangesloten op de dock van deze tablet noteerden we een snelheid van 0,23 Gbit/s. De ingebouwde Ethernet-verbinding van de dock van de Dell Latitude 10 haalt in dezelfde test 0,22 Gbit/s.

Het tabletgedeelte heeft geen ingebouwde Ethernet-poort. Als we de Sitecom-adapter rechtstreeks aansluiten op de enige usb-poort van de Dell Latitude 10 stijgt de doorvoersnelheid lichtjes tot 0,26 Gbit/s. De relatief lage Ethernet-doorvoersnelheid ligt duidelijk aan de usb 2.0-hardware van de tablet zelf…

Sitecom usb 3.0 gigabit adapter test
Testresultaten op de ESPRIMO via Sitecom USB 3.0 adatper

Op de Fujitsu-Siemens ESPRIMO noteerden we voor usb 3.0 (via de Sitecom usb 3.0-uitbreidingskaart) een doorvoersnelheid van 0,86 Gbit/s. De ingebouwde Ethernet-poort van deze desktop-pc presteerde met 0,96 Gbit/s lichtjes sneller.

Aangesloten op de usb 2.0 poort van desktop-pc haalde de Sitecom usb-Ethernet-adapter nog een doorvoersnelheid van 0,25 Gbit/s.

 
Beschikbaarheid

De Sitecom USB 3.0 network gigabit adapter LN-032 wisselt van eigenaar voor 44,99  euro, inclusief BTW. De fabrikant biedt 10 jaar garantie op het product. Hiervoor moet je de adapter wel binnen drie weken na aanschaf registreren bij Sitecom.

Conclusie
Als je een USB-Ethernet-adapter zoekt voor je Windows-tablet, laptop of pc is de Sitecom USB 3.0 network gigabit adapter LN-032  een betaalbare, eenvoudig te installeren en goed presterende keuze.
Adviesprijs
€ 44,99
Foto van Sitecom
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.