Stille 2.5G plug-and-play netwerkswitch

TP-Link TL-SG108-M2 8-Port 2.5G Multi-Gigabit Desktop Switch review

0
1092

TP-Link TL-SG108-M2

€ 189,-
6.3

Diskidee Rating

6.3/10

Pros

  • Product-life warranty
  • Build quality
  • Honors DSCP QoS tags

Cons

  • No port based QoS
We testen de geluidloze TP-Link TL-SG108-M2 8-Port 2.5G Desktop Switch met acht poorten. Is dit echt een insteken-en-vergeten netwerkversneller?

De TP-Link TL-SG108-M2 8-Port 2.5G Multi-Gigabit Desktop Switch is een stille metalen netwerkswitch met acht multigigabitnetwerkpoorten. Ze bestaat ook in een kleinere variant met vijf 2.5G-ethernetpoorten; deze TL-SG105-M2 kost ongeveer vijftig euro minder dan de hier geteste achtpoortenuitvoering.

 
Kenmerken

De TL-SG108-M2 heeft geen beheerinterface. Het is daarmee een simpele ‘plug and play’-oplossing om je thuisnetwerk uit te breiden met snellere 2.5GbE-verbindingen. Uiteraard worden 1GbE- en 100MbE-snelheden ook gewoon ondersteund.

Je hoeft zelfs niets te wijzigen aan de bestaande bekabeling. De 2.5GbE-netwerksnelheid is haalbaar met bestaande UTP-categorie 5e bekabeling tot een limiet van honderd meter.

De TL-SG108-M2 heeft een totale schakelcapaciteit van 40 Gbit/s; zijn kleine broer met vijf poorten heeft een capaciteit van 25 Gbit/s.

De metalen behuizing, die ook tegen een wand kan worden geschroefd, wordt passief gekoeld en van stroom voorzien door een kleine, externe 12V/1.5A (18W)-voeding.

De afwezigheid van bewegende onderdelen zoals een ventilator zorgt niet alleen voor een volledige stille werking, maar ook voor een langere levensduur.

TP-Link geeft een levenslange garantie op het apparaat, zolang het door TP-Link wordt gemaakt. Is de switch niet meer leverbaar dan blijft de garantie nog vijf jaar doorlopen.

De TL-SG108-M2 is stil en wordt achteraan aan de onderkant minder snel warm dan zijn kleinere broer, wellicht omwille van de iets ruimere, passief gekoelde, metalen behuizing.

Deze switch honoreert 802.1p/DSCP QoS-tags indien aanwezig en zal dergelijk netwerkverkeer automatisch voorrang verlenen. Als gebruiker heb je daarop echter geen enkele invloed; poortgebaseerde prioritisering wordt trouwens niet ondersteund.

Alle informatie over de TL-SG108-M2 8-Port 2.5G Multi-Gigabit Desktop Switch vind je op de website van TP-Link.

TP-Link sg108-m2 2.5G netwerkswitch

TP-Link sg108-m2 2.5G netwerkswitch (© TP-Link; licentie: TP-Link)

 
Praktijk

De switch is onbeheerd, dus het is een kwestie van inpluggen en wegwezen; er is niets aan in te stellen.

Over bestaande Cat 5e-netwerkkabels haalden we effectief 2.5GbE-snelheden met bijvoorbeeld een QNAP TS-473A-8G NAS met twee 2.5GbE-poorten. Dan merk je direct de voordelen van een hogere netwerksnelheid.

Kopiëren van bestanden gaat over een 2,5 gigabitethernetnetwerk effectief tot wel dubbel zo snel als over een 1GbE-netwerk. Ook multimedia streamt sneller, tot wel eenderde efficiënter.

Conclusie
Met de TP-Link TL-SG108-M2 8-Port 2.5G Multi-Gigabit Desktop Switch voeg je simpel 2.5GbE toe aan je thuisnetwerk. Deze kleine metalen switch heeft geen bewegende onderdelen en dus een lange levensduur, ondersteund door een levenslange garantie.
Vorig artikelGebruiksvriendelijke dual-band mesh met WiFi-6
Volgend artikelUniversele WiFi 6 mesh repeater
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.