Dell Latitude 10 met Touch Windows 8 tablet getest

Dell Windows-tablet met sublieme autonomie

0
De Dell Latitude 10 is een Intel Atom-gebaseerde Windows 8 tablet die verkrijgbaar is in een “Essentials”-uitvoering voor gewone consumenten en een “Touch” versie voor bedrijven. Wij hebben hem getest.

De Dell Latitude 10 is een tablet met naar keuze 32-bit Windows 8 (“Essentials” consumentenversie) of 32-bit Windows 8 Pro (“Touch” bedrijvenversie). Dit is dus geen WindowsRT-tablet met ARM-processor. Deze tablet heeft wel degelijk een echte Intel x86-processor en draait daarom de volledige versie van Windows 8.

Deze Windows-tablet is net zoals de eerder door ons geteste Acer Iconia W510 gebaseerd op Intel’s “Clover Trail” Atom Z2760 SoC (“System on a Chip”). Ook andere fabrikanten leveren ondertussen dergelijke Windows-tablets (voorbeelden zijn Asus VivoTab, HP Envy x2, HP ElitePad 900, Lenovo Thinkpad tablet, Samsung Series 5 Slate en ZTE V98).Dell Latitude 10 essentials

Gemeenschappelijke kenmerken van “Clover Trail” Windows-tablets zijn een dualcore Atom-processor met 32 nm (nanometer) x86-technologie, 1,8 GHz kloksnelheid, ondersteuning voor hypterthreading, een PowerVR SGX 545 grafische chip met een kloksnelheid van 533 MHz en ondersteuning voor 6,4 GB/sec dualchannel geheugen.

Inzake Windows-prestaties mag je ongeveer de prestaties verwachten van een basislaptop of een netbook. Typische WEI-scores voor dit soort tablets liggen rond de 3,3, waarbij vooral het grafische gedeelte de algemene prestaties naar omlaag haalt.

 
Verschil Essentials en professionele versie

Wij testten de “professionele” versie van de Latitude 10. Die verschilt op nogal wat punten van de goedkopere “Essentials” versie.

Zo heeft de duurdere versie verwisselbare batterijen, zelden gezien bij een tablet. Met de standaard meegeleverde 30 Wh accu is deze tablet 10,5 mm dik en weegt hij 658 gram (dat maakt het apparaat iets dikker en zwaarder dan de Acer W510).  De optionele 55 Wh accu voegt ongeveer 4 mm aan de dikte en 162 gram aan het gewicht toe. De Latitude 10 Essentials met vaste batterij weegt overigens 649 gram.

Het 10,1-inch, met Gorilla Glass verstevigd led ips-scherm van de professionele Latitude 10 heeft een Wacom digitizer en kan dus ook met een apart verkrijgbare stylus worden bediend.

Nog een verschil met de “Essentials” versie is de aanwezigheid van een TPM 1.2 beveiligingschip waarmee je de gegevens van de interne schijf op hardwareniveau kunt encrypteren. In mei zal er ook een optionele vingerafdruk- en smartcardlezer voor de Latitiude 10 uit komen die samenwerkt met de TPM-chip om de inlog op hardwareniveau te versleutelen.

Dell Latitude 10 in dock
Dell Latitude 10 in dock

De duurdere versie heeft ook een optionele WWAN-modem, maar in de Benelux is die momenteel niet verkrijgbaar. De Essentials-versie ontbeert de mini-HDMI-poort die op de zijkant van de duurdere versie aanwezig is.

 
Design

Het geheel ziet er stevig uit en voelt ook stevig aan. De batterij is wel moeilijk verwisselbaar: de schuifschakelaar waarmee je ze verwijdert, werkt erg stroef. Daardoor zit de batterij wel stevig vast in de tablet.

De dockingaansluiting klikt ook niet erg vlot vast in de optionele dockingmodule: je moet telkens wat zoeken om de aansluiting goed in het dock vast te klikken. Eens gedockt, zit de tablet wel stevig vast. De dock voegt vier usb 2.0 poorten, een volwaardige HDMI-aansluiting en een Ethernet-poort toe aan de 1 x USB-poort van de tablet zelf.

Merkwaardig genoeg vonden we de dock nergens terug op de Belgische of Nederlandse website van Dell. Momenteel kun je die blijkbaar niet verkrijgen bij ons en we weten ook niet wat de kostprijs ervan is. Voor professioneel gebruik lijkt ons die dock nochtans onontbeerlijk. Je kunt er immers een usb-toetsenbord en usb-muis op aansluiten om de tablet om te toveren in een basislaptop.

 
Technische kenmerken

De Essentials-versie is uitsluitend verkrijgbaar met een 64 GB ssd, waarop nog 30 GB vrij is. De professionele versie bestaat ook in een 128 GB uitvoering. Intern is er 2GB RAM die volledig beschikbaar is. WiFi 802.11a/b/g/n en Bluetooth 4.0 zijn ingebouwd. Een gps-chip zit er echter niet in.

Op voorkant zit een 2-megapixelwebcam. Op de achterkant is er een 8-megapixelcamera met led-flits.

 
Prestaties

De Dell Latitiude 10 presteert zoals een basislaptop. Voor kantoorwerk onder Windows 8 is hij goed geschikt. Je kunt er bijvoorbeeld perfect de gewone versie van MS Office op draaien, iets wat op een WindowsRT-tablet niet lukt.

Enkele testcijfers: de Windows Experience Index (WEI) klokt af op 3,3; op PC Mark 7 scoort hij 1405 punten; in de grafische benchmark 3DMark Professional 1.0 haalt deze tablet een score van 2430 punten in de Ice Strom-test voor basisapparaten (de geavanceerde grafische testen kan deze tablet door een gebrek aan ondersteuning van de grafische chip echter niet uitvoeren).Dell Latitude 10 tablet

In de webbenchmark Futuremark Peacekeeper scoort hij 418 punten, iets minder dan bijvoorbeeld de iPad mini (500 punten), maar méér dan de Microsoft Surface RT tablet (355 punten). Hij start op in slechts dertien seconden (de iPad heeft er 28 seconden voor nodig). Uit de slaapstand is hij binnen de seconde wakker.

De standaardbatterij houdt het in onze “worst case” test (gemeten met Peacekeeper) 538 minuten uit. Met de grotere batterij vergroot dit zelfs tot een sublieme 1009 minuten ofwel bijna 17 uur!

De Dell Latitude 10 verbruikt 19 Watt bij normaal gebruik.

Conclusie
De Dell Latitude 10 biedt een nog betere autonomie dan de eerder geteste Acer Iconia Tab W510 en hij presteert ook iets beter dan deze laatste. Bovendien heeft hij allerlei snufjes die vooral door professionele gebruikers zullen worden geapprecieerd. Het feit dat je zijn batterij kunt verwisselen is een groot pluspunt. Met beide batterijen volledig opgeladen kun je 26 uur aan één stuk werken, waarbij het verwisselen van de batterijen niet meer dan 20 seconden hoeft te duren.
Adviesprijs
€555 voor Essentials-versie; €700 voor professionele 64GB versie. €809 voor professionele 128 GB versie. Prijs dock nog onbekend.
Foto van Dell België
Website: Visit Website
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

Foto van Dell Nederland
Website: Bezoek Website
Categorieën: Distributeurs
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.