3D-foto’s en video’s maken met een compactcamera met touchscherm

0
60
Het dubbele lenssysteem en de twee MOS sensoren

Het dubbele lenssysteem en de twee MOS sensoren (© ; licentie: )

 
3D

Panasonic gebruikt de twee Lumix DC Vario lenzen (f/3.9-5.7) samen met de twee High Sensitivity MOS sensoren om een 3D-beeld te creëren. (Lees ook het achtergrondartikel Kijken in drie dimensies) De lenzen en sensoren werken volkomen synchroon. Om de 2D-beelden op te nemen wordt enkel de linkerlens gebruikt (behalve bij de  dubbelopname waarbij beide lenzen worden gebruikt om beelden te maken vanuit twee gezichtspunten). In 3D-modus kan de 3D1 opnemen in 16:9 of 4:3 beeldverhouding opnemen. De maximale resolutie bedraagt dan respectievelijk 6 en 8 megapixel. Het 3D-effect kan je met twee factoren vergroten of verkleinen, zodat er in totaal vijf 3D-standen zijn. Helaas heb je geen enkel idee wat het verschil is tussen de standen vooraleer je de foto’s en video’s op een 3D-tv kan bekijken. Het touchscherm van de 3D1 biedt immers geen 3D weergave (in tegenstelling tot de Fuji 3D-camera of de LG 3D-smartphone). Daardoor heb je nooit het gevoel dat je in 3D opneemt. Tijdens het maken van een 3D-opname wordt het beeld van de rechterlens immers niet weergegeven op het scherm. Je krijgt dus een 2D-weergave te zien. De camera geeft middels een pictogram op het scherm een waarschuwing wanneer de 3D-opname is verstoord, bijvoorbeeld als de afstand tot het onderwerp te kort is. In groothoek is dat minder dan 90 cm en bij tele minder dan 3,4 meter.

De verschillende beeldverhoudingen in 2D-modus

De verschillende beeldverhoudingen in 2D-modus (© ; licentie: )

In 2D biedt de camera je meer mogelijkheden op het vlak van beeldverhoudingen: 16:9, 4:3, 3:2 en ook 1:1. De hoogste cameraresolutie van 12 megapixel behaal je in 4:3 beeldverhouding. De camera biedt tevens een macro- en macrozoom-mode. Bij de eerste kan je inzoomen tot op 5 cm van de lens, bij de laatste zoomt de camera nog eens 3x digitaal in.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelBrowsen zonder scherm aan te raken met Xperia smartphone
Volgend artikelOpslagsysteem met snelle Thunderbolt-poorten van Western Digital
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.