3D-foto’s en video’s maken met een compactcamera met touchscherm

0
60
 
Beeldkwaliteit

Panasonic zal het wellicht niet graag lezen, maar we beschikten niet over een recente Viera 3D-tv om de 3D-beelden te bekijken. Het mag duidelijk zijn dat de 3D-camera het best samenwerkt met een toestel van hetzelfde merk. Er zijn verschillende mogelijkheden om de 3D-bestanden op een Viera tv af te spelen: het geheugenkaartje met de bestanden rechtstreeks in de tv gebruiken of de camera met een (optionele) HDMI-kabel aansluiten op de tv. Een derde mogelijkheid is om ze op een usb-geheugenstaafje te zetten dat je in de tv kan steken.
Met die laatste methode probeerde een collega het achtereenvolgens uit op een Philips, een Sony en een Samsung 3D-tv. De Philips toonde enkel de Jpeg-bestanden en de Sony herkende de stick niet. De Samsung 3D-tv had geen problemen met de Jpeg- en aanvullende MPO-bestanden. Het zijn die laatste die samen met het Jpeg-formaat zorgen voor het driedimensionale beeld. Het resultaat is een erg mooi dieptezicht en de verschillende niveau’s in het dieptezicht waren ook goed zichtbaar, aldus de collega.

Panasonic Lumix DMC-3D1

Panasonic Lumix DMC-3D1 (© ; licentie: )

Ook de 2D-beelden van deze Lumix compactcamera weten te bekoren door hun kleurechtheid en details, zowel bij de buiten- als binnenopnamen. Video kan de 3D1 opnemen in het AVCHD (MPEG-4 H.264)-formaat dat geschikt is om te bekijken op Full HD-tv’s of in het MP4-formaat. Ook hier biedt het dubbele lenssysteem een voordeel: je kan terwijl je video opneemt ook nog tegelijkertijd foto’s maken in een resolutie van 12.1 megapixel.
De volledige specificaties van de Panasonic Lumix DMC-3D1 vind je hier (Engelstalig). Op de volgende pagina vind je enkele foto’s die we maakten met de camera.

Conclusie
Een camera als de Lumix DMC-3D1 koop je uiteraard in de eerste plaats omwille van de 3D-opnamemogelijkheid. Nadeel is dat je geen enkel zicht hebt hoe die 3D-foto’s of video’s er gaan uitzien omdat het scherm van de camera enkel 2D-beelden toont. Maar uit onze test blijkt dat de beelden voldoende dieptezicht bieden. Als 2D-camera weet deze Lumix compactcamera ook te bekoren met een goede beeldkwaliteit en veel instelmogelijkheden. Al mag je dan geen hekel hebben aan touchbediening, want de 3D1 bedien je grotendeels via het aanraakgevoelige scherm. En je moet bereid zijn in je eurobuidel te tasten wil je foto’s en video’s opnemen in 3D, want 499 euro is toch een fors bedrag voor een compactcamera. Maar veel keuze heb je niet, want momenteel is Panasonic na Fuji de enige fabrikant die een 3D-compactcamera in het aanbod heeft.

(80/100)

Adviesprijs
€ 499
Foto van Panasonic
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelBrowsen zonder scherm aan te raken met Xperia smartphone
Volgend artikelOpslagsysteem met snelle Thunderbolt-poorten van Western Digital
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.