Het aanbod aan digitale camera’s onder de loep

2
65

Wat is mijn beste keuze?
Ik weet weinig of niets van digitale fotografie en wil me er ook niet in verdiepen. Ga dan voor een echte richt-en-klik camera. Onder de 100 euro heb je bij de meeste merken al de keuze uit heel wat modellen.

Ik wil op termijn meer lenzen kunnen gebruiken, maar wil toch een compacte camera die niet te veel plaats in neemt in mijn bagage als ik reis. De nieuwe hybride cameramodellen bieden hier een uitkomst. Je kunt starten met een zogenaamde kit, een camerahuis met een standaard lens. Prijzen variëren hier tussen circa 400 en 1.000 euro.

Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging op het vlak van digitale fotografie en wil me er helemaal in onderdompelen. Dan is het tijd dat u de stap waagt naar een d-slr of spiegelreflexcamera.
Je kunt beginnen met een budgetvriendelijk model en een zogenaamde kit kop, een body met een standaard lens. Reken op minstens 500 euro voor een dergelijke combinatie.

Ik ben een avontuurlijk persoon die met zijn camera ook onder water foto’s wil nemen en het toestel ook wil kunnen gebruiken tijdens een skivakantie. Hiervoor hebben bepaalde cameramerken, zoals Casio, Olympus en Panasonic, speciale robuuste camera’s ontwikkeld. Het aanbod is beperkt en de prijzen van deze toestellen liggen rond 250 euro.

Ik wil het neusje van de zalm op het gebied van digitale camera’s. Dan is dit artikel vast niet aan je besteedt, want weet je meer over digitale fotografie dan hier verteld wordt om jouw keuze te bepalen. En je beschikt over een flink budget.

Objectieven
Gebruik je al een spiegelreflexcamera, dan heb je mogelijk al fors geïnvesteerd in een verzameling objectieven of lenzen. Als je binnen een bepaald merk blijft, kun je als je een nieuwe camerabody koopt jouw collectie objectieven gewoon blijven gebruiken. Hou er wel rekening mee dat mogelijk niet alle nieuwe snufjes met oudere lenzen zullen werken. Mogelijk moet je met een oudere lens de manuele instellingen van de d-slr gebruiken en werken de automatische instellingen niet. Maar voor een ervaren fotograaf hoeft dat geen probleem te zijn.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelNieuw model Nintendo Wii gebundeld met Wii Sports en Wii Party
Volgend artikelDraadloos afdrukken met nieuwe Stylus inkjetprinter
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Handig, zo’n artikel dat nèt op tijd verschijnt 🙂
    Helaas blijf ik een beetje op m’n honger zitten met m’n vraag.
    Binnenkort ga’k op safari, maar de enige fototoestellen die i kheb zijn de typische point-en-click dingen van de Aldi. Meer dan goed genoeg om op een feestje sfeerbeelden te maken, maar voor dieren in’t wild, tja. Vorige vakantie toch gemerkt dat ’t niet alles is. Voornamelijk omdat goedkope digitale toestellen altijd een zekere tijd hebben tussen het afklikken en het nemen van de foto.
    Reflexcamera’s lossen dat probleem op, maar zijn dan weer veel duurder en je hebt lenzen nodig…
    Wat zou je aanraden voor een absolute amateur op’t vlak van fotografie, die toch foto’s wil kunnen nemen van snel bewegende dingen zoals wilde dieren? Een superzoom heb ik an sich niet nodig – foto’s hebben tegenwoordig toch zo’n hoog aantal megapixels dat ik achteraf ook wel kan inzoomen op de interessante delen; m’n foto’s komen toch gewoon in albums, op een TV-scherm of op een sociale netwerksite terecht.

    Al op voorhand bedankt voor een antwoord

    • Eigenlijk geef je het antwoord op je vraag al zelf 😉 De vertraging tussen afdrukken en foto nemen oftewel ‘shutter lag’ is waar je op moet letten. Je moet dus een compacte camera kiezen die weinig last heeft van dit fenomeen. Als je naar ‘shutter lag’ zoekt op Google vind je zelfs vergelijkingstabellen, zoals hier op een Engelse site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.