Het aanbod aan digitale camera’s onder de loep

2
65
Casio Exilim EX-G1

Casio Exilim EX-G1 (© ; licentie: )

Ben je een actieve buitenmens dan zijn er merken die speciale camera’s voor je in hun gamma hebben. Zogenaamde rugged toestellen kunnen tegen een stootje. Deze robuuste camera’s zijn vaak niet alleen schokbestendig, maar ook waterdicht zodat je ze ook onder water kan gebruiken. Vaak ook zijn ze vorstbestendig voor gebruik tijdens de wintersportvakantie.

Sommige camera’s zijn ook uitgerust met een gps. Hierdoor is het mogelijk om te geotaggen ofwel de lengte- en breedtegraad te koppelen aan een foto of video. De informatie wordt weggeschreven in de EXIF-gegevens van een digitale foto. Dit kan handig zijn om later te weten te komen waar je de foto hebt genomen. Als je de foto’s uploadt naar website die geotagging ondersteunen, worden ze op een kaart weergegeven op de locatie waar je ze hebt genomen.

Fujifilm Real 3D W3

Fujifilm Real 3D W3 (© ; licentie: )

De meeste digitale camera’s bieden tegenwoordig ook functies zoals gezichtsherkenning, glimlach- en gesloten ogen-detectie. Bij gezichtsherkenning worden automatische instellingen gebruikt om een zo goed mogelijk resultaat te garanderen. Glimlach- en gesloten ogen-detectie zorgen ervoor dat iedereen met een glimlach en zonder gesloten ogen op de foto staat. Heeft jouw camera ook een Beauty Shot, Make-up of vergelijkbare functie, dan kan het toestel desgewenst ook oneffenheden uit het gezicht wegnemen.

Eén van de nieuwste buzz-woorden is 3D. Mondjesmaat komen er camera’s op de markt waarmee je foto’s en video’s kunt opnemen in 3D-formaat. Die kun je op 3D ondersteunende HD-tv’s of beeldschermen weergeven.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelNieuw model Nintendo Wii gebundeld met Wii Sports en Wii Party
Volgend artikelDraadloos afdrukken met nieuwe Stylus inkjetprinter
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Handig, zo’n artikel dat nèt op tijd verschijnt 🙂
    Helaas blijf ik een beetje op m’n honger zitten met m’n vraag.
    Binnenkort ga’k op safari, maar de enige fototoestellen die i kheb zijn de typische point-en-click dingen van de Aldi. Meer dan goed genoeg om op een feestje sfeerbeelden te maken, maar voor dieren in’t wild, tja. Vorige vakantie toch gemerkt dat ’t niet alles is. Voornamelijk omdat goedkope digitale toestellen altijd een zekere tijd hebben tussen het afklikken en het nemen van de foto.
    Reflexcamera’s lossen dat probleem op, maar zijn dan weer veel duurder en je hebt lenzen nodig…
    Wat zou je aanraden voor een absolute amateur op’t vlak van fotografie, die toch foto’s wil kunnen nemen van snel bewegende dingen zoals wilde dieren? Een superzoom heb ik an sich niet nodig – foto’s hebben tegenwoordig toch zo’n hoog aantal megapixels dat ik achteraf ook wel kan inzoomen op de interessante delen; m’n foto’s komen toch gewoon in albums, op een TV-scherm of op een sociale netwerksite terecht.

    Al op voorhand bedankt voor een antwoord

    • Eigenlijk geef je het antwoord op je vraag al zelf 😉 De vertraging tussen afdrukken en foto nemen oftewel ‘shutter lag’ is waar je op moet letten. Je moet dus een compacte camera kiezen die weinig last heeft van dit fenomeen. Als je naar ‘shutter lag’ zoekt op Google vind je zelfs vergelijkingstabellen, zoals hier op een Engelse site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.