Home Achtergrond

Het aanbod aan digitale camera’s onder de loep

2
65
Digitale camera's

(© ; licentie: )

De overgang van analoge naar digitale camera’s betekende een revolutie in de fotografiewereld. Fototoestellen krijgen steeds meer functies en maken gebruik van de nieuwste technologieën met als gevolg dat er een enorm aanbod aan modellen is. Wil je een nieuwe camera aanschaffen, dan volgt hier een overzicht en een leidraad.

De tijd dat je een resem filmrolletjes diende mee te sleuren als je op vakantie ging, ligt al een heel eind achter ons. Ook moet je niet langer wachten tot al die filmrolletjes zijn ontwikkeld om je vakantiekiekjes te bekijken. Met digitale fototoestellen is fotograferen een stuk eenvoudiger geworden. Niet alleen kan je foto’s meteen bekijken op het lcd-scherm van de camera, een mislukte foto kan je direct wissen. Een digitale camera legt immers beelden vast op een lichtgevoelige sensor in plaats van op lichtgevoelige film in een rolletje en bewaart ze vervolgens op het interne geheugen of op een externe geheugenkaart die je in een sleuf van het camerahuis stopt.

Sensoren en pixels
Een digitale foto bestaat uit miljoenen pixels of beeldpunten. Vergroot je een foto op je computerscherm sterk uit, dan zie je de pixels als kleine vierkante kleurvlakjes. Vergelijk dit effect met de constructie van een antieke mozaïekvloer. Zijn de gebruikte steentjes erg klein, dan kunnen ook fijne details nog goed worden weergeven. Worden grotere stenen gebruikt, dan bevat de mozaïek minder details. Het aantal pixels dat de chip van een camera kan bevatten is dus van belang. Maar het is niet alleenzaligmakend om kwalitatieve beelden te schieten. Ook de kwaliteit van de lens speelt een belangrijke rol. Staar je dus niet blind op de geadverteerde megapixels van een camera.

2 REACTIES

  1. Handig, zo’n artikel dat nèt op tijd verschijnt 🙂
    Helaas blijf ik een beetje op m’n honger zitten met m’n vraag.
    Binnenkort ga’k op safari, maar de enige fototoestellen die i kheb zijn de typische point-en-click dingen van de Aldi. Meer dan goed genoeg om op een feestje sfeerbeelden te maken, maar voor dieren in’t wild, tja. Vorige vakantie toch gemerkt dat ’t niet alles is. Voornamelijk omdat goedkope digitale toestellen altijd een zekere tijd hebben tussen het afklikken en het nemen van de foto.
    Reflexcamera’s lossen dat probleem op, maar zijn dan weer veel duurder en je hebt lenzen nodig…
    Wat zou je aanraden voor een absolute amateur op’t vlak van fotografie, die toch foto’s wil kunnen nemen van snel bewegende dingen zoals wilde dieren? Een superzoom heb ik an sich niet nodig – foto’s hebben tegenwoordig toch zo’n hoog aantal megapixels dat ik achteraf ook wel kan inzoomen op de interessante delen; m’n foto’s komen toch gewoon in albums, op een TV-scherm of op een sociale netwerksite terecht.

    Al op voorhand bedankt voor een antwoord

    • Eigenlijk geef je het antwoord op je vraag al zelf 😉 De vertraging tussen afdrukken en foto nemen oftewel ‘shutter lag’ is waar je op moet letten. Je moet dus een compacte camera kiezen die weinig last heeft van dit fenomeen. Als je naar ‘shutter lag’ zoekt op Google vind je zelfs vergelijkingstabellen, zoals hier op een Engelse site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.