Het aanbod aan digitale camera’s onder de loep

2
65
Canon EOS 600D

Canon EOS 600D (© ; licentie: )

Spiegelreflex (d-slr)
Wie gepassioneerd is door fotografie, overweegt vroeg of laat een overstap naar een camera met meer technische mogelijkheden. Dan komen digitale spiegelreflexcamera’s of d-slr’s in beeld. Je koopt dan een body waarop je verschillende objectieven of lenzen kunt monteren, zoals een telelens, een groothoeklens of een macrolens. Het voordeel van een camerasysteem met aparte lenzen ten opzichte van de compacte camera’s is naast de betere beeldkwaliteit de grotere flexibiliteit. Je bereikt veel betere resultaten in verschillende opnameomstandigheden. Bovendien kun je de collectie lenzen uitbreiden naarmate je ze nodig hebt. De camerahuizen zijn forser dan die van compacte camera’s. Veel fotografen vinden ze daarom prettiger om vast te houden. Ook hebben ze meer knoppen om sneller bepaalde instellingen te activeren. D-slr’s hebben ook een optische zoeker die je bij compactcamera’s nog zelden aantreft. Bij sportfotografie bijvoorbeeld is een dergelijke zoeker onontbeerlijk om je onderwerp te volgen. Ook in vol zonlicht is het gebruik van het lcd-scherm als zoeker niet optimaal omdat je vrijwel niet kunt zien wat je in beeld neemt.
Een nadeel bij spiegelreflexcamera’s is dat je wellicht wat studietijd zal moeten investeren om het volledige potentieel uit het toestel te halen. Ook kan het een dure hobby worden doordat je meer accessoires zult aanschaffen. Naast objectieven denken we dan bijvoorbeeld aan flitsers, geheugenkaartjes of een fototas om alles mee te nemen.
Spiegelreflexcamera’s kunnen we grofweg onderverdelen in budgetvriendelijke en high-end toestellen met prijzen die beginnen bij circa 500 euro en eindigen een flink stuk boven 5.000 euro. Het aantal megapixels van deze digitale camera’s varieert momenteel tussen 10 en 24,5. Ze schrijven de beeldbestanden weg in het JPEG- en het RAW-formaat. Veel D-slr’s kunnen ook video opnemen in Full HD. De geheugenkaarten die ze gebruiken zijn sneller, maar daarom ook duurder dan die voor compactcamera’s.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelNieuw model Nintendo Wii gebundeld met Wii Sports en Wii Party
Volgend artikelDraadloos afdrukken met nieuwe Stylus inkjetprinter
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Handig, zo’n artikel dat nèt op tijd verschijnt 🙂
    Helaas blijf ik een beetje op m’n honger zitten met m’n vraag.
    Binnenkort ga’k op safari, maar de enige fototoestellen die i kheb zijn de typische point-en-click dingen van de Aldi. Meer dan goed genoeg om op een feestje sfeerbeelden te maken, maar voor dieren in’t wild, tja. Vorige vakantie toch gemerkt dat ’t niet alles is. Voornamelijk omdat goedkope digitale toestellen altijd een zekere tijd hebben tussen het afklikken en het nemen van de foto.
    Reflexcamera’s lossen dat probleem op, maar zijn dan weer veel duurder en je hebt lenzen nodig…
    Wat zou je aanraden voor een absolute amateur op’t vlak van fotografie, die toch foto’s wil kunnen nemen van snel bewegende dingen zoals wilde dieren? Een superzoom heb ik an sich niet nodig – foto’s hebben tegenwoordig toch zo’n hoog aantal megapixels dat ik achteraf ook wel kan inzoomen op de interessante delen; m’n foto’s komen toch gewoon in albums, op een TV-scherm of op een sociale netwerksite terecht.

    Al op voorhand bedankt voor een antwoord

    • Eigenlijk geef je het antwoord op je vraag al zelf 😉 De vertraging tussen afdrukken en foto nemen oftewel ‘shutter lag’ is waar je op moet letten. Je moet dus een compacte camera kiezen die weinig last heeft van dit fenomeen. Als je naar ‘shutter lag’ zoekt op Google vind je zelfs vergelijkingstabellen, zoals hier op een Engelse site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.