Het aanbod aan digitale camera’s onder de loep

2
65

Bij je keuze van een nieuw fototoestel is het ook van belang wat je ermee van plan bent. Wil je enkel foto’s kunnen opladen naar je sociale netwerksites, dan heeft een camera met veel megapixels weinig zin. Wil je daarentegen op groot formaat foto’s afdrukken of een detail uit een foto printen, dan is het aantal megapixels wel een aandachtspunt.

Een spiegelreflexcamera, een hybride camera en een compactcamera

Een spiegelreflexcamera, een hybride camera en een compactcamera (© ; licentie: )

Drie categorieën
Ruwweg kan je drie categorieën van digitale camera’s onderscheiden. De bekendste voor de gewone consument zijn wellicht de compactcamera’s. Daarnaast heb je de spiegelreflexcamera’s of d-slr’s met verwisselbare lenzen voor de gevorderde amateur en beroepsfotografen. (D-slr = digital single-lens reflex.) Nog niet zolang op de markt zijn de hybride of “bridge” camera’s. Dat zijn d-slr-achtige camera’s, die echter geen spiegel gebruiken, maar wel verwisselbare lenzen gebruiken.
In elk van deze categorieën is het assortiment dat de meeste cameramerken aanbieden erg breed: het gaat van basismodellen tot camera’s met heel wat functies en instelmogelijkheden. Daar hangen uiteraard ook oplopende prijskaartjes aan.

Compactcamera’s
Dit is veruit de categorie met de grootste keuze. Het aantal megapixels van deze digitale camera’s varieert momenteel tussen 10 en 16 megapixels. Veel fabrikanten maken hier trouwens onderverdelingen. Zo vind je bij alle merken echte basismodellen die om en bij of minder dan 100 euro kosten. Ze zijn bedoeld voor mensen die zich weinig tot niets van de camera-instellingen willen aantrekken. Richten en klikken is waar deze camera’s voor bedoeld zijn. De software in de camera zorgt er wel voor dat de foto goed belicht en scherp is. Deze camera’s, vaak met een behuizing in kunststof, hebben een hele reeks scène-programma’s aan boord die je snel kan selecteren en die vervolgens de juiste camera-instellingen kiezen. Recente modellen kunnen zelfs aan de hand van het beeld voor de lens bepalen welke automatische instellingen ze dienen te kiezen voor het beste resultaat.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelNieuw model Nintendo Wii gebundeld met Wii Sports en Wii Party
Volgend artikelDraadloos afdrukken met nieuwe Stylus inkjetprinter
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Handig, zo’n artikel dat nèt op tijd verschijnt 🙂
    Helaas blijf ik een beetje op m’n honger zitten met m’n vraag.
    Binnenkort ga’k op safari, maar de enige fototoestellen die i kheb zijn de typische point-en-click dingen van de Aldi. Meer dan goed genoeg om op een feestje sfeerbeelden te maken, maar voor dieren in’t wild, tja. Vorige vakantie toch gemerkt dat ’t niet alles is. Voornamelijk omdat goedkope digitale toestellen altijd een zekere tijd hebben tussen het afklikken en het nemen van de foto.
    Reflexcamera’s lossen dat probleem op, maar zijn dan weer veel duurder en je hebt lenzen nodig…
    Wat zou je aanraden voor een absolute amateur op’t vlak van fotografie, die toch foto’s wil kunnen nemen van snel bewegende dingen zoals wilde dieren? Een superzoom heb ik an sich niet nodig – foto’s hebben tegenwoordig toch zo’n hoog aantal megapixels dat ik achteraf ook wel kan inzoomen op de interessante delen; m’n foto’s komen toch gewoon in albums, op een TV-scherm of op een sociale netwerksite terecht.

    Al op voorhand bedankt voor een antwoord

    • Eigenlijk geef je het antwoord op je vraag al zelf 😉 De vertraging tussen afdrukken en foto nemen oftewel ‘shutter lag’ is waar je op moet letten. Je moet dus een compacte camera kiezen die weinig last heeft van dit fenomeen. Als je naar ‘shutter lag’ zoekt op Google vind je zelfs vergelijkingstabellen, zoals hier op een Engelse site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.