Het aanbod aan digitale camera’s onder de loep

2
65
Hybride camera's van Sony, Olympus, Samsung en Panasonic

Hybride camera’s van Sony, Olympus, Samsung en Panasonic (© ; licentie: )

Hybride of bridge camera’s
Fabrikanten zoals Olympus, Panasonic, Samsung en Sony proberen het camera-aanbod te verruimen door toestellen op de markt te brengen die het midden houden tussen een compactcamera en een spiegelreflex. De body’s van deze hybride camera’s zijn niet veel groter dan hun compacte broertjes, maar kunnen net zoals d-slr’s wel worden uitgerust met verschillende lenzen. Omdat ze geen wegklappende spiegel gebruiken worden ze ook spiegelloze camera’s genoemd. Daardoor zijn ze ook kleiner, lichter en compacter dan d-slr’s, maar hebben ze wel een grotere beeldsensor dan de compactcamera’s waardoor ze kwalitatief betere foto’s maken. Veelal hebben de toestellen in deze tussencategorie geen optische zoeker, maar een elektronische variant. Bij sommige modellen is dat zelfs een extern accessoire dat je apart moet kopen.

Samsung SH100 met geïntegreerde Wi-Fi-technologie

Samsung SH100 met geïntegreerde Wi-Fi-technologie (© ; licentie: )

Snufjes en extra’s
Elk apparaat dat een scherm heeft lijkt tegenwoordig te worden uitgerust met een aanraakgevoelig scherm of touchscreen. Ook digitale camera’s ontsnappen er niet aan. Met een vingertip bedien je niet alleen de cameramenu’s op het scherm, je kan het scherm ook gebruiken als aanraaksluiter: door het scherm aan te raken stel je scherp op een onderwerp waarna je met een tweede vingertik de foto maakt.

Wifi of draadloze verbindingen zijn bijna niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Zelfs onderweg vind je overal zogenaamde hot spots waar je een laptop of tablet met het internet kan verbinden. Ook digitale camera’s krijgen steeds vaker draadloze technologie ingebouwd. Je kunt zo snel zonder een verbinding met een computer te maken foto’s en video’s opladen naar uw pc, nas of naar het internet bij een fotodeelsite, zoals Flickr of sociale netwerksite, zoals Facebook.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelNieuw model Nintendo Wii gebundeld met Wii Sports en Wii Party
Volgend artikelDraadloos afdrukken met nieuwe Stylus inkjetprinter
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Handig, zo’n artikel dat nèt op tijd verschijnt 🙂
    Helaas blijf ik een beetje op m’n honger zitten met m’n vraag.
    Binnenkort ga’k op safari, maar de enige fototoestellen die i kheb zijn de typische point-en-click dingen van de Aldi. Meer dan goed genoeg om op een feestje sfeerbeelden te maken, maar voor dieren in’t wild, tja. Vorige vakantie toch gemerkt dat ’t niet alles is. Voornamelijk omdat goedkope digitale toestellen altijd een zekere tijd hebben tussen het afklikken en het nemen van de foto.
    Reflexcamera’s lossen dat probleem op, maar zijn dan weer veel duurder en je hebt lenzen nodig…
    Wat zou je aanraden voor een absolute amateur op’t vlak van fotografie, die toch foto’s wil kunnen nemen van snel bewegende dingen zoals wilde dieren? Een superzoom heb ik an sich niet nodig – foto’s hebben tegenwoordig toch zo’n hoog aantal megapixels dat ik achteraf ook wel kan inzoomen op de interessante delen; m’n foto’s komen toch gewoon in albums, op een TV-scherm of op een sociale netwerksite terecht.

    Al op voorhand bedankt voor een antwoord

    • Eigenlijk geef je het antwoord op je vraag al zelf 😉 De vertraging tussen afdrukken en foto nemen oftewel ‘shutter lag’ is waar je op moet letten. Je moet dus een compacte camera kiezen die weinig last heeft van dit fenomeen. Als je naar ‘shutter lag’ zoekt op Google vind je zelfs vergelijkingstabellen, zoals hier op een Engelse site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.