LaCie NAS met Windows Storage Server 2008

0
87

Het apparaat staat standaard ingesteld om via dhcp een ip-adres te verkrijgen van je router. Als alles goed is, kun je de admininterface oproepen via Remote Desktop Connection (RDC) (Verbinding met extern bureaublad) van Windows. Onder Windows 7 vind je dit terug in Start, Bureau-accessoires. De handleiding geeft hier verder weinig informatie over; voor beginners die nog nooit met een extern bureaublad gewerkt hebben kan dit verwarrend overkomen. Je kunt echter ook een scherm, usb-toetsenbord en usb-muis aansluiten op de 5big, want eigenlijk is het zelf ook een Windows-computer.
Je maakt een verbinding met de standaardnaam van de NAS, namelijk 5bigstorage; die kun je natuurlijk achteraf wijzigen als je dat wil. In Windows Verkenner kun je aan de NAS door het UNC-adres \\5bigstorage te openen. Je moet dan wel de standaard gebruikersnaam (Administrator) en het standaardwachtwoord (LaCie5big) invoeren.

Configuratiescherm

Configuratiescherm (© ; licentie: )

Beheerinterface
De eerste keer dat je de admininterface via RDC opent, krijg je een beveiligingswaarschuwin dat Windows het certificaat niet herkent. Vink gewoon de optie aan dat RDC die vraag in de toekomst niet meer moet stellen voor deze verbinding en klik op Ja om verder te gaan. Nu kom je eindelijk in het configuratie- en beheerscherm van de NAS terecht. De eerste keer doorloop je een eenvoudige wizard die je vraagt om de taal, de tijdzone etc. in te stellen. De interface is echter niet beschikbaar in het Nederlands. Je moet het dus allemaal configureren in het Engels, Duits, Frans of Spaans. Niet echt gebruiksvriendelijk… Eigenlijk krijg je een echte Windows-desktop te zien en zijn de configuratie- en beheerprogramma’s gewone Windows-programma’s. Als je gewend bent met Windows Server te werken dan werkt dit allemaal vrij vanzelfsprekend.

1
2
3
4
5
Vorig artikelDuizend foto’s zonder opnieuw op te laden
Volgend artikelAldi laptop in balans
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.