Home Bedrijven

Elegante 2-in-1 Windows-laptop met Qualcomm CPU

HP Elite Folio 13,5-inch 2-in-1 notebook-pc review

0
742

HP Elite Folio 8cx Gen2 13,5-inch 2-in-1

Vanaf € 1.799,-
5.9

Diskidee Rating

5.9/10

Pros

  • Nice design
  • Light and thin
  • Long video battery life

Cons

  • Expensive
  • Few ports
  • Slow graphics
We testen de HP Elite Folio 13,5-inch 2-in-1 notebook-pc die er in gesloten toestand uitziet als een lederen documentenfolder. Deze Windows 11-laptop gebruikt een Qualcomm ARM- in plaats van Intel-chipset. Hoe goed functioneert dat?

HP Folio-laptops zijn luxe Winbows notebook-pc’s die er in gesloten toestand uitzien als een lederen folder in plaats van een draagbare computer.

In het verleden testten we al de HP Spectre Folio laptop met Intel-technologie. De HP Elite Folio lijkt daar uiterlijk sterk op, maar gebruikt Qualcomm- in plaats van Intel-chips.

 
Design

De Elite Folio is gemaakt van stevige zwarte magnesiumlegering die voor negentig procent uit gercycleerde metalen bestaat. De buitenkant is afgewerkt donkerbruin veganistisch “leder” bestaande uit honderd procent polyinyl. Met zijn gewicht van 1,32 kg en dikte van 1,61 cm is dit een erg draagbare notebook-pc.

De HP Elite Folio heeft een vergelijkbaar elegant desing als de eerde geteste Spectre Folio, maar dan met een lagere en dus betaalbaardere schermresolutie.

Scherm en toetsenbord zijn los van elkaar. Het dunne, stevig aanvoelende 13,5 inch WUXGA+ (1920 x 1280 pixels)-aanraakscherm is vastgeplakt aan één helft van de lederen hoes.

De onderste helft van het door Corning Gorilla Glass 5 tegen krassen beschermde beeldscherm wordt door een sterke magneet in de lederen hoes op zijn plaats gehouden. Als je de hoes aan de zijkanten openklapt, verschijnt een normale laptop met volwaardig verlicht toetsenbord en aanraakvlak, vast geïntegreerd in de ander helft van de lederen hoes.

Neem je de hoes in het midden vast bij het openen dan klikt het scherm los van de onderkant van de hoes en kan je het in een schuine stand over het toetsenbord vastklikken op de andere helft van de hoes (ook hier zorgt een sterke magneet voor een stabiele hechting).

Het aanraakvlak blijft vrij en de Folio is bruikbaar als media-apparaat, bijvoorbeeld om samen naar een video te kijken of om een presentatie te delen.

Trek je vervolgens aan de onderkant van het scherm dan leg je het helemaal plat en gebruik je de Folio als Windows-tablet.

Een stylus om op het scherm te tekenen en te schrijven wordt standaard meegeleverd. Die is trouwens mooi opgeborgen in een “garage” in het midden van het toetsenbord, net boven de functietoetsen en onder de schermrand.

HP Elite Folio 13,5-inch 2-in-1 notebook-pc

HP Elite Folio 13,5-inch 2-in-1 notebook-pc (© HP; licentie: HP)

 
Kenmerken

De HP Elite Folio 13,5-inch 2-in-1 notebook-pc is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 8cx Gen2 5G chipset met Kyro 495 CPU en Adreno 690 GPU. Maar in plaats van Android of Chrome OS gebruikt deze laptop gewoon Windows. Ons testexemplaar werd nog geleverd met Windows 10 Pro, maar konden we direct upgraden naar Windows 11 Pro.

Het werkgeheugen is vast gesoldeerd met naar keuze 8 GB of 16 GB RAM. Er zijn drie SSD-opties voor de opslagruimte: 128 GB, 256 GB en 512 GB.

Door de dunne behuizing is het aantal poorten beperkt tot twee USB-C met een snelheid van 5 GBit/s, USB Power Delivery en DisplayPort 1.4 en een gecombineerde 3,5mm audiopoort.

De compacte 65 watt USB-C lader laadt de 46 Whr HP Long Life-accu in negentig minuten tot negentig procent op.

Het WUXGA+-aanraakscherm bestaat in een gewone versie met 400 nits helderheid en een duurdere variant met 1000 nits helderheid en geïntegreerde privacyfunctie die meelezen over iemands schouder onmogelijk maakt (HP Sure View Reflect).

Alle informatie over de Elite Folio 8cx Gen2 13,5-inch 2-in-1 laptop vind je op de HP-website.

 
ARM-gebaseerde Windows

De meeste x32-toepassingen werken probleemloos op ARM-gebaseerde Windows-computers zoals deze HP Elite Folio, maar x64-apps zijn nog niet allemaal geschikt: controleer dit dus voor je tot aankoop overgaat. Wij konden bijvoorbeeld maar een beperkt aantal van onze gebruikelijke UL PCMark- en 3DMark-benchmarks uitvoeren, al werkten de Office- en Edge-gebaseerde toepassingen probleemloos.

 
Prestaties

De accu van de HP Elite Folio houdt het in de benchmark zes uur uit bij het uitvoeren van  gestandaardiseerde Microsoft Office-taken onder Word, Excel, PowerPoint en Edge en zestien uur en zesentwintig minuten tijdens het afspelen van video. De praktische gebruikstijd op batterij varieert dus tussen deze twee uitersten.

De prestaties zijn behoorlijk voor kantoortoepassingen, maar intensieve grafische toepassingen zijn niet performant genoeg voor de Adreno GPU. Gaming is ook uitgesloten.

Conclusie
De HP Elite Folio 13,5-inch 2-in-1 notebook-pc is een slankte 2-in-1 laptop met een mooi design en behoorlijke prestaties voor kantoortaken. Grafisch is dit echter geen snelheidsmonster. Er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast.
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.