Home Hardware

Aldi laptop in balans

36
Aldi Medion Akoya P6630 (MD 98560)

Aldi Medion Akoya P6630 (MD 98560) (© ; licentie: )

Het is weer de beurt aan Aldi België: vanaf 23 februari kan je daar een notebook kopen voor € 599. Omdat de Medion Akoya P6630 in Duitsland al een week eerder te koop was, is deze laptop daar al uitvoerig getest. Wij keken over het muurtje.

Update 20/05/2011: Vanaf 25/05/2011 ligt deze laptop opnieuw in de rekken van Aldi België voor exact dezelfde prijs als in februari.

Voor net geen € 600 krijg je een designnotebook met een scherm van net geen 40 cm – 15,6” of 39,6 cm om precies te zijn. Het is een volledig ontspiegeld scherm zodat je weinig of geen hinder ondervindt van hinderlijke reflecties. De resolutie bedraagt 1.366 x 768 pixels wat neerkomt op het 16:9 widescreen formaat. Toch even beklemtonen dat in weerwil van de in de reclame aangehaalde “scherpe beelden en rijke kleuren met een uitstekende HD-resolutie” dit geen Full HD resolutie is, maar slechts HD ready. Waarmee we natuurlijk niet gezegd willen hebben dat dit een slecht beeld zou opleveren.

CPU
Het hart van deze computer is de Intel Core i3-390M-processor. Deze CPU heeft twee kernen en door toepassing van de Intel Hyper-Threading-technologie kan hij vier dingen tegelijkertijd doen.

een Intel Core i3-390M als CPU

een Intel Core i3-390M als CPU (© ; licentie: )

Hij werkt aan 2,66 GHz. De Intel Core i3-390M-processor heeft bovendien een ingebouwde, energiezuinige grafische chip. Prachtig voor gewoon surfen op het net of bureautoepassingen, maar daar blijft het dan wel bij. Dat vond Medion blijkbaar ook en dus voorzagen ze hun P6630 (MD 98560) notebook van een extra grafische kaart.

36 REACTIES

 1. Indien de laptop defect is, en die moet naar medion in Nederland, komen ze dei halen? of moet je die naar een aldi filiaal brengen? of moet je die optsturen? In geval van opsturen, binnen de garantieperiode, wie betaald deze verzending?

  • Kijk even de de website http://www.medion.com/be (als je in NL woont: http://www.medion.com/nl) en dan naar service en garantie. Daar staat de hele procedure uitgelegd, welke documenten je moet bijvoegen etc. Daar zal je ook lezen “Voor zover niet anders op de garantiekaart is aangegeven zijn de verzendkosten en het transportrisico voor rekening van de Consument”.

 2. Ik heb deze labtop 9 maanden en de batterij is al stuk. Deze opmerking vind ik verschillende fora. Bij Medion zijn al gedurende 3 maanden geen nieuwe batterijen voor mijn MD 98560 verkrijgbaar!!
  Wat is hier aan de hand?

  Kan mij iemend een goed batterijmerk aanraden?

  MVG,

  Wim

 3. ik heb logitech op mijn laptop geinstaleerd.
  maar ik heb geen geluid, waar moet ik mijn webcan,
  aansluiten aan de achterzijde

 4. Dit toestel wordt bijzonder warm en schakelt na een half uur drie kwartier werken zichzelf uit? Wordt de processor normaal afgekoeld door een ventilator die zijn warmte via de zijkant van de PC naar buiten blaast? Ikzelf heb een dell PC en indien ventilator gaat draaien vol je dat warme lucht uit de zijkant van de PC wordt geblazen! Wat is met deze MEDION aan de hand?
  bedankt voor uw reactie!

  • Wat er precies aan de hand is kan ik je niet zeggen, Danny, maar dat daar iets mis is, is nogal voor de hand liggend: laptops kunnen wel eens vervelend warm worden in die mate dat je sommige types niet als “lap-top” (schoot-computer) kunt gebruiken. Maar wanneer ze zichzelf beginnen uit te schakelen, is er toch iets mis. Dat is tenslotte een veiligheid tegen oververhitting die in werking treedt. Ik zou contact opnemen met de Medion dienst na verkoop.

   • Bedankt René. Werd reeds gedaan maar ontving een belachelijk antwoord! Wat volgt:
    Mogelijk dat er te veel restspanning aanwezig is. U kunt het beste de laptop uitzetten en vervolgens de adapter afkoppelen. Verwijder de accu uit de laptop. Wanneer u dit gedaan heeft druk dan 10 tot 20 keer op de aan/uit knop van de laptop met een tussentijd van ongeveer 1 seconde. Wanneer u dit gedaan heeft kunt u de accu terug plaatsen en de adapter weer aansluiten.
    >
    > Daarna start u de laptop opnieuw op of zet de laptop aan. In het begin komt de melding “Press F1 or Del to enter setup” of een soortgelijke melding in beeld. U kunt dan met F1, F2 of Del in de bios komen. In de bios kiest u voor de optie “Load optimized defaults” en kiest Y van Yes om dit te bevestigen. Vervolgens drukt u op F10 en bevestigt u “Save to CMOS and exit”.
    >
    > Om uit te sluiten dat het hier een software conflict betreft, raden wij u aan het notebook terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.
    >
    > Bij het terugzetten naar de fabrieksinstellingen, worden alle gegevens van de C: schijf gewist. U kunt uw eigen data naar de D: schijf kopiëren, zodat deze bewaard blijven.
    >
    > U kunt het notebook op de volgende wijze terug zetten naar de fabrieksinstellingen:
    > – leg de Application en support cd in de lade
    > – herstart het notebook
    > – kies de optie: starten van cd-rom
    > – volg de aanwijzigen op het scherm
    >
    > Het terug zetten naar de fabrieksinstelling kan 30 minuten in beslag nemen.
    >
    > Helaas is het niet mogelijk om een reparatienummer aan te maken, als het notebook niet terug is gezet naar de fabrieksinstelling. Wij vragen uw begrip hiervoor.

    Deze acties lossen toch dit warmte probleem niet op?

    mvg, DJ

  • Het is wel zo dat je in de meeste bios ook allerlei temperatuurinstellingen kunt wijzigen, ik neem evenwel aan dat je daar niets aan gewijzigd hebt. Maar bon, ik zou braaf doen wat ze voorstellen, proberen of er iets verandert (dat zal wel niet) en opnieuw aandringen bij Medion. Want zo kan ga je niet veel plezier aan je laptop hebben!

 5. Wanneer de laptop MD 98560 word uitgezet na 2 uren gebruikt te hebben, gebeurt er iets merkwaardig en vervelend. “Laptop staat uit, hangt niet aan netstroom”. Wanneer ik dan de adaptor aansluit op de niet ingeschakelde MD98560,om de batterij op te laden, schakelt de laptop ongevraagd zichzelf volautomatisch in. Dit gebeurt niet altijd maar wel geregeld.Op dat moment zijn er geen enkele extra programmas geinstalleerd door mij. Is dit te verhelpen?

 6. Wie kan mij zeggen of de harde schijf van de P6630 kan vervangen worden doordat deze schijf uit de laptop kan geschoven worden en dus niet door hem te openen ?

  • Zoals in de tekst staat: je kunt de brander eruit schuiven en vervangen door een 2de HD. Maar ik kan me geen Medion laptop herinneren waarbij je de 1ste HD zonder schroeven kunt uitschuiven.

   • Bedankt voor het antwoord, hoewel mijn vraag toch niet goed begrepen is. Uit uw artikel heb ik inderdaad goed begrepen dat de aanwezige brander op een eenvoudige manier vervangen kan worden door een tweede HD, indien wenselijk. Mijn vraag betrof echter de vraag of een eerste en kapotte HD vervangen kan worden door een nieuwe zonder te moeten gaan schroeven. Wat vervelend is als die zit onder het toetsenbord en je daarbij ook niet zo goed meer ziet. Met schroevenverlies tot gevolg zoals bij mijn oudere MedionPC. Toen ik dat probleem vertelde, liet een vriend van mij duidelijk zien dat hij bij een latere versie van Medionlaptops de HD’s wel degelijk kon wisselen.
    Ik sta op het punt een der laatste P6630-toestellen bij Aldi te kopen (nu een 15% goedkoper)en zou absoluut willen weten of ik bij een crash (het meest voorkomende mankement bij PC’s)zelf de HD zou kunnen vervangen en dat zonder te moeten gaan losschroeven. Die miserie wil ik me besparen (mijn ogen).

   • Ik zie wat je bedoelt. Alhoewel ik het persoonlijk nogal ver gezocht vind om het schroefloos vervangen van een HD bij defect als criterium te hanteren bij de aankoop een laptop nogal ver gezocht vind, want er kan zowat vanalles stuk gaan bij die dingen. Maar goed, ik stel voor dat je eerst eens de handleiding doorploegt (je vindt ze hier), en als je daar niets vindt kan je misschien best eens contact opnemen met Medions’ hersteldienst, die zullen dat toch wel weten.

 7. Ik heb deze notebook een week.
  Als de pc enige tijd niet wordt gebruikt (enkele uren) valt die volledig uit.
  Hij moet volledig opgestart worden.
  Is dit normaal??????

  • Ik vermoed van wel. Een notebook is nu eenmaal gemaakt om te werken op batterij, dus probeert de fabrikant op alle manieren het verbruik te beperken. Daarom gaan notebooks gewoonlijk na korte tijd in slaapstand, na langere tijd schakelen ze zich uit. Die tijden kan je normaal gezien wel aanpassen aan je eigen wensen via het configuratiescherm.

 8. ik kocht mijn notebook in aldi paar maanden terug .de medion akoya p6630 .599 euro.
  sinds een dag of 2 werk de oplader niet meer.rode lampje brand niet meer en als je op het icoontje batterij dubbel drukt ,komt erop dat er 0 % beschikbaar is en netstroom niet meer oplaad.weet niet goed wat te doen.

  • Wellicht is je oplader stuk, maar je kunt gewoon een nieuwe vragen, aangezien het nog in garantie is. Het kan echter ook zijn dat je batterij om een of andere reden stuk is, al zou dat wel snel zijn. Bel naar het supportnummer dat je in de handleiding terugvindt. Zij zullen je verderhelpen. (De voeding kun je ook kopen via bijvoorbeeld http://www.adapterdirect.nl en kost ca. 25 euro, maar volgens mij heb je recht op een nieuwe omdat het nog in garantie is.)

 9. Heb me zo een Medion p6630 gekocht. Kan me misschien iemand helpen om de webcam te gebruiken. Heb skype geinstalleerd. Ontvang wel beeld, maar mijn beeld zien ze niet. Krijg altijd de foutmelding dat indien ik een apparte webcam heb deze aan te sluiten. Maar indien de webcam ingebouwd(wat is )deze aan te schakelen. Maar kan het niet vinden.
  Hartelijk dank!

  • Om de ingebouwde webcam op deze laptop in en uit te schakelen, gebruik je de toetsencombinatie “Fn” samen “F9”. Heb je die al uitgeprobeerd?

 10. Heb hem vandaag gehaald en er meteen LinuxMint Isadora 9 opgezet.
  Alles werkte meteen out off the box geen enkel probleem tegen gekomen.
  Het toetsen bord is oke en de body maakt een stabiele indruk voor een Laptop in deze prijs klasse.
  Hij is zeer snel en tot mijn verwondering wordt hij ook niet warm heb de ventilator ook nog niet gehoord.
  Als hij zo blijft is het een toppertje zeker gezien zijn hardware die is goed.
  Moet wel zeggen dat ik W7 er nou niet zo snel op vond en wat een ongelooflijke troep (ballast) is daar bij geinstalleerd zeg.
  Maar ja Windows is er af en een Linux distro erop super.

 11. Mijn probleem is opgelost na de launch manager te hebben geinstalleerd.
  nu heb ik echter een nieuw probleem, ik kan geen youtube videos bekijken. ik krijg geluid maar mijn scherm is gewoon zwart, maar als ik werk zonder mijn nvidia kaart lukt het wel(met de onboard graphics).

  • Dat lijkt me een probleem met de NVIDIA drivers te zijn. Nu is het wel zo dat pc’s met automatische keuze uit 2 video-kaarten (hier dus onboard graphics + NVIDIA videokaart) voor youtube logischertwijze de onboard graphics zullen kiezen. Het kan dus zijn dat bij die omschakeling iets mis loopt.

 12. Bij aanverwanten kan je er een muis met bleutooth bij kopen, staat ook in de folder.
  Wat ik nergens terug kan vinden is of de notebook over bleutooth beschikt?

  • Ik vind nergens de vermelding dat er geen Bluetooth inzit. Toch ga ik er van uit dat deze laptop geen ingebouwde Bluetooth bezit omdat ze dat anders wel in grote letters in hun reclame zouden zetten. Gelukkig is dat geen onoverkomelijk probleem, omdat je zo’n Bluetooth dongle met USB aansluitng al vanaf 10 € kunt vinden.

  • Bedankt voor je reactie, Luc. Zelf heb ik geen Medion P6630, maar ik speel je vraag graag door naar andere lezers met dit probleem (o.a. Hans en Antown): lukt de oplossing van Luc ook bij jullie?

  • Bij mij zijn alle problemen van de baan. Ik volgde de raad van Rene Paulus op en bracht de laptop met de recovery-cd terug naar de oorspronkelijke staat. Nu werkte het wel: Na fn+f7 werden de beschikbare netwerken getoond. Oef, geen hardwarefout dus.
   Met de draadloze verbinding op actief nu opnieuw windows7 pro incl. sp1 geïnstalleerd.
   Na installatie, aanpassing van de drivers waar volgens de randapparatuur zich een probleem stelde (zie reactie 3) nu geen enkel probleem meer. Ook niet met de detectie van de beschikbare netwerken. Wel eigenaardig is dat de toetsencombinatie fn+f7 niet langer functioneert… From now on I’m always online;)

 13. Eenmaal thuisgekomen heb ik onmiddellijk windows 7 prof incl sp1 eropgezwierd. Kwestie van me niet te veel te ergeren aan overbodige diverse voorgeïnstalleerde, verlopende, halve, versies van software, bloatware,… die ik nooit gebruik.
  Op ‘t eerste gezicht een fluitje van een cent. Probleemloos het besturingssysteem geïnstalleerd. Daarna ff kijken bij randapparatuur of alle hardware behoorlijk functioneert. Waar een probleem optrad heb ik de drivers bijgewerkt uit de driversmap op de recovery partitie.
  Klaar is kees, dacht ik …

  Toen ik NOD32 trachtte te updaten kreeg ik plots in de gaten over geen (draadloze) netwerkverbinding te beschikken. ‘geen netwerkverbindingen beschikbaar’ geeft het icoontje rechtsonder aan.

  Ben nu al zo’n 5 uren in de weer met het zoeken naar de oplossing. Fn + f7, aanpassingen in de configuratie van de realtek wireless kaart, etc, etc, etc…

  Niks helpt.
  Iemand vertrouwt met soortgelijk probleem? Alle suggesties welkom. Mijn dank is groot.

  hans

  • Dat kan ook met hardware te maken he Hans. Ik zou hem eerst met de recovery cd terug in originele toestand brengen, en zien of het dan werkt. Krijg je verbinding, dan weet je tenminste dat de hardware OK is. Lukt het dan ook niet, breng hem dan ASAP terug.

  • Heb hetzelfde probleem, gewoon dezelfde home premium geinstalleerd om af te zijn van die ergelijke voorgeinstalleerde programmas. maar nu na alle drivers te hebben geinstalleerd gebeurt er helemaal niets, hij kan geen draadloze netwereken vinden

 14. hoplijk zijn er morgen (donderdag) nog beschikbaar; in mijn Aldi waren ze tegen de middag allemaal weg. Eentje ervan gebruik in nu… Bluetooth zit er niet op, begrijp ook aanbod v/d bluetooth muis ook niet goed. Nog te vroeg om veel feedback te geven over laptop, toch al enkele kleinigheden: de blauwe ledjes links onder keyboard schijnen veel te hard, recht in de ogen in bepaalde lichaamspositie tov. pc. Echt storend voor mensen die niet blind typen en af en toe naar klavier moeten kijken. Anderzijds ontbreekt er een disk-usage led-je; niet superbelangrijk maar toch… Rest valt (voorlopig) goed mee…

 15. Ik ga hem morgen gaan halen…
  ze verkopen op hetzelfe moment ook een muis met bleutooth…
  maar ik zie nergens staan dat er bleutooth op de laptop zit…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.