Krachtige NAS in rekformaat voor kleinere bedrijven

0
112
Dit artikel is deel 4 van 5 in het DiskIdee dossier Enterprise storage
DossiernavigatieKrachtige en uitbreidbare NASSneller en zuiniger met solid state drives (ssd)

Hardware en stroomverbruik
Al die kracht vergt nogal wat van de hardware. De ix12-300r maakt zoveel lawaai dat hij niet in een werkruimte kan worden geplaatst; hij hoort thuis in het rack in een computerruimte. Het verbruik ligt fors hoger dan bij kleinere NAS’en, die typische nooit meer dan ongeveer 40 à 50 Watt verbruiken. Bij deze NAS maten we tijdens onze test een verbruik van 170 Watt, met pieken tot 200 Watt. Als de schijven niet actief zijn verbruikt deze NAS nog altijd 100 Watt.

Beheer
Deze Iomega NAS draait hetzelfde, Linux-gebaseerde EMC LifeLine besturingssysteem als zijn kleinere, eerder door ons geteste broer ix4-200d. De ix12-300r heeft echter een uitgebreidere featureset dan de Iomega ix4-200d, al is de bedieningsinterface tussen beide identiek dezelfde. Als je met de ene NAS kunt werken dan heeft ook de andere geen geheimen meer voor je. Onder de motorkap is er wel een verschil, want de ix12-300r heeft een 64-bit processor en draait dus de 64-bit versie van EMC LifeLine.

Iomega ix12 installatie

Iomega ix12 installatie (© ; licentie: )

Het webbeheer gebruikt duidelijke tabbladen en pictogrammen. Er zijn vijf tabs: home, dashboard, users, shared storage en settings. Bij elk onderdeel krijg je een korte uitleg. Je kunt ook nog een uitgebreidere handleiding openen. Nederlands wordt overigens als taal niet ondersteund. Engels, Frans, Duits en nog enkele andere talen zijn wel voorzien.

1
2
3
4
5
Vorig artikelSony voegt Skype toe aan Monolithic internettelevisies
Volgend artikelBlackBerry Torch heeft toetsenbordje en aanraakscherm
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.