Sneller en zuiniger met solid state drives (ssd)

0
385
Dit artikel is deel 5 van 5 in het DiskIdee dossier Enterprise storage
DossiernavigatieKrachtige NAS in rekformaat voor kleinere bedrijven
Kingston SSDnow Vplus Bundle 512GB

Kingston SSDnow Vplus Bundle 512GB (© ; licentie: )

Opslag zonder bewegende onderdelen bestaat al langer. Flash-geheugens werken op die manier en vinden we terug in geheugenkaartjes en geheugenstaafjes. Solid state drives of ssd’s zijn flashgeheugens in de vorm van een “harde schijf”. Die worden almaar goedkoper en komen nu binnen het bereik van iedereen.

Een solid state disk of ssd drive bestaat uit niet-vluchtig flashgeheugen. Dit is hetzelfde type flashgeheugen dat we kennen van usb-geheugens en de opslagkaartjes voor digitale camera’s en smartphones. Alleen zitten de flash-chips in dit geval in een kastje dat identiek is aan een harde schijf en dat ook dezelfde aansluitingen gebruikt.
Je kunt een gewone harde schijf dus probleemloos vervangen door een ssd drive van naar keuze 1,8, 2,5 of 3,5 inch. Een ssd drive heeft geen bewegende onderdelen. Daardoor is de drive sneller, werkt ze stil, verbruikt ze minder stroom en wordt ze ook nauwelijks warm.

Vertragingen
Ssd’s hebben echter ook nadelen. Ze worden trager naarmate ze vaker worden gebruikt. Die vertraging kan op termijn oplopen tot veertien procent ten opzichte van een “verse” ssd. Dit valt alleen te verhelpen door de ssd drive periodiek helemaal leeg te maken met een speciaal programma. Gewoon formatteren zoals bij een magnetische harde schijf, is niet voldoende. Wat de klus wel kan klaren, is een programma dat de schijf veilig wist door elke geheugencel te overschrijven met enen en nullen. Dit kan alleen buiten het besturingssysteem om gebeuren.

1
2
3
4
Vorig artikelMet Kinect word je zelf gamecontroller
Volgend artikelJe sociale netwerken altijd stand-by
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.