Internetprotocols (deel 4)

4
72
Dit artikel is deel 25 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieInternetprotocols (deel 3)Internetprotocols (deel 5)

Communicatie
Een POP3-client (bijvoorbeeld je eigen e-mailprogramma) opent een verbinding met een POP3-server op poort 110 (de standaardpoort voorbehouden voor POP3). Je kunt dit trouwens zelf uitproberen met behulp van het telnet-programma. Telnet naar een POP3-serveradres maar geef poort 110 op, dan zal jouw telnetclient zich gedragen alsof hij een POP3-client is, behalve dan dat jij de POP3-communicatie van de POP3-client zelf moet intikken. Als je met Windows werkt, kun je Start/Uitvoeren kiezen en dan gewoon telnet en Enter typen. Windows opent dan een venster dat erg lijkt op een opdrachtregelsessie. Typ achter de prompt ‘open pop3.datatestlab.com 110‘ (of een andere POP3-server) en je zult zien dat het scherm gewist wordt en de POP3-server zich meldt. Als je weer wil stoppen met deze telnetsessie, typ je ‘QUIT‘ om de verbinding met de POP3-server te beëindigen en daarna nogmaals ‘QUIT‘ om het telnet-programma af te sluiten. De openingsmelding van de POP3-server is gewoonlijk heel kort: meestal de naam en het versienummer van de software.
Als je een bevel geeft aan een POP3-server, antwoordt die met de statuswoorden ‘+OK‘ of ‘-ERR‘ (de enige twee die gedefinieerd werden) gevolgd door tekst. De standaard zegt trouwens, dat deze statuswoorden verplicht in hoofdletters door de server naar buiten gestuurd moeten worden.
Als je de verbinding tot stand brengt, zegt de POP3-server bijvoorbeeld:

+OK Microsoft Exchange POP3 server version 5.5.2654.50 ready

Gewoon een melding dat hij klaar staat, dus. Nu moet de POP3-client een instructie naar de POP3-server sturen. Zo’n instructie bestaat uit een POP3-kenwoord gevolgd door parameters. De server zal altijd een antwoord geven op een instructie van de client en wel totdat de client eindigt met ‘QUIT‘ en de sessie dus ten einde is. Een POP3-sessie gaat doorheen verschillende fases tot ze beëindigd wordt. Als je voor het eerst contact opneemt met de POP3-server en dus de sessie start, staat de sessie in de authenticatiefase. In deze fase moet de client zichzelf identificeren en gaat de server na of de client überhaupt post mag afhalen. Gaat deze authenticatie goed, dan komt het systeem in de transactiefase terecht. Nu kan de client acties van de server vragen en deze zal die uitvoeren. De transactiefase eindigt zodra de client het bevel ‘QUIT‘ geeft. Dan komt de POP3-sessie in de updatefase terecht, waarin de server alle gebruikte systeembronnen voor deze sessie weer vrijgeeft en tot ziens zegt tegen de POP3-client. De TCP-verbinding wordt dan ook afgesloten.

1
2
3
4
5
Vorig artikelInternetprotocols (deel 5)
Volgend artikelInternetprotocols (deel 3)

4 REACTIES

  1. Niet rechtstreeks op dit artikel maar ik ben erop gestoten door een ander probleem en zoek hulp.
    Ik zocht namelijk op internet naar cyclische redundantiecontrole want ik heb vakantiefoto\’s op cd-rom geschreven en nu kan ik ze niet meer oproepen. Mijn hele pc draait steeds vast op die cd-rom en telkens komt dezelfde opmerking naar boven: \”Error: cyclische redundantiecontrole\” Kan iemand mij hier mee helpen? Bestaat er een oplossing voor zodat ik toch mijn foto\’s terugheb? De cd-rom is licht gekrast maar vooral, hij vertoont rare donkergrijze vlekjes ter grootte van 1 mm² die er precies binnenin zitten. Kan die cd-rom hersteld worden en zijn de CD-rom hersteldiensten betrouwbaar en vragen zij geen veel te dure prijzen??? Ikzelf ben eerder een PC-leek, toch wat zulk \’n stoten betreft.

Reacties zijn gesloten.