Werkgroep NAS met Windows Storage Server 2008 R2 Essentials

0
92
 
Ingebruikname

Na het aansluiten van een netwerkkabel druk je op de grote blauwe knop op de voorkant en start de 5big Storage Server op. Zodra de led, die achter de knop verborgen zit, stopt met knipperen, kun je de NAS configureren. De NAS en de computer waarop je de meegeleverde installatie-cd start, moeten uiteraard aangesloten zijn op dezelfde netwerkhub. De Windows 2008 R2 Essentials Setup Wizard vindt het serveradres zelf. Dat is immers toegewezen door de dhcp-server in je netwerk. Je kunt de NAS achteraf een vast ip-adres geven als je dat wenst. De installatie kan in verschillende talen gebeuren, waaronder het Engels, het Frans en het Duits, maar het Nederlands ontbreekt. Je moet de NAS verplicht een beheerderswachtwoord geven en dit wachtwoord moet leestekens, cijfers en letters bevatten. De wizard zegt dat de installatie tot 30 minuten kan duren en dat de NAS een aantal keren kan herstarten. Bij ons duurde het 42 minuten en herstarte de NAS drie keer.

Lacie 5big office+ wizard

Lacie 5big office+ wizard (© ; licentie: )

 
Bescherming van data?

Daarna is de NAS voorzien van een opstartschijf C met daarop het besturingssysteem en een schijf D voor centrale opslag van 1,8 GB. Hiervoor wordt de eerste schijf gebruikt en het is ook de manier waarop de 2 TB versie standaard geconfigureerd is. Maar de 10 TB versie van deze NAS wordt door de wizard op dezelfde manier geconfigureerd. De vier ander aanwezige schijven van elk 2 TB zijn na het doorlopen van de wizard niet geformatteerd. Je krijgt daar wel een waarschuwing van en de optie om ze alsnog te formatteren. Helaas laat die optie je elke harde schijf apart formatteren, zodat je dan schijfletters e tot en met g aanmaakt, zonder enige RAID-bescherming. Wil je fouttolerantie via RAID dan moet je het gevanceerde beheer gebruiken, waarover straks meer. Via de wizard kun je de RAID niet instellen.
Ons zou het logischer lijken dat de wizard RAID standaard zou instellen indien de NAS meerdere harde schijven bevat… onervaren gebruikers zouden hier wel eens fouten kunnen maken en veronderstellen dat hun gegevens beschermd zijn tegen uitval van een harde schijf, terwijl dat standaard niet het geval is. En waarvoor koop je een NAS anders?

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMedion tablet opnieuw verkrijgbaar bij Aldi Nederland
Volgend artikelInkjetprinter en -multifunctional voor zakelijk gebruik van Epson
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.