Werkgroep NAS met Windows Storage Server 2008 R2 Essentials

0
92
 
Beheer

Beheren gebeurt via het Dashboard, een Windows-programma dat je start door naar het adres http://LACIE/Connect te surfen. Die url leidt naar de optie “Download software that helps you connect this computer to the server”. Die Computer Connector (ook beschikbaar voor Mac) verbindt de pc met de server, monitort de gezondheid van de server en eventuele aangesloten pc’s, kan een dagelijkse back-up van je computer(s) maken en laat toe de server te beheren.
Als we via het Dashboard inloggen op de NAS moeten we al direct “important updates” installeren. Het zijn er maar liefst 26, waarbij ook IE9 wordt aangeboden, al kun je dat weigeren, omdat je vermoedelijk niet zult gaan zitten browsen via je NAS. Uiteindelijk duurt de hele procedure bijna anderhalf uur. Pas dan kunnen we onze NAS echt gaan beheren en in gebruik nemen. Overigens krijgen we de dag erna nog eens 17 andere Windows updates voorgeschoteld. Installatie van die updates houdt ook in dat je de NAS moet herstarten. Desgewenst kun je dit wel automatiseren zodat dit ’s nachts gebeurt.

Lacie 5big office+ Windows Dashboard

Lacie 5big office+ Windows Dashboard (© ; licentie: )

Het Dashboard start standaard met “Getting Started Tasks” die je een voor een kunt doorlopen. Een groen vinkje geeft aan dat je de taak hebt uitgevoerd. Het gaat dan om het inschakelen van automatisch updates, instellen van de server back-up, activeren van beheren op afstand (en een eigen domeinnaam voor de NAS), instellen van de gedeelde mappen, configureren van de media-instellingen (in- en uitschakelen van de ingebouwd mediaserver), configureren van alarmen via e-mail en het registeren van je NAS bij LaCie. Je hoeft die taken niet allemaal in een keer uit te voeren. Bovendien kun je ze ook gewoon via het menu bovenaan uitvoeren. De wizard is vooral bedoeld voor onervaren gebruikers; ervaren Windows-gebruikers zullen hun weg wellicht snel zelf terugvinden in de beheerinterface.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMedion tablet opnieuw verkrijgbaar bij Aldi Nederland
Volgend artikelInkjetprinter en -multifunctional voor zakelijk gebruik van Epson
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.