Werkgroep NAS met Windows Storage Server 2008 R2 Essentials

0
92

Bij het integreren van de NAS met Wuala moet je zowel je Wuala-wachtwoord als je NAS-wachtwoord invoeren. De integratie tussen de lokale en cloudopslag gebeurt onder Windows via CBFS en onder Mac OS X via OSX Fuse. Als je Wuala nog niet gebruikt hebt, zal de NAS eerst Wuala CBFS software op je lokale systeem installeren. Mogelijk moet er ook nog nieuwe software geïnstalleerd worden die integratie met Windows Explorer verzorgt. Ook dat gebeurt automatisch.

 
Andere functies

Je kunt deze NAS integreren met een bestaand Microsoft Active Directory domein. Verder is er ondersteuning voor iSCSI-targets, Distributed File System (DFS-N en DFS-R), SharePoint services en VSS (Volume Shadow Copy Service). De benodigde software om de NAS zelf en om Windows-pc’s te back-uppen en te herstellen is standaard aanwezig. Windows Storage Server ondersteunt ook zogenaamde Add-ins, wat we nu “apps” zouden noemen (de software dateert al van 2010, toen apps nog niet al dusdanig bestonden). Echter, daarover is zo goed als geen informatie te vinden. Er is geen “winkel” of website met een overzicht van dergelijke add-ins, en ook in de beheersoftware zelf is er geen link naar een locatie waar je deze add-ins kunt vinden. Toch bestaan ze. We vonden bijvoorbeeld een add-in om Windows Phone 7 smartphones te verbinden met Windows Storage Server (via het Microsoft Download center). Gebruiksvriendelijk is het allerminst, hoewel Microsoft de gebruiksvriendelijkheid als belangrijkste verkoopargument voor Windows Storage Server naar voor schuift. De meeste moderne Linux-gebaseerde NAS’en werken veel gebruiksvriendelijker en zijn vele eenvoudiger uit te breiden dan deze Windows Storage Server 2008 R2 Essentials. Microsoft heeft op dit gebied een hele achterstand in te halen ten opzichte van wat bijvoorbeeld Synology of Qnap aanbieden inzake software voor hun NAS’en.

lacie 5big Office+ lijst van courante taken aanpassen

lacie 5big Office+ lijst van courante taken aanpassen (© ; licentie: )

 
Prestaties

We testten deze NAS met de Intel NAS Performance Test (NASPT). Deze benchmark voert verschillende applicatiegerichte benchmarks uit. Ze meet niet zoals andere benchmarks puur de transmissiesnelheid van bytes, maar vertelt hoe snel veelgebruikte netwerkapplicaties kunnen werken met de NAS. De twaalf applicatiebenchmarks in NASPT zijn niet allemaal van even groot belang, dus hebben we op de benchmarkresultaten voor elke applicatie een weging toegepast die de DiskIdee NAS Score oplevert.

Intel NASPT (MB/s) Weging Resultaat
HD-Video afspelen 4% 41,7
2x HD afspelen 4% 56,3
4x HD afspelen 4% 70,2
HD-Video opname 4% 47,9
HD afspelen en opname 4% 46,9
Aanmaken van inhoud 15% 5,17
Kantoorproductiviteit 20% 25,1
Bestanden kopiëren naar NAS 10% 55,5
Bestanden kopiëren van NAS 10% 40,8
Mappen kopiëren naar NAS 10% 11,8
Mappen kopiëren van NAS 10% 7,2
Fotoalbum 5% 6
Snelheidsberekening
Gemiddelde gewogen werksnelheid MB/s 28,1
Scoreberekening
Testscore max. 100 60

Deze desktop-NAS presteert vrij goed. De 2 TB versie presteert logischerwijze nog iets beter door het ontbreken van RAID: de gemiddelde gewogen werksnelheid stijgt dan tot 38,6 MB/s.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMedion tablet opnieuw verkrijgbaar bij Aldi Nederland
Volgend artikelInkjetprinter en -multifunctional voor zakelijk gebruik van Epson
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.