Werkgroep NAS met Windows Storage Server 2008 R2 Essentials

0
92
 
Geavanceerd beheer

Standaard bevat de tab Common Tasks maar twee taken: Add a shared folder en Customize this list. Die tweede optie is belangrijk voor wie bijvoorbeeld de RAID- of netwerkinstallingen van de NAS wil wijzigen. Je kunt daarin zaken zoals Disk Management, Network Connections etc. aanvinken en dan pas kun je meer geavanceerde beheertaken uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld RAID instellen dan moet je dat via Windows Disk Management doen. Dit is alleen iets wat een ervaren Windows-gebruiker kan doen.
Het is overigens perfect mogelijk om verschillende soorten opslagvolumes te combineren op deze NAS. Je kunt op dezelfde netwerkschijf een “simpel” volume creëren zonder enige bescherming, samen met een gespiegeld volume met veel opslag (maar ook zonder bescherming) en/of een RAID5 volume met redundantie. En die kun je allemaal aparte toegangsrechten geven. Dat is wel erg flexibel.

Windows diskmanagement (LaCie 5big Office+ NAS)

Windows diskmanagement (LaCie 5big Office+ NAS) (© ; licentie: )

 
Wuala cloudopslag

Als je in het Dashboard op de LaCie-tab klikt, roep je de hardwaremonitor op waarmee je de status van de harde schijven kunt controleren. Maar interessanter is de tweede optie, namelijk het inschakelen van Wuala Online Storage. Daarmee kun je bestanden van je NAS of computer back-uppen naar of synchroniseren met Wuala, de beveiligde cloudopslagedienst van LaCie. Je moet eerste een account aanmaken op wuala.com en dat dan integreren in de NAS. Je krijgt bij Wuala altijd 2 GB gratis opslag, maar voor meer opslag moet je betalen. Het zakelijke abonnement kost bijvoorbeeld 279 euro per jaar en laat je toe om 100 GB gegevens op te slaan voor vijf verschillende gebruikers. De NAS wordt geleverd met een proefabonnement voor de zakelijke versie van Wuala. Er zijn ook goedkopere persoonlijke abonnementen. Voor 10 GB betaal 19 euro per jaar, voor 25 GB 39 euro per jaar etc. Wuala is vooral interessant om essentiële bestanden te back-uppen en om bestanden op een vlotte en veilige manier te delen met klanten en kennissen.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMedion tablet opnieuw verkrijgbaar bij Aldi Nederland
Volgend artikelInkjetprinter en -multifunctional voor zakelijk gebruik van Epson
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.