OCR programma Nuance is gebruiksvriendelijker, krachtig maar relatief duur

1
410
Ook een meertalig document is geen probleem

Ook een meertalig document is geen probleem (© ; licentie: )

De nauwkeurigheid
Waar Nuance in zijn publiciteit die ongelooflijke getallen vandaan haalt, joost mag het weten. Laten we gewoon realistisch blijven: intussen is OCR echt wel volwassen. Tientallen documenten en foto’s passeerden tijdens onze test de revue, het ene al succesvoller dan het andere. Ook een meertalig document is geen probleem. OmniPage 18 herkent trouwens meer dan 120 talen: OmniPage 18 meertalig.
Het resultaat hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van jouw origineel. Is dat een verzorgd drukwerk met een vrij normale opmaak, dan kan je de dag van vandaag gemakkelijk een nauwkeurigheid van 100% halen.
Is de bron een beduimeld stuk krant, dan zakt de nauwkeurigheid – logisch, nietwaar?
Het resultaat wordt eveneens sterk beïnvloedt door de kwaliteit en de instellingen van de scanner. Tijdens onze testen stellen we vast dat scannen op 600 dpi in moeilijke gevallen een veel beter resultaat oplevert dan scannen op 150 dpi. Dat was te verwachten, maar minder evident was het feit dat scannen op 1200 dpi soms opnieuw een slechter resultaat oplevert. Waarschijnlijk heeft dat te maken met spikkels en pixels die dan ten onrechte in het gescande beeld terecht komen.
De instellingen van het OCR programma zijn een derde factor. De algoritmen voor het verwijderen van spikkels en stippen uit paginabeelden zodat de woordnauwkeurigheid toeneemt, zijn in OmniPage 18 verbeterd. Met nieuwe SET-functies (Scanner Enhancement Technology) kan je dan weer moeilijk in te scannen afbeeldingen optimaliseren.
Toch één bemerking: als je maar lang genoeg experimenteert, kan je de nauwkeurigheid soms enorm opdrijven, maar in de tijd die je daar insteekt, had je ook de allereerste, minder nauwkeurige scan, kunnen corrigeren.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Vorig artikelDraadloze router met Powerline technologie van D-Link
Volgend artikelStreetView meets Toy Story
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. Omnipage is een prima product. Helaas is het betalen minder evident, zo je niet beschikt over een Visa of Mastercard.

    Met het veranderen van bank heb ik die kredietkaart links laten liggen – de banken hebben al voldoende ravage gemaakt! – en toen Omnipage kwam met een upgrade wou ik betalen via de Maestro-functie. Overigens zo geafficheerd op de website.
    Dat ging dus niet.

    Goed, dan maar geen upgrade. Zo een firma en dan niet kunnen betalen? Niet met mij. Punt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.