Twee OCR-pakketten getest: een besluit

1
55
Dit artikel is deel 3 van 3 in het DiskIdee dossier OCR
DossiernavigatieTekstherkenning voor de professional
Abbyy FineReader 10 versus Nuance Omnipage 17

Abbyy FineReader 10 versus Nuance Omnipage 17 (© ; licentie: )

OCR (Optical Character Recognition) bestaat al geruime tijd. Softwarefabrikanten brengen regelmatig nieuwe versies uit van hun OCR-pakketten. We hebben de laatste versies van Abbyy en Nuance getest. In dit artikel lees je een algemeen besluit over Abbyy FineReader 10 Professional en Nuance OmniPage 17 Professional.

Het doel van OCR (Optical Character Recognition) of optische karakterherkenning is eenvoudig: je leest een artikel in een boek of tijdschrift en je wilt de tekst in je tekstverwerker verder gebruiken. Natuurlijk kan je de tekst integraal overtypen, maar het is toch veel handiger om het artikel op je scanner te leggen waarna het beeld door een OCR-programma omgezet wordt in bewerkbare tekst. Drie aspecten zijn hierbij van cruciaal belang: nauwkeurigheid, snelheid en gebruiksgemak.

Complexiteit
Uit onze testen blijkt dat zowel Abbyy FineReader 10 Professional als Nuance OmniPage 17 Professional goed presteren. Beide OCR-paketten leveren out-of-the-box behoorlijke resultaten af. Onze testen zijn echter slechts een summiere weergave van de werking en mogelijkheden van beide pakketten. In de twee softwarepakketten kan je heel het verwerkingsproces naar je hand zetten en bijvoorbeeld zones voor herkenning corrigeren, verwijderen en toevoegen. Getuige van de complexiteit van beide softwarepakketten zijn de in PDF meegeleverde knoesten van handleidingen.

1
2
Vorig artikelTekstherkenning voor de professional
Volgend artikelLCD-tv’s met extra kleurenpixel voor groter kleurenbereik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.