Vijfentwintig jaar Windows: Windows 3.1 bètareview uit 1991

1
316

Meer over het nieuwe TrueType
Er bestaan letterlijke duizenden printers die allemaal hun eigen codes en hun eigen besturing vergen. Pakketten zoals WordPerfect worden geleverd met diskette na diskette aan printerstuurbestanden. Al lang streeft men ernaar om printers zoveel mogelijk op dezelfde manier te besturen. Dat zou heel wat kosten besparen voor de ontwik­kelaars van software en voor de printerfabrikanten. Bovendien zou de consument nooit meer geconfronteerd worden met een pakket dat zijn printer niet (volledig) ondersteunt.

Win3.1: TrueType

TrueType, schaalbare lettertypes voor het beeldscherm en de printer, zijn nu standaard in Windows ingebouwd. (© ; licentie: )

Momenteel bestaan er in de pc-wereld verschillende standaarden op printerge­bied. Bij matrixprinters zijn dat de Epson- en IBM-bestu­ringscodes. Bij laserprinters zijn dat de paginabeschrijvingstalen HP-PCL en PostScript. Door de populariteit van grafische besturings­systemen wil de consument nu ook dat wat hij op het scherm ziet op het papier verschijnt. Daarvoor moet er een verbinding gelegd worden tussen de printer en het beeldscherm. Adobe, de makers van Post­Script, slaagden hier het eerst in met hun programma Adobe Type Manager (ATM). ATM verscheen eerst op de Apple Macintosh en daarna op de pc onder Windows 3.0.

ATM bewerkt PostScript-letters op zo’n manier dat wat op het scherm staat bijna exact overeenkomt met wat uit de printer rolt. Je hoeft zelfs niet te beschikken over een PostScript-printer. ATM is immers een PostScript-vertaler op zichzelf. Het programma leest PostScript­letters van het Type 1 en vormt ze om in een grafische weergave die naar het scherm en naar de printer wordt gestuurd. Op die manier kunt u PostScript zien op elk scherm dat door de Mac of door Windows wordt ondersteund en PostScript afdrukken op elke printer die door de Mac of door Windows wordt ondersteund. Uiteraard betaald u voor dit gemakt wel een prijs: het gaat allemaal erg langzaam, vooral het printen.

Apple en Microsoft hebben enige tijd geleden de koppen bij elkaar gestoken en besloten om Adobe een hak te zetten. Ze ontwikkelden een concurrerend systeem, TrueType en TrueImage. TrueType/TrueImage gaat nog een stap verder dan ATM/PostScript: het is een technologie die volledig deel uit­maakt van het besturing­systeem van de pc. TrueType is evenwel niet compatibel met PostScript. Om TrueType te gebruiken, dient u speciale TrueType letters te kopen of een TrueImage-printer te bezitten met ingebouwde TrueType-letters. TrueType printers zijn er nog nauwelijks, TrueType letters komen met mondjesmaat op de markt. Uiteraard worden zowel Systeem 7 als Windows 3.1 met eem beperkt voorraad aan schaalbare TrueType-letters geleverd.

TrueType zit ingebouwd in Systeem 7 voor de Macintosh en Windows 3.1 voor de IBM-pc. U hoeft het dus niet, in tegenstelling tot ATM, apart aan te kopen. Door TrueType ziet u voortaan op uw scherm hetzelfde als op het blad dat uit uw printer rolt. U hoeft geen TrueImage-printer te bezitten om er gebruik van te kunnen maken: TrueType werkt op alle printers die door Systeem 7 of door Windows 3.1 worden ondersteund, ook op PostScript-printers. Uiteraard betaalt u ook in dit geval een prijs inzake snelheid, zowel voor wat betreft het afbeelden van tekst op het scherm als voor wat betreft het afdrukken. De pagina’s worden immers in grafische vorm naar de printer gestuurd. (Bij PostScript-printers kunt u het TrueType-systeem wel op zo’n manier instellen dat de TrueType-lettertypes tijdens het printen zoveel mogelijk vervangen worden door de in de printer aanwezige PostScript-lettertypes.)

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelTetris als sociaal evenement
Volgend artikelDesign telefoon voor professionelen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.