Vijfentwintig jaar Windows: Windows 3.1 bètareview uit 1991

1
316

Het installatieprogramma is niet fundamenteel gewijzigd. Op bepaalde computers dient u nog steeds de optie /i te gebruiken om te vermijden dat de computer vastloopt terwijl Setup probeert automatisch de configuratie in te lezen. Oude versies van Windows worden automatisch aangepast door Setup. Uw bestaande configuratie gaat niet verloren.

Adobe

Win3.1: TrueType

TrueType, schaalbare lettertypes voor het beeldscherm en de printer, zijn nu standaard in Windows ingebouwd. (© ; licentie: )

Eens geïnstal­leerd start Windows op met een 3.1-logo. Voor het overige ziet u op het eerste zicht weinig ver­schillen. Binnenin is er echter toch het een en ander veranderd. Op de eerste plaats natuur­lijk TrueType, schaalbare lettertypes voor het beeldscherm en de printer die nu standaard in Windows zijn ingebouwd. Het nieuwe Macintosh-besturingsysteem System 7 beschikt over een inden­tieke techno­logie. Dat is niet toevallig want TrueType is een gezame­lijke ontwik­keling van Microsoft en Apple. Of de flirtatie tussen IBM en Apple invloed zal hebben op de verdere ontwikke­ling van TrueType valt met geen mogelijkheid in te schatten. Het staat wel vast dat Micro­soft en Apple met TrueType vooral mikken op Adobe, de ontwikke­laars van PostScript. Het de facto monopolie van Adobe voor wat betreft de schaalbare lettertypes wordt hiermee doorbroken. Adobe Type Manager, het programma waarmee Windows-gebrui­kers schaalbare Postscript-letterty­pes voor het scherm en voor elke Windows-printer kunnen gebruiken, hebt u dus met Windows 3.1 niet meer nodig. Of misschien toch wel? Want uiteraard zijn er nu heel wat gebruikers die fors geïnvesteerd hebben in Postscript-letters. Die gebruikers gaan hun investering niet weggooien. Het vermoeden is dus gerechtvaardigd dat Adobe met een tegenzet zal komen: een Type Manager die zowel TrueTy­pe- als Postscript-lettertypes kan schalen.

Windows 3.1 wordt standaard geleverd met vier schaalbare TrueType-fonts: Symbol, Courier, Arial (een versie van Helvetica), en New Times Roman. De traditionele bitmap-fonts worden ook nog meegeleverd. De gebruiker kan tijdens de installatie of daarna in het Controlepa­neel overigens de ondersteuning voor TrueType uitschakelen. Andere TrueType-fonts komen in vlug tempo beschikbaar in het commerciële en shareware-circuit. Ook TrueType-randapparatuur verschijnt op de markt. Zo bracht het Taiwanese bedrijf Microtek onlangs als eerste de TrueLaser MTP-306 op de markt.

De nieuwe Windows bevat ook onmiddellijk zichtbare vernieuwingen. Zo is het hulpsysteem aangepast en heeft het nu ook een volledige 3D-look. Opvallend is ook de nieuwe Start-programmagroep. Als je een pictogram (icon) naar deze programmagroep ’trekt’, start Windows voortaan automatisch het program­ma op waar het pictogram bijhoort. U hoeft dus niet meer met een tekstverwerker het SYSTEM.INI-bestand aan te passen om Windows bijvoorbeeld te starten met de klok reeds geactiveerd.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelTetris als sociaal evenement
Volgend artikelDesign telefoon voor professionelen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.