Vijfentwintig jaar Windows: Windows 3.1 bètareview uit 1991

1
316

Testresultaten

Grafische snelheid

De testen werden uitgevoerd op een 16MHz Tandon 386/N met 2MB geheu­gen, 40MB harde schijf, VGA-kleuren­scherm en Microsoft-muis. Windows werd in enhanced mode gestart. De tijd wordt gerappor­teerd in milli­seconden. De eerste test gebruikt de functie Bit Block om een vier­kant pixels snel van de ene kant van het scherm naar de andere kant te bewegen. De tweede test tekent twintig maal na elkaar een dialoog­ven­ster. Dit was de enige grafische test waarin 3.1 aanmerkelijk sneller scoorde dan 3.0. In alle andere testen bleef het verschil net zoals bij de Bitblk-test beperkt tot een fractie van een millisecon­de.

Win3.1: Grafische snelheid

Afdruksnelheid

De testen werden uitgevoerd op een 25MHz Digicom 386 met 4MB geheu­gen, 2003MB harde schijf, VGA-kleuren­scherm en Logitech-muis. Als printer werd een HP-compatibele Kyocera F1000 laserprinter met 1,5MB intern geheugen gebruikt. Windows werd in standard mode gestart. De tijd wordt gerappor­teerd in seconden. De eerste test laat zien wanneer de gebruiker de controle terugkrijgt over de computer bij het afdrukken van het testdocument. In de tweede test drukken we vijf bladzijden af van een testdocument met Times- en Arial-tekst onder ATM (Windows 3.0) en TrueType (Windows 3.1). Print Manager is inge­schakeld.

Win3.1: Afdruksnelheid

Conclusie
De nieuwe Windows brengt heel wat verbeteringen en is op sommige gebieden, met name bij het afdrukken, sneller dan de oude. We weten niet hoeveel Microsoft zal vragen voor de update van 3.0 naar 3.1. Maar we kunnen nu al zeggen dat iedereen die dagelijks met Windows in de weer is de nieuwe versie zal willen bezitten. Zodra 3.1 officieel wordt vrijgegeven, leggen we hem voor u uitgebreid op de pijnplank. Dan zal definitief blijken welke verbeteringen er allemaal in de nieuwe Windows aanwezig zijn.

Jozef Schildermans is hoofdredacteur van Computer Magazine. Van hem verscheen onlangs bij Addison-Wesley PCM Praktijk. Waardevolle tips en technieken voor de pc-gebruiker.

Adviesprijs
Nog niet verkrijgbaar (bèta-versie); Prijs van de update nog niet bekend.
Foto van Microsoft
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

Nvdr.: Review geschreven voor Computer Magazine in juli 1991 en geherpubliceerd op DiskIdee in november 2010 ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van Microsoft Windows.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelTetris als sociaal evenement
Volgend artikelDesign telefoon voor professionelen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.