Vijfentwintig jaar Windows: Windows 3.1 bètareview uit 1991

1
316

Slinkse wegen…

Computer Magazine nr. 1 cover

Computer Magazine nr. 1 van oktober 1991 met vooruitblik Win 3.1 (© ; licentie: )

Eerst een waarschuwing: we verkregen de bèta-versie van Windows 3.1 via slinkse wegen (Windows 3.1.0.26 bèta). Microsoft hield bij hoog en bij laag vol dat er nog helemaal geen bèta van 3.1 beschikbaar was. We hadden liever een bèta-exemplaar aan de tand gevoeld dat direct bij Microsoft vandaan kwam. De testen die we voor dit artikel uitvoerden, dienen in het licht van het voorgaande bekeken te worden. De uitein­delijke ver­koopsklare versie van Windows 3.1 kan nog belangrijke veranderin­gen bevatten, niet in het minst waar het de snelheid betreft. Het optima­liseren van de code gebeurt immers meestal slechts in het laatste productiestadium. Overigens viel het ons op hoe stabiel deze bèta-versie was. Hoe we het ook probeerden, we kregen Windows 3.1 nauwe­lijks aan het crashen. We probeerden dit omdat naar verluidt de onvriendelijke foutmelding `onherstelbare systeemfout’ (unrecoverable system error) vervangen is door een Sherlock Holmes-achtige melding die ook probeert de oorzaken van de systeemfout weer te geven. We kunnen dit niet bevestigen, omdat we tijdens onze test geen systeem­fout hebben gezien.

Acht 1,44MB diskettes
Ons exemplaar van de Windows 3.1-bèta werd geleverd op acht 3,5-inch 1,44MB-diskettes. Voortaan dient u tijdens de installatie uw naam, uw bedrijf en het serie­num­mer van uw Windows-pakket in te voeren. Deze informa­tie wordt weggeschreven op een van de programmadiskettes. U kunt daarna in het Info-scherm (About-scherm) zien aan wie dit exemplaar van Windows toebehoort. Als u opnieuw instal­leert van dezelf­de set diskettes krijgt u een waarschu­wing dat dit exemplaar van Windows al eens eerder geïnstal­leerd werd. Daarna kunt u gewoon verder installeren. Er zit dus een lichte vorm van kopieerbe­veiliging in de nieuwe Windows.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelTetris als sociaal evenement
Volgend artikelDesign telefoon voor professionelen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.