Vijfentwintig jaar Windows: Windows 3.1 bètareview uit 1991

1
316

Schermbeschermer
Eindelijk zit er ook een schermbeschermer in Windows. Deze activeer je via het Controlepaneel. U kunt ondermeer uw eigen tekst op het scherm laten rollen, in een lettertype en een kleurencombinatie naar keuze. U kunt de toegang tot het systeem ook beschermen met een wacht­woord. Als u geen eigen tekst kunt verzinnen, kunt u nog altijd kiezen voor dansende lijnen, een sterrensimulatie of zelfs een volledig zwart scherm.

Win3.1: File Manager

File Manager is sterk verbeterd en lijkt op de schil van MS-DOS 5. (© ; licentie: )

Bestandsbeheer werd nog maar eens in een nieuw jasje gestoken. Het programma lijkt nu sterk op de schil van MS-DOS 5 in grafische stand. Subdirectory’s worden nu voorgesteld door kleine mapjes. Een geopende subdirectory ziet eruit als een opengeklapt mapje. Deze voorstel­lingswijze is ook doorgevoerd in alle Windows-onderdelen waar naar de harde schijf wordt gesprongen. De optie Starten (run) in het Be­stands­menu van Programmabeheer heeft nu ook een Bladeren-optie (browse) waarmee je het programma dat je wilt starten eerst kunt zoeken. Ook hier vinden we de kleine mapjes die een directory voor­stellen terug.

Bij het verlaten van Bestandsbeheer en Programmabeheer wordt niet meer gevraagd of u de instellingen wilt bewaren. U kunt nu gewoon in het Opties-menu van beide programma’s deze optie in- of uitschakelen. Swapfile voor het maken van een permanent wisselbestand voor de enhanced mode wordt nog steeds meegeleverd. En nog steeds kunt u Swapfile alleen starten terwijl Windows in real mode draait. Bij het starten van de bèta-versie op een 386 wordt echter ook het virtuele stuurbestand WDCTRL gestart. De functie van dit stuurbestand is onduidelijk. Maar de gebruiker wordt wel gewaarschuwd dat het hier om een bèta-versie gaat die de inhoud van de harde schijf zou kunnen verknoeien. Aangeraden wordt om WDCTRL alleen te starten als men een recente reservekopie van de harde schijf bezit. Zou het kunnen zijn dat Windows 3.1 automatisch virtueel geheugen op de harde schijf creëert zodat een permanent wisselbestand overbodig wordt? Om op deze vraag het antwoord te kennen, zullen we moeten wachten op de defini­tieve versie van Windows 3.1.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelTetris als sociaal evenement
Volgend artikelDesign telefoon voor professionelen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.