Home Hardware

Microsoft Surface RT: goede, maar te dure tablet

0
122
Microsoft brengt met de Surface RT zijn eerste “computer” op de markt. Het is een 10,6-inch tablet met Windows RT als besturingssysteem en met als kloppend hart een Nvidia SoC (System-on-Chip) die we ook in heel wat recente Android-tablets aantreffen. Wij hebben de Surface RT getest.

De Surface RT is de eerste Windows-tablet met een ARM-processor die we testen. Wat betreft uiterlijk en omvang lijkt hij sterk op de onlangs door ons geteste Acer Iconia Tab W510, maar die tablet heeft een volwaardige Intel x86-processor en draait de volledige versie van Windows 8.

De Surface RT gebruikt Windows RT (“Runtime”) als besturingssysteem, de versie van Windows 8 die geschikt is voor ARM-processoren en kan geen bestaande Windows x86-programma’s uitvoeren. Er draaien alleen zogenaamde Windows-apps op, die je kunt downloaden of kopen in de Windows Store. Een aantal apps zijn al vooraf geïnstalleerd. Daarbij is ook de RT-versie van Office 2013, waarover straks meer.

In sommige landen waaronder de V.S. bracht Microsoft ook een eigen x86-gebaseerde Windows 8-tablet uit. Deze Surface RT Pro tablet zal ooit ook bij ons op de markt komen, maar die zal heel wat duurder zijn dan de gewone Surface RT die we hier testen. Wanneer de Surface Pro in België en Nederland op de markt komt, is onbekend. Microsoft kampt met voorraadproblemen. Je zult op die Pro-tablet je bestaande Windows-programma’s kunnen draaien, in tegenstelling tot op de gewone Surface RT.

Microsoft Surface tablet computer

Microsoft Surface tablet computer (© ; licentie: )

 
Design

De Surface RT is 1,5 à 2 cm breder dan de typische Android- of Apple-tablet. Dat geldt overigens voor alle Windows 8/RT-tablets. Voordeel is dat je gemakkelijker met tien vingers op het schermtoetsenbord kunt typen. Nadeel is dat de tablet iets minder goed in de hand ligt.

Met een gewicht van 689 gram (Microsoft beweert “minder dan 676 gram”, maar volgens onze weging is het zelfs iets meer dan 689 g) is de Surface RT ook vrij zwaar in vergelijking met andere tablets zoals de Apple iPad 3 (652 gram), de Samsung Galaxy Note 10.1 (583 gram) of de Acer Iconia Tab W510 (574 gram). De tablet van Microsoft is trouwens ook bijna een halve centimeter dikker dan die van Acer (9,3 cm tegenover 8,95 cm).

De Surface RT is voorzien van een volwaardige USB-poort, een mini-HDMI-aansluiting en een 3,5mm-audioaansluiting die respectievelijk rechts en links in de schermrand zitten. Er zitten ook twee magnetische aansluitingen op: rechts voor de externe voeding en onderaan voor de optionele toetsenbordcovers, waarover straks meer. De praktische magnetische voeding kennen we ook van Apple laptops; het is de eerste keer dat we ze bij een tablet tegenkomen.

Het erg heldere IPS led-scherm biedt een brede kijkhoek, heeft een goed contrast en toont ietwat fletse kleuren. De schermresolutie van 1366 x 769 pixels geeft in combinatie met een schermdiagonaal van 10,6 inch een pixeldensiteit van 148 ppi, vergelijkbaar met de meeste gewone Android-tablets, maar iets minder dan de (scherper ogende) 155 ppi van de Acer Iconia Tab W510 en heel wat minder dan de (nog scherpere) 264 ppi van de Apple iPad 3.

Het scherm draait automatisch mee in de kijkrichting en reageert op vijf aanraakpunten.

Er zitten twee bedieningsknoppen op: aan/uit bovenaan en audio aan de linkerkant. Onder het scherm is er ook een aanraakgevoelige “Windows-toets” waarmee je het hoofdmenu van Windows RT oproept. De kleine stereoluidsprekers zijn in de randen verwerkt. Deze tablet heeft ook twee microfoons: eentje naast de webcam op de voorkant en de andere naast de camera op de achterkant.

Bijzonder is de uitklapbare klep aan de achterkant, die als standaard kan worden gebruikt om de tablet neer te zetten op een werkvlak. Het scherm helt dan ongeveer 10 graden naar achteren.

Je kunt de opslagruimte uitbreiden met een microSD-kaartje, maar dat zul je dan wel in de geheugensleuf moeten priegelen die rechts onder de klep verborgen zit.

Microsoft Surface achterzijde

Microsoft Surface achterzijde (© ; licentie: )

 
Technische kenmerken

De Surface RT gebruikt een Nvidia Tegra 3 quadcore SoC met een processorsnelheid van 1,3 GHz en 2GB werkgeheugen. Dit is dezelfde chipset die wordt gebruikt in eerder door ons geteste Android-tablets zoals de Toshiba AT300 of de Asus Transformer Pad TF300T.

Net zoals bij die Android-tablets, kun je de Surface RT met verschillende geheugenconfiguraties kopen. Wij testten de 32GB uitvoering, die 479 euro kost, maar er is ook een uitvoering met 64GB die 579 euro kost. De 32GB-versie heeft nog 16GB vrije ruimte voor gebruikersbestanden en extra apps. Bij de 64GB-versie is dit 45GB vrije ruimte.

Je kunt die beschikbare ruimte maximaal met 128GB uitbreiden als je een microSD-geheugenkaartje in de sleuf onder de klep op de achterkant steekt.

De Surface RT biedt dus wel iets meer vrije ruimte dan de Acer Iconia Tab W510 in een vergelijkbare configuratie. De 32GB versie van de W510 heeft slechts 10GB vrije ruimte, terwijl dit bij de 64GB-uitvoering maar 30GB is. Anders gezegd en ook niet onverwacht: Windows RT heeft een compactere codebasis dan Windows 8.

WiFi 802.11ab/g/n is ingebouwd, alsook Bluetooth 4.0. Net zoals bij de Iconia W510 ontbreekt jammer genoeg een GPS-chip. Een digital kompas zit er wel in, samen met een versnellingsmeter en een gyroscoop.

Deze pikzwarte tablet heeft twee camera’s vooraan en achteraan, maar die bieden slechts een resolutie van 1 megapixel en zijn dus vooral geschikt voor videochatten.

 
Touch of Type Cover

Optioneel kun je een Touch (€199,99 119,99) of Type Cover (€129,99) voor de Surface RT kopen. Optioneel is een groot woord: als je echt het onderste uit de kan wilt halen van deze tablet (lees: als je Office RT intensief gaat gebruiken) dan is een van deze covers noodzakelijk. Zoals de naam al aangeeft, beschermen deze covers niet alleen het scherm van je tablet, maar bevatten ze ook volwaardige qwerty- of azerty-toetsenborden.

Microsoft Surface toetsenbord

Microsoft Surface Type Cover (© ; licentie: )

De iets goedkopere Touch Cover is een beetje dunner en lichter dan de Type Cover, maar het ingebouwde toetsenbord heeft geen bewegende toetsen, waardoor je er minder snel op kunt typen dan op de Type Cover.

Ben je van plan veel teksten te typen met deze tablet, dan raden we de Type Cover aan.

De Touch Cover voegt 204 gram toe aan het gewicht en 3mm aan de dikte van de tablet. De Type Cover voegt er 215 gram en 6mm aan toe. Beide covers klikken magnetisch vast aan de onderkant van de tablet. Dat mechanisme werkt erg vlot. De magnetische verbinding is ook stevig.

De toetsenlay-out is bij beide identiek. Beide covers hebben ook een aanraakgevoelig vlak waarmee je de Windows-muis kunt besturen.

 
Windows RT

Windows RT werkt helemaal hetzelfde als Windows 8. Er zit zelfs een klassieke Windows-desktop op deze tablet, net zoals bij Windows 8, maar het grote verschil is natuurlijk dat je geen Windows x86-software op deze ARM-gebaseerde tablet kunt draaien. Je bent dus helemaal afhankelijk van de apps in de Windows Store, die gelukkig steeds voller geraakt, maar momenteel toch heel wat minder apps bevat dan de app-winkels van Apple (iOS) en Google (Android). Niettemin komen er elke dag apps bij, zowel waarvoor je moet betalen als die gratis zijn.

Houd er echter rekening mee dat heel wat populaire programma’s, zoals alternatieve webbrowsers (Chrome, Firefox), momenteel niet beschikbaar zijn voor Windows RT. Qua browser ben je dus verplicht de ingebouwde Internet Explorer 10 te gebruiken. Onder andere de Flash-ondersteuning van IE10 laat momenteel nog te wensen over…

Wat je wel gratis bij deze tablet krijgt, is een ARM-versie van Microsoft’s kantoorsoftware Office 2013. Deze “Office voor Thuisgebruik en Studenten 2013 RT” bestaat uit de onderdelen Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Merk op dat Outlook er dus niet bij zit.

Je kunt je bestaande Office-documenten op deze tablet openen, bewerken en bewaren, zonder dat er informatie verloren gaat of de lay-out van je document wijzigt. Wij hebben dit uitgeprobeerd met kleine en grote bestanden en stelden geen problemen vast. Voor Office-gebruikers is dit uiteraard een groot pluspunt.

 
Prestaties

De Microsoft Surface RT tablet draait geen klassieke Windows-programma’s en je kunt er dus ook geen bestaande Windows-benchmarks op draaien. Zelfs Microsoft’s eigen Windows Experience Index is niet beschikbaar voor deze tablet. Het is daarom erg moeilijk om de bijvoorbeeld de prestaties te vergelijken met de Acer Iconia Tab W510. We durven nochtans stellen dat de Acer Iconia Tab W510 iets sneller is dan deze Microsoft Surface RT. Dat blijkt zowel uit onze subjectieve ervaringen, als uit een crossplatform-benchmark zoals de Futuremark Peacekeeper webtest, waarin de Surface RT 347 punten scoort, terwijl de Iconia Tab W510 in deze test 406 punten haalt. Apple’s iPad 3 haalt in deze benchmark overigens 500 punten.

De Surface RT start op in 21 seconden (tegenover 10 seconden voor de Iconia Tab W510). Uit de slaapstand is de tablet wel binnen de seconden wakker.

Microsoft Surface

Microsoft Surface (© ; licentie: )

In de Peacekeeper batterijtest houdt de Surface RT het 442 minuten uit (iets meer dan 7 uur). De Iconia Tab W510 haalt in die test een autonomie van 733 minuten, maar dat was wel in combinatie met de batterijdock. De Apple iPad 3 scoort 549 minuten. De Asus Transformer Pad TF300T (Android als besturingssysteem, maar dezelfde chipset als de Surface RT)  scoort slechts 311 minuten. De autonomie van de Surface RT is dus zeker redelijk te noemen.

Conclusie
De Microsoft Surface RT is een goede, stevige, maar te dure Windows-tablet. Voor nauwelijks meer geld koop je bijvoorbeeld de Acer Iconia Tab W510 die lichter, sneller en completer is, een grotere autonomie heeft en waarop je bovendien alle Windows-programma’s kunt draaien en niet alleen Windows RT apps zoals bij deze Surface RT. Er zitten ook nog wat oneffenheden in het besturingssysteem, al kunnen we dit moeilijk objectief vaststellen. Maar tijdens de testperiode van ongeveer twee weken reageerde de Surface RT twee keer op geen enkele invoer meer en moesten we het apparaat opnieuw opstarten. We kregen geen enkele foutmelding en hebben dus het raden naar de oorzaak van deze crashes. De vastgestelde vastlopers traden toevallig of niet wel telkens op bij het verwisselen van de toetsenbordcovers.
Adviesprijs
€479 voor 32GB versie (€579 met Touch-cover; €589 met Type-cover); €579 voor 64GB versie (€679 met Touch-cover, €689 met Type-cover).
Foto van Microsoft
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.