Microsoft Office 2013 is met alles verbonden

3
Office 2013 is de laatste versie van Microsoft’s kantoorsoftware die nog op dvd’s wordt verkocht. Office verhuist definitief naar de cloud: de software zal constant worden bijgewerkt via het internet en in plaats van de software te kopen huur je hem voor een maandelijks of jaarlijks abonnementsgeld. Office 2013 heeft ook dezelfde interface als Windows 8. Een test.

Wat het eerst opvalt bij de nieuwe Office is zijn minimalistische interface, die beantwoordt aan Microsoft’s Modern UI-filosofie (voorheen Metro genoemd) die geïntroduceerd werd met Windows Phone en Windows 8. Office 2013 moet immers ook werken op tablets.

Het resultaat is op zijn minst verrassend. Weg met de speelse kleurovergangen, weg met de Aero-look van Windows 7, weg met de sierlijk afgeronde vensters. Office 2013 is (grotendeels) zwart-wit. In Word 2013 zie je een wit blad papier op een witte achtergrond met een wit lint erboven. Vensters en tabs zijn rechthoekig als stamden ze nog uit het vorige millennium. Wij twijfelen nog tussen spartaans en minimalistisch. Dit uit zich overigens ook in de nieuwe logo’s voor de producten in Office 2013: monochroom en met rechte lijnen. “De gustibus et coloribus…”, u kent het wel, maar toch is het wennen.Office 2013 logos

 
Gebruikersinterface

Tot Office 2010 was het eenvoudig. Computers werden steeds krachtiger, grafische kaarten performanter en beeldschermen met meer dan 1 megapixel de regel. Wie maalde er om wanneer de menubalk in Office 2010 vervangen werd door het wat bredere lint?

Office 2013 installatie

Je kunt kiezen om de programma’s van een eventuele vorige installatie van Office geheel of gedeeltelijk te behouden, maar standaard worden alle vorige versies verwijderd en vervangen door Office 2013 (© ; licentie: )

Voor Office 2013 moet alles ook op de kleinere schermen van tablets en zelfs smartphones passen. Het lint minimaliseren was voordien ook al mogelijk, maar nu kan het nog een stap verder: naast de drieling Sluiten/Verkleinen/Minimaliseren staat nu nog een vierde pictogram: “Full Screen Mode”. Hiermee verdwijnt gewoon alles. Een “Nieuw Blad” in Word 2013 wordt dan een wit blad op een wit scherm. Alleen de zwarte knipperende cursor verraadt dat uw computer niet gecrasht is.

Nog waren alle problemen niet van de baan. Op enkele zonderlingen niet te na gesproken, gebruikte iedereen tot nu toe een pixel-nauwkeurige muis. Maar Office 2013 moet ook met vingervegen te bedienen zijn! Daarom werd er een extra knopje geplaatst op de Quick Access Toolbar links boven: Touch Mode. Klik erop: het lint spat open en alle knoppen staan een stuk verder uit elkaar. Klik (of veeg) een tweede keer en alles krimpt terug in elkaar tot normale proporties.

Start je een onderdeel van de huidige Office-suites dan krijg je een blanco exemplaar van een pagina, rekenblad of presentatie voorgeschoteld. In Office 2013 zie je een schermvullende pagina met aan de ene kant de recentste bestanden en aan de andere kant sjablonen (templates).

Het lijkt misschien een detail maar het went bijzonder snel – dat merk je wanneer je terugkeert naar een oudere versie van Office.

Nu we het toch over schermvullende pagina’s hebben: met Office 2010 werd de Backstage User Interface geïntroduceerd. Achter de tab Bestand van het lint zitten de begrippen Info, Recent, Nieuw, Afdrukken en zo verder. Waar dat voordien pop-up vensters waren, werden dat vanaf toen schermvullende pagina’s. Tenminste: meestal werden dat schermvullende pagina’s. In Office 2013 is dat nu (bijna) consequent overal én ze werden hertekend volgens de principes van de Modern UI. We schrijven ‘bijna consequent’ omdat achter Bestand – Opties nog altijd een pop-up venster zit.

Office 2013: vernieuwd startscherm

Elke Office 2013-applicatie, zoals hier Word, start met een startscherm met al je documenten, sjablonen etc. (© ; licentie: )

Wanneer je afbeeldingen, foto’s of diagrammen in je bestanden opneemt, is het niet altijd eenvoudig die precies daar te krijgen waar je ze wilt hebben. In Office 2013 verschijnen nu automatisch groene hulplijnen. Ze zijn magnetisch en zo wordt het eenvoudig om meerdere afbeeldingen op één lijn te zetten of om een afbeelding precies even breed als het tekstblok te krijgen. Eigenlijk is het een uitbreiding van het reeds bestaande Beeld – Raster.

Bijzonder handig blijkt de bladwijzer. Werk je aan een lang Word-document of PowerPoint-presentatie, sluit je die ergens halverwege en open je die later opnieuw dan verschijnt er een bladwijzer: “Wil je verder gaan naar de bladzijde waar u gebleven was?”.

Office 2013 formaten

Office 2013 werkt standaard naar keuze met het Microsoft Office OpenXML bestandsformaat of het ODF (OpenOffice/LibreOffice) bestandsformaat (© ; licentie: )

Het overgrote deel van de Office-gebruikers zal zich tot nu toe nog niet echt aangesproken voelen. Zij werken immers op een gewone pc met een normaal scherm of op een laptop. Heeft Office 2013 voor hen dan niets nieuws voor hen in petto? Toch wel.

 
Integratie met de cloud

Wellicht heb je een Microsoft-account (wat vroeger Windows Live ID en nog vroeger MS Passport heette)? Dan kun je Office 2013 volledig integreren met de internetdiensten of cloud-diensten die Microsoft aanbiedt. SkyDrive, Skype en Office 365 zijn er voorbeelden van. En zo een account wordt ook gebruikt om je persoonlijke gegevens te synchroniseren tussen verschillende installaties van Windows 8 of Windows Phone.

Je kunt onmiddellijk controleren onder welke gebruikersnaam je aangemeld bent – nogal wat gebruikers hebben meer dan één account en dus ook meer dan één set SkyDrive-mappen – want bovenaan het scherm rechts zie je jouw gebruikersnaam en je foto, als je die voorzien hebt in je Microsoft-account. Hier kun je ook eenvoudig van account wisselen.

SkyDrive wordt vanaf nu de standaard-plaats waarin je je bestanden opslaat. En de synchronisatie tussen jouw SkyDrive-map in op het internet en je SkyDrive-map op je pc gebeurt automatisch. Dat alles kun je natuurlijk achteraf aanpassen aan je eigen smaak en behoeften.

Office 2013 SkyDrive

Office 2013 en SkyDrive zijn volledig geïntegreerd. De cloud of het internet is voortaan de eerste locatie waar je je documenten opslaat. (© ; licentie: )

Je kunt je eigen video’s rechtstreeks uit SkyDrive in de Office 2013-toepassingen zetten zonder ze eerst te moeten downloaden. En niet alleen uit SkyDrive: met filmpjes uit YouTube en soortgelijke lukt het ook perfect. Hetzelfde verhaal voor je foto’s: je kunt je eigen foto’s uit SkyDrive halen of gewoon zoeken met Bing Search en rechtstreeks in het Word-document of PowerPoint-presentatie plaatsen.

Ook de koppeling met sociale diensten zoals Facebook, Twitter en Skype behoort tot de mogelijkheden. Skype kan binnen een alleenstaande installaties van Office 2013 als eenvoudig alternatief voor Microsoft’s professionele communicatiesoftware Lync worden gebruikt.

Tot hier de voornaamste vernieuwingen die je gaat tegenkomen in alle Office 2013-toepassingen. Uiteraard zijn er nog talrijke vernieuwingen in de afzonderlijke toepassingen van Office 2013. Het zou ons te ver voeren ze allemaal op te noemen, maar hierna geven we toch enkele van de belangrijkste nieuwigheden.

 
Microsoft Word 2013

Read Mode: De meest opvallende vernieuwing in Word  is ontegensprekelijk de Read Mode. Open je een document, dan zul je dat eerst in de leesmodus voorgeschoteld krijgen. De pagina’s staan dan naast elkaar en zoals de naam al aangeeft zijn ze Read Only. Er is dan ook geen lint bovenaan, alleen een klein menubalkje met één enkel gereedschap: de zoekfunctie.

Office 2013 leeg blad

Word 2013 met de minimalistische “leeg blad” interface; klik op de drie puntjes rechtsboven om het lint en/of menu weer zichtbaar te maken. (© ; licentie: )

Je bladert door het document ofwel door op het pijltje links of rechts te klikken of, je voelt het al aankomen, met een vingerveeg. Ook het scroll-wieltje dat normaal omhoog/omlaag werkt, blijkt te werken in deze links/rechts modus. Met één klik (of tap) kun je inzoomen op foto’s, tabellen, grafieken en dergelijke.

Design Tab: Boven het lint zie je een nieuwe tab: Design. Op het bijbehorende lint vind je alles wat met opmaak te maken heeft samen gegroepeerd: thema’s, kleuren, stijlen en dergelijke. Voor een deel is het een verplaatsen van bestaande onderdelen (zoals Watermerk), voor een deel is het nieuw zoals Document Opmaak.

Present Online: Je kunt je Word 2013-document ook met anderen delen, ook als die geen SkyDrive of zelfs geen Word op hun computer hebben staan. In het menu File kies je voor Share – Present Online. Dit genereert een link die je per e-mail naar collega’s kunt sturen. Via deze link kunnen zij het document online lezen of downloaden.

Werken met PDF-bestanden: In de zonet besproken Read Mode kun je nu probleemloos PDF-bestanden lezen. In zoverre ze een tekstlaag bevatten kun je ze nadien zelfs bewerken. Toch mislukte het openen van PDF-bestanden af en toe tijdens onze testen, mogelijk te wijten aan een verkeerde letterset.

Office 2013 Word interface

De volledige interface met lint etc. (hier bij Word 2013) is er gelukkig ook nog altijd, maar ziet er wel hoekiger en eenvoudiger uit, in overeenstemming met Microsoft’s Modern UI ontwerpfilosofie. (© ; licentie: )

Secties samenvouwen: Voor wie vaak met lange documenten werkt en systematisch gebruik maakt van hoofdingen: zowel in de Read Mode als in de normale modus verschijnt een knopje naast elke hoofding waarmee je de volledige onderliggende sectie kunt samenvouwen en terug openen.

Wijzigingen bijhouden (Reviewing): Documenten in de cloud en documenten delen betekent ook dat meerdere personen aan hetzelfde document kunnen werken. Microsoft heeft de functie Wijzigingen (verbeteringen of suggesties van anderen aanvaarden of verwerpen) grondig aangepakt. Je ziet nu alleen de gewijzigde tekst met een streepje in marge waar iets aangepast werd. Alleen wanneer je op dat streepje klikt, krijg je ook de oorspronkelijke tekst te zien.

 
Microsoft Excel 2013

Nieuwe wizards: Behalve de algemene vernieuwingen in Office 2013 die we al eerder aanhaalden, is er weinig ophefmakend nieuws te vinden in Excel 2013: alleen enkele nieuwe wizards. Zo is er eentje die, wanneer je een tabel selecteert, je de meest aangewezen grafiek suggereert. Of eentje dat snel jouw data analyseert en er dan sparklinesaan toevoegt.

Office 2013: Excel

Office 2013: Excel (© ; licentie: )

De wizard die je helpt bij het maken van en nadien werken met draaitabellen kan wel eens nuttig zijn. Uiteraard zijn er weer een aantal nieuwe functies, nieuwe grafiektypes en zelfs nieuwe datalabels.

 
Microsoft PowerPoint 2013

Presentatieweergave: De presentatieweergave bestond reeds in PowerPoint 2010, maar is nu verder op punt gezet. De bedoeling hierbij is dat de presentator op zijn beeldscherm een ander beeld ziet dan de toehoorders op het scherm. De presentator ziet de notities, de actuele maar ook de volgende dia plus nog een heleboel nuttige gereedschappen zoals een vergrootglas om in te zoomen.

De toetsencombinatie Alt + F5 geeft je deze presentatieweergave ook als je maar één monitor hebt.

Beeldverhouding dia: Voorheen bestonden PowerPoint-dia’s alleen in een 4:3 formaat, nu kun je ook kiezen voor een 16:9 beeldverhouding. Dat voorkomt zwarte banden bij presentatie op een 16:9 televisiescherm. Nieuwe sjablonen spelen in op deze nieuwe beeldverhouding.

Office 2013: Powerpoint presentatieweergave

Office 2013: Powerpoint presentatieweergave (© ; licentie: )

Nieuwe ontwerpgereedschappen: PowerPoint 2013 kent nog een aantal kleinere verbeteringen, zoals:

1. hulplijnen analoog met deze in Word 2013,
2. het samensmelten van verschillende vormen, en
3. een verbeterde weergave van een object op een animatiepad.
4. De druppelteller is zeker nog het vermelden waard. Hiermee kies je een kleur op een foto of afbeelding waarmee je dan achteraf exact dezelfde kleur kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de achtergrond van jouw dia. Dat gereedschap ken je waarschijnlijk wel uit sommige programma’s voor fotobewerking.

Aangepast aan aanraakschermen: PowerPoint 2013 is helemaal aangepast aan het gebruik met aanraakschermen: je kunt nu vegen, tikken, scrollen, zoomen en draaien op je presentatie.

 
Distributiemodel en prijzen

Hoe Office 2013 bij ons verkocht zal worden, is nog niet helemaal duidelijk. Zul je alleen kraskaarten kunnen open met een licentie en de software zelf moeten downloaden? Of gaan er nog dvd’s in de winkel liggen. Microsoft wil de software sowieso liever verhuren dan verkopen.

De koopversies zijn in elk geval slechts geldig voor één pc, terwijl dat voorheen drie pc’s was. En dat voor ongeveer dezelfde prijzen.

Office 365

Office 365 (© ; licentie: )

Wil je Office 2013 op meerdere pc’s gebruiken, dan ben je beter af met de zogenaamde Office 365-suites die geldig zijn voor vijf pc’s en omgerekend dan goedkoper uitkomen dan de losse Office 2013 versies. Office 365 is niet computer-gebonden. Staat het programma er nog niet op, dan wordt dat onmiddellijk geïnstalleerd via het Click-to-Run principe. Geen gezoek naar cd’s of dvd’s, geen licentiesleutels die je nog moet ingeven per computer. Je hebt natuurlijk wel een internetverbinding nodig. Nog een voordeel: Microsoft garandeert dat je steeds de meest recente versie van de Office 2013-onderdelen hebt, voorzien van de laatste updates.

Belgische prijzen kennen we nog niet. We geven hierna de Amerikaanse prijzen, maar in Europa zullen de prijzen wellicht hetzelfde zijn, weliswaar niet in dollar maar in euro.

• Office 2013 Home & Student (Word, Excel, PowerPoint, en OneNote): $ 139.99
• Office 2013 Home & Business (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, en Outlook): $ 219.99
• Office 2013 Professional (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, en Access: $ 399.99.
• Office 365 Home Premium (Office 2013: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access en Publisher): $ 99.99 per jaar.
Inclusief een extra 20 GB SkyDrive opslagruimte en 60 (anders betalende) Skype-minuten iedere maand.
• Office 365 Small Business (Office 2013: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access en Publisher plus Lync en InfoPath): $ 149.99 per jaar. De extra’s: een 25 GB Exchange Online mailbox met gedeelde kalenders, contacten, planning en task list; 10 GB SharePoint Online-based Cloud opslag plus nog eens extra 500 MB per gebruiker. Met Lync Online kunt u vergaderingen hosten met audio, video, screen sharing alsook een HD video conferencing opzetten. Een publieke website met eigen domeinnaam is ook inbegrepen.

Conclusie
Met Office 2013 luidt Microsoft het einde in van de stand-alone programma’s voor bureauwerk. Welkom in de wereld van de cloud, waar iedereen met alles verbonden is! Die nieuwe richting uit zich dan nog eens extra door de volledig vernieuwde user interface, perfect aansluitend bij het eveneens web-georiënteerde Windows 8. Of Office 2013 de individuele thuisgebruiker op zijn standalone computer voldoende kan motiveren om te upgraden is zeer de vraag. Echt veel ophefmakende vernieuwingen zitten er voor hem niet in. Wie thuis twee of drie computers heeft zal in de toekomst flink dieper in de geldbuidel mogen tasten. Ook voor bedrijven is Office 2013 in verhouding flink duurder geworden. We kunnen ons niet inbeelden dat bedrijven massaal zullen upgraden naar Office 2013 enkel en alleen voor de nieuwe look of voor dat handvol nieuwigheidjes. Maar het cloudconcept met altijd en overal beschikbare documenten zal zelfstandigen en bedrijven waarschijnlijk meer aanspreken dan de huisvader die ’s avonds zijn e-mail wil checken en bij gelegenheid eens een briefje typt. Alles zal afhangen of de “verhuurdienst” van Office 365 suites zal aanslaan. Wij verwachten van wel.
Foto van Microsoft
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelTabletplezier voor het hele gezin
Volgend artikelZakelijke scanner voor bekabeld en draadloos netwerk
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Geachte heer, Schildermans,

    Daar ben ik ontzettend blij mee. Dankjewel dat u het mij wilde delen. Ik kwam laatst ook een column tegen over de tablet van acer, Acer Iconia Tab W510 tablet 64GB (Wi-Fi)en van de windows RT. Ik denk dat ik ga kiezen voor de Acer Iconia tab W510! Omdat volgens de column beter werkt en dat je meer kunt dan met RT.

    Maar mijn laatste vraag over het programma windows 8 blijft het programma wel eens vastlopen? Omdat op de windows reclame filmpje loopt het heel er soepel, nar dat het argwanend lijkt. het leek me echter een passende vraag, omdat het nieuwe windows programma mij wel heel erg aanspreekt.

  2. Geachte heer/mevrouw,

    Ik heb een vraag. Ik las het artikel, maar een ding is mij niet duidelijk geworden. je kunt nu makkelijke documenten (word, excel, powerpoint) delen via de cloud. Maar kun je ook documenten ouderwets op laptop opslaan, zoals voorheen?

    Gr. Jens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.