Een nieuwe start voor Windows

1
Je zou het haast vergeten door het succes van tablets en smartphones die onder iOS (Apple) en Android (Google) draaien, maar Windows (Microsoft) blijft wereldwijd nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem. De bedoeling van Microsoft is dat dat zo blijft. Windows 8 heeft een volledig nieuwe gebruikersinterface die je ook met vingerbewegingen kunt bedienen. Windows moet voortaan overal op draaien: niet alleen op traditionele desktops en laptops, maar ook op tablets en, in de vorm van Windows Phone 8, zelfs smartphones.

Windows 8 is onder de motorkap nog steeds helemaal Windows, maar met een totaal vernieuwde, tegelgebaseerde interface, voor het eerst gebruikt voor Windows Phone 7. Die “Modern UI” of “Windows 8 (Style) User Interface” (want de codenaam “Metro” mogen we van Microsoft niet meer gebruiken) is de belangrijkste, maar niet de enige, nieuwigheid.

Even nieuw is dat er voortaan twee soorten Windows bestaan: de versie die we al kennen en die op x86-hardware draait (dus met Intel- of AMD-desktopprocessoren) en een nieuwe RT of “Runtime” versie die op ARM-hardware draait. Uiterlijk zijn ze identiek, maar innerlijk verschillen ze compleet.

De ARM-versie is bedoeld voor goedkopere tablets en kan geen bestaande Windows-software draaien. De gewone x86-versie kan zowel bestaande Windows-software als nieuwe Windows apps draaien. De gewone uitvoering is ook de enige versie van Windows 8 die je kunt kopen. Windows RT wordt alleen geleverd samen met Windows RT-tablets zoals Microsoft’s eigen Surface RT. Jawel, Microsoft brengt voortaan ook zelf tablets op de markt…

 
Twee soorten Windows-tablets

Je begrijpt dus goed dat er vanaf nu twee soorten Windows 8-tablets bestaan. Om te beginnen de klassieke x86-gebaseerde slates, convertibles en hybride laptops die er vroeger ook al waren, maar die voortaan met de x86-versie van Windows 8 draaien en dus ook “oude” Windows-software kunnen draaien. Deze categorie is volgens Microsoft bedoeld voor bedrijven.

Daarnaast de nieuwe ARM-gebaseerde tablets en andere apparatuur die Windows RT draait en waarop alleen nieuw voor dit systeem ontwikkelde Windows-apps draaien. Deze variant is volgens Microsoft bedoeld voor consumenten.

Microsoft Surface tablet computer

Microsoft Surface tablet computer (© ; licentie: )

 
Windows 8 x86

Windows 8 is op x86-hardware vrijwel identiek aan Windows 7. Zowat alle bestaande Windows 7-software draait ongewijzigd op Windows 8. Ongewijzigd, dat wil dus zeggen met de look-and-feel van Windows 7. De Aero-interface van Windows 7 is wel verdwenen. Dat is het meest zichtbaar aan het ontbreken van de vertrouwde Windows Start-knop, waarover heel wat te doen is en waarop we straks nog terugkomen.

Windows 8 ondersteunt vingerscanners voortaan zelf

Windows 8 ondersteunt vingerscanners voortaan zelf (© ; licentie: )

Bestaande Windows-software met x86-codebasis, zelfs als de interface ervan aangepast wordt aan Modern UI, draait gewoon in de desktopmodus en niet in wat we voor het gemak de Windows RT-modus zullen noemen.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor de previewversie van Microsoft’s eigen kantoorsuite Office 2013. De vernieuwde interface voldoet aan de ontwerpprincipes van Modern UI, maar de codebasis is dezelfde als bij Office 2010. De verschillen zijn dus vooral uiterlijk. Zo scroll je in Word voortaan horizontaal in plaats van verticaal door teksten.

De nieuwe “full screen mode” bant vrijwel alle interface-elementen van het scherm. In Word 2013 verraadt dan bijvoorbeeld alleen nog een zwarte, knipperende cursor dat uw computer niet is gecrasht. Ook zit er een “Touch Mode” in die het eenvoudiger maakt om Office te bedienen met vingervegen.

Word 2013 draait gewoon in de desktopmodus

Word 2013 draait gewoon in de desktopmodus (© ; licentie: )

 
Windows 8 ARM

Windows RT, de ARM-versie van Windows 8, draait geen “oude” Windows-applicaties die ontwikkeld zijn met Windows API (WinAPI). Alle apps voor de tabletversie van Windows 8 moeten nieuw worden ontwikkeld met Windows Runtime (WinRT) API. Microsoft brengt bijvoorbeeld een Office RT-versie uit met de nieuwe UI-stijl.

Hoewel er dus één Windows 8-gebruikersinterface is, bestaan er twee versies van Windows 8 die onder de motorkap gedeeltelijk verschillen: een versie die op klassieke x86-hardware draait en los verkrijgbaar is, en een versie die op ARM-gebaseerde hardware draait en uitsluitend samen met hardware verkrijgbaar zal zijn.

 
Verdwenen Start-knop

De Modern UI hebben we eerder op DiskIdee al uitgebreid getoond. Veel is er tegenover een jaar geleden niet veranderd aan die nieuwe tegelgebaseerde interface. Ondertussen verdween wel de bekende Windows Start-knop definitief uit de gebruikersinterface.

Nogal wat critici hebben het vooral moeilijk met het volledig verdwijnen van de Windows 7 Start-knop. Dat zou het toetsenbord- en muisgebruikers, die voorlopig nog altijd in de meerderheid zijn, (te) lastig maken om efficiënt me de het nieuwe besturingssysteem te werken.

Windows 8 desktop zonder Start-knop

Windows 8 desktop zonder Start-knop (© ; licentie: )

Persoonlijk vinden we dat erg overdreven. De nieuwe manier van bedienen werden we snel gewend, ook op computers zonder aanraakschermen. Zéker als die computers beschikken over een aanraakvlak of muis met ondersteuningen voor veegbewegingen, zoals de nieuwe Microsoft Sculpt Touch en Wedge Touch muizen die we tijdens het schrijven van dit artikel gebruikten.

Het pictogram “Alle apps”, dat te voorschijn springt wanneer je rechtsklikt op een lege plek in het tegelvenster, geeft vlot toegang tot alle geïnstalleerde “klassieke” applicaties. Applicaties die aangepast zijn aan de nieuwe UI vind je sowieso terug tussen de tegels.

Klassieke applicaties kun je daar trouwens ook plaatsen, al zien die tegels er lelijk uit.

Andere functies van de oude Start-knop, zoals vlotte toegang tot het Configuratiescherm, het scherm met apparaten en printers, zoekfuncties of toegankelijkheidsopties, zijn in Windows 8 even vlot indien niet vlotter bereikbaar via pictogrammen en balken die pas te voorschijn springen wanneer je ze nodig hebt.

Zo blijft er meer schermruimte over voor de programma’s en apps zelf. Naarmate software meer aangepast zal worden aan de nieuwe UI zullen de voordelen ervan voor iedereen veel duidelijker worden. De previewversie van Office 2013 is daarvan een mooi voorbeeld.

 
Upgradetesten

We hebben Windows 8 op verschillende computers geïnstalleerd, waarbij we zowel upgrades als verse installaties uitprobeerden van de Enterprise- en Pro-versies, zowel in 32- als 64-bit incarnatie en zowel vanaf dvd als vanaf usb-stick en netwerk.

Windows 8 app-winkel

Windows 8 app-winkel (© ; licentie: )

We gebruikten een jaar oude Samsung Windows 7 tablet (Samsung Slate PC Series 7), een half jaar oude semi-robuste Panasonic CF-53 laptop met aanraakscherm, een nieuwe Dell Vostro 3360 laptop en een vijf jaar oude Dell XPS M1330 laptop (dezelfde laptop waarop we vier jaar geleden Windows 7 testten).

We ondervonden geen noemenswaardige problemen.

Bij de recentere hardware installeerde Windows 8 zelf alle benodigde drivers, zelfs meer exotische zoals die voor een Ericsson HSPA+ module in de Panasonic.

Bij de oudere Dell-laptop bleken de drivers voor de Ricoh-geheugenkaartlezer niet te zijn geïnstalleerd. Maar Windows 8 gaf ons de link naar een website waar we die konden downloaden en zelf installeren en daarna werkte het wel. De Novatel CDMA-module in die oudere laptop kregen we evenwel niet meer aan de praat.

De upgrade met behoud van programma’s van Windows 7 Professional naar Windows 8 Pro mislukte op de oudere 32-bit Dell-laptop met de droge melding “We couldn’t install Windows 8, restoring your pc” zonder verdere uitleg waarom. De installatieprocedure zette daarna wel alles terug zoals het was. Een upgrade met behoud van onze bestanden en persoonlijke gegevens lukte vervolgens wel.

 
Prestatietesten

Windows 8 presteerde in alle benchmarks door de band genomen sneller dan Windows 7. De PCMark 7 score lag steevast enkele procenten hoger (bijvoorbeeld 2912 tegenover 2590 voor de Vostro 3360, of 1116 tegenover 996 voor de XPS M1330).

Vooral de DirectX- en multimediaprestaties gingen erop vooruit.

Windows 8 takenbeheer met aparte aandacht voor apps

Windows 8 takenbeheer met aparte aandacht voor apps (© ; licentie: )

Omdat er nog geen geoptimaliseerde grafische drivers beschikbaar zijn en we dus moesten testen met de grafische drivers van Microsoft zelf, presteerde Win8 in 3D grafische testen iets trager dan Win7 (bijvoorbeeld een 3DMark 2006 score van 5500 in plaats van 5733 bij de Vostro 3360). Het verschil is weinig dramatisch en zal nog worden uitgevlakt naarmate de grafische drivers voor het nieuwe besturingssysteem geoptimaliseerd zijn.

In de web- en HTML5-benchmarks scoorde Windows 8 dankzij Internet Explorer 10 flink beter dan Windows 7 (bijvoorbeeld gemiddelde Futuremark Peacekeeper score van 2070 tegenover 1766 op de Vostro 3360).

Voor wat betreft de autonomie merkten we weinig verschillen tussen Win7 en Win8.

Win8 start wel flink sneller op dan Win7, zowel bij een volledig uitgeschakeld systeem als vanuit de slaapstand. Op sommige geteste systemen start het nieuwe besturingssysteem dubbel zo snel op als het oude. Bij recente computers heb je onder Win8 binnen de seconde een werkend systeem met actieve WiFi-verbinding, terwijl Win7 op dezelfde hardware tussen 5 à 7 seconden nodig heeft.

Conclusie
Met Windows 8 verandert er heel wat voor Windows-gebruikers. Dat Windows dezelfde interface gebruikt op alle soorten computers, van smartphones tot tablets, is een groot voordeel, want het vermindert de leercurve voor gebruikers. Wij staan alleszins positief tegenover de nieuwe interface, al zal het voor sommige gebruikers toch even wennen zijn. Dat is vooral zo voor de gebruikers die hun Windows lang niet meer hebben vernieuwd en mogelijk nog met de ondertussen mogen we wel zeggen antieke Windows XP-versie werken. Het blijft niettemin een grote gok voor Microsoft om Windows zo fundamenteel te veranderen. Als het verkeerd uitpakt, zou dat wel eens zware gevolgen voor Microsoft kunnen hebben. Maar op basis van onze maandenlange ervaring met het nieuwe besturingssysteem (op verschillende soorten hardware) achten we de kans klein dat het verkeerd zal uitpakken. Als je eenmaal met de nieuwe Windows hebt gewerkt, wil je volgens ons nooit meer terug naar de oudere versies.
Adviesprijs
Zie: Windows 8 prijzen bekend gemaakt; als je tussen 2 juni 2012 en 31 januari 2013 een nieuwe Windows 7 pc hebt gekocht dan heb je in ruil voor €14,99 recht op een  upgrade naar Windows 8 Pro. Je moet dan voor 28 februari 2013 het formulier invullen op windowsupgradeoffer.com. Het aanbod geeft bovendien recht op 90 dagen gratis technische ondersteuning door Microsoft.
Foto van Microsoft
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelNieuw topmodel in Nikons reeks systeemcamera’s
Volgend artikelRobotten en drones vormen een slim multirobotsysteem
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.