HTC Windows 8X Windows Phone smartphone review

Elegante, vlot werkende Windows Phone

2
HTC pakt uit met twee smartphones met het nieuwe besturingssysteem Windows Phone 8. De instapper 8S is volgende maand te koop voor een democratisch prijskaartje van 329 euro. Deze maand ligt de topper in de winkels. Die HTC Windows Phone 8X kost 549 euro en is verkrijgbaar in vier kleuren. Wij hebben hem getest.

Windows Phone 8 is Microsoft’s nieuwe besturingssysteem voor smartphones. Het is de opvolger van Windows Phone 7 en gebruikt dezelfde tegelgebaseerde interface die trouwens ook gebruikt worden door Windows 8, Microsoft’s Surface tablet en zelfde in de vernieuwde interface voor Microsoft’s spelconsole Xbox 360.

Het grote voordeel voor Windows-gebruikers en Microsoft-liefhebbers is dat alle apparaten voortaan grotendeels dezelfde gebruikersinterface (UI) hebben.

(Al verschilt de onderliggende besturingssoftware wel degelijk: je kunt op een Windows Phone bijvoorbeeld geen bestaande Windows-programma’s draaien, hoewel de nam van het besturingssysteem je misschien anders zou doen vermoeden.)HTC Windows Phone 8X

Maar is Windows Phone ook een goed smartphone-besturingssysteem? En, bij uitbreiding, is de HTC Windows 8X een goede smartphone? Dat zochten wij uit.

 
Windows Phone 8

Wat is er nieuw in Windows Phone 8 in vergelijking met Windows Phone 7, de twee jaar geleden geïntroduceerde eerste versie van Microsoft’s nieuwe besturingssysteem voor smartphones?

Windows Phone 7 brak helemaal met zijn voorganger Windows Mobile en werd van de grond af herschreven. Ook de gebruikersinterface werd volledig vernieuwd. Voor het eerst doken de tegels met “levende” inhoud op die we ondertussen ook kennen van Windows 8. De codenaam voor de nieuwe interface was Metro, wat ondertussen door Microsoft werd omgedoopt in “Modern UI”. Meer details daarover lees je in onze test van Windows 8.

Windows Phone 8 biedt ondersteuning voor snellere en recentere processoren, zoals de dualcore Qualcomm Snapdragon S4 die gebruikt wordt in de hier besproken HTC Windows 8 X.

De multitaskingmogelijkheden zijn verbeterd en grotere schermen met een hogere pixeldensiteit worden ondersteund. Nieuw zijn ook ondersteuning voor NFC (Near Field Communication) en MicroSD-geheugenkaartjes. Het nieuwe besturingssysteem kan ook Windows 8 apps draaien.

Misschien wel de belangrijkste verbetering is dat de firmware van Windows Phone eindelijk “over the air” (draadloos) kan worden vernieuwd. Mensen die eerder een smartphone met Windows Phone 7 of 7.5 kochten hebben pech: dergelijke toestellen kunnen in de meeste gevallen niet vernieuwd worden met Windows Phone 8.

Voor het nieuwe besturingssysteem garandeert Microsoft daarentegen een update-ondersteuning van achttien maanden. Het valt natuurlijk af te wachten of die belofte in de praktijk gehouden wordt, maar als je een smartphone met Windows Phone 8 koopt heb je toch meer kans dat je je toestel zelf zult kunnen bijwerken met toekomstige nieuwe versies van het besturingssysteem.

 
Design

De HTC Windows 8X is een opvallend elegante verschijning: plat, licht (130 gram) en goed in de hand liggend, met een scherm dat bijna tot tegen de rand van het chassis loopt. Deze smartphone is in vier kleuren verkrijgbaar: zwart, rood, geel en blauw. Wij testten een not for resale blauwe uitvoering.

HTC Windows Phone 8X alle kleuren
HTC Windows Phone 8X alle kleuren

Op de voorkant zitten onderaan drie softtoetsen (terugkeren, hoofdmenu en zoeken).  Bovenaan is er een uitsparing voor de luidspreker, met ernaast de lens voor de 2,1-megapixel chatcamera. De camerasoftware ondersteunt onder andere gezichtsherkenning, zowel voor de voor- als voor de achtercamera.

De 1800 mAh Li-Ion batterij is niet verwisselbaar. Achteraan vinden we behalve de HTC- en Beats Audio-logo’s alleen nog de lens voor de 8-megapixel foto- en videocamera terug, met ernaast een enkele led-flits.

De autofocuscamera heeft een 28mm lens met een F2.0 lensopening en wordt aangedreven door een speciale HTC ImageChip. Die maakt onder andere Full HD videopnames met een resolutie van 1080p mogelijk.

Aan de onderkant is er een mini-usb poort. Bovenaan vinden we de aansluiting terug voor een 3,5mm mini-jack koptelefoon, met daarnaast de aanuitknop.

Aan de rechterkant bevinden zich de audioknop, de cameraknop en de uitsparing voor een Micro SIM.

 
Hardware

De quadband HTC Windows 8X wordt aangedreven door een dualcore Qualcomm Snapdragon S4 processor die draait aan 1,5 GHz. Hij heeft 1 GB werkgeheugen en 16 GB opslagruimte. Hoewel Windows Phone 8 microSD-geheugenkaartjes ondersteunt, doet de HTC Windows 8X dat niet: je kunt het geheugen niet uitbreiden.

Windows Phone 8: apps
Windows Phone 8: apps

Het 4,3-inch capacitief “super-lcd” aanraakscherm heeft een resolutie van 720 x 1280 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 342 ppi (pixels per inch). Er zit een “Gorilla Glass 2” krasbestendige beschermlaag op.

Bluetooth 3,1 (met A2DP-ondersteuning voor hifigeluid), WiFi 802.11a/b/g/n (maar geen a), NFC en A-GPS (met GLONASS-ondersteuning) zijn standaard aanwezig. Er zitten vier sensoren in: g-sensor, digitaal kompas, nabijheidssensor en sensor voor omgevingslicht.

 
Extra software en apps

HTC staat er om bekend dat het de interface van zijn Android-smartphones serieus onder hand neemt met eigen apps en statusschermen met actieve informatie. Wellicht omdat de UI van Windows Phone 8 zelf al verschillende tegels biedt met informatie die van het internet wordt gehaald, heeft HTC niets gewijzigd aan de standaardinterface.

Windows Phone 8 startscherm
Windows Phone 8 startscherm

Wel wordt een HTC App meegeleverd waarmee je informatie over het weer, beurskoersen en nieuws (via rss-feeds) kunt opvragen. Die app is grotendeels overbodig omdat Windows Phone 8 al deze informatie ook al via eigen tegels op het startscherm kan weergeven.

Verder worden nog apps voor fotoverbeteringen, conversies, verbindingsinstellingen en een zaklamp meegeleverd. Ook het geluidsverbeteringssysteem Beats Audio wordt ondersteund. Beats Audio geeft inderdaad een iets vollere, rijkere klankkleur, maar verwacht er geen wonderen van.

De standaard Windows Phone 8 apps zijn natuurlijk ook van de partij. Je kunt je smartphone verbinden met alle populaire sociale netwerken en met bekende e-maildiensten,  niet alleen van Microsoft zelf, maar ook van Google, Yahoo en bedrijfsmatige e-mailsystemen zoals Exchange, pop3 en imap.

Via de Office- en OneNote-app kun je tekstdocumenten, presentaties, rekenbladen en notities die je met de gewone MS Office hebt gemaakt op je smartphone bekijken en in beperkte mate bewerken. Gebruikte je SkyDrive of Office 365 dan kun je via je smartphone ook aan alle documenten die je op deze clouddiensten van Microsoft hebt opgeslagen.

Handig is dat de integratie met al die diensten geregeld wordt via je Microsoft-account op het internet. Je kunt een en dezelfde account gebruiken voor Windows 8, Windows Phone 8, Xbox 360 etc. De inloggegevens voor de verschillende diensten hoef je maar één keer in te voeren. Dat vereenvoudigt de configuratie van je smartphone enorm.

Windows Phone 8: personen app
Windows Phone 8: personen app

Ook handig is dat je een “speelhoek” kunt configureren: een afgeschermd stukje van je smartphone waar derden zoals je kinderen games of apps kunnen gebruiken zonder dat ze aan de rest van je gegevens kunnen en zonder dat ze de configuratie van je gsm kunnen wijzigen.

 
Navigatiesoftware

De Kaarten-app van Windows Phone 8 gebruikt Nokia maptechnologie. We hebben die in het verleden al enthousiast besproken. Helaas, het is niet de volledige versie: de naam Nokia vind je zelfs nergens terug. Het grootste gemis is dat de uitstekende stemgestuurde “turn by turn” navigatie van de volledige Nokia Kaarten-app ontbreekt. Je kunt wel routes plannen, maar echt navigeren werkt niet.

Wel kun je de Navteq-kaarten van heel Europa offline bewaren, zodat je ook kaartgegevens kunt opvragen zonder internetverbinding.

Volgens berichten zal Nokia binnenkort een volledige navigatie-app (“Nokia Rijden”) in de Windows Phone app-winkel plaatsen.

Windows Phone 8 kaarten
Windows Phone 8 kaarten: route plannen kan, maar echt navigeren is niet mogelijk

Iedereen kan die downloaden, maar de bijbehorende kaarten zijn in principe niet gratis. De fabrikant en/of Microsoft kunnen beslissen welke kaarten ze eventueel gratis ter beschikking stellen.

De kans is dus groot dat je nog zult moeten bijbetalen als je een Windows Phone van een ander merk dan Nokia wilt gebruiken als navigatietoestel. Dit is een gemiste kans voor Windows Phone, want de smartphones van de concurrentie (Google Android, Apple iOS) kun je wél als volwaardige navigatiecomputer gebruiken.

 
Prestaties

De hoge pixeldichtheid van het scherm is direct zichtbaar: dit is een van de betere smartphoneschermen die we al zagen en eentje dat zich wat ons betreft in kwaliteit kan meten met een Apple Retina-scherm. De zwartweergave is uitstekend en ook de kijkhoek is voldoende groot.

De camera gebruikt dezelfde HTC fotochip als in de HTC One X en One S Android-smartphones, die ook hier erg goed presteert, zowel voor foto’s als voor video’s. Als je video’s opneemt in de hoogste resolutie mag je je wel verwachten aan grote bestanden: een 1080p-testfilmpje van 36 seconden neemt maar liefst zo’n 88,9 MB in beslag. Dat kan eventueel problemen geven als je lange opnames wilt maken, want de opslagruimte van 16 GB kun je niet uitbreiden.

Windows Phone 8: Office
Windows Phone 8: Office

Windows Phone 8 werkt erg vlot op deze smartphone: schakelen tussen schermen en tussen apps gaat vlot en ook websites komen vlot binnen in Internet Exploer 10.

Ook in de benchmarks haalt de HTC Windows Phone 8X hoge scores. In WP Bench is hij met een score van 235,22 ruim 2,6 keer sneller dan het gemiddelde van alle Windows Phone 7 smartphones die we eerder testten (namelijk 90 punten). De Nokia Lumia 800 haalt in diezelfde test bijvoorbeeld 91 punten.

In de HTML5-test van html5test.com haalt hij 320 punten. Alleen de Apple iPhone 4S en 5 doen hier beter.

In de Futuremark Peacekeeper webtest scoort deze smartphone een stevige 338 punten. De HTC One X haalt in diezelfde test 345 punten; alle andere eerder door ons geteste smartphones doen slechter.

In onze leeglooptesten met WP Bench en Futuremark Peacekeeper houdt de HTC Windows Phone 8X het respectievelijk 4 uur en 42 minuten en 4 uur en 50 minuten uit. Bij gewoon gebruik kun je vlot een ganse dag werken met deze smartphone.

Conclusie
De HTC Windows Phone 8X is een elegante, lichte en snelle smartphone met een erg goed besturingssysteem dat knapper in elkaar steekt dan Android en op sommige gebieden ook beter is dan het besturingssysteem van de Apple iPhone. Vooral de “tegels” met actueel bijgewerkte informatie zijn erg handig. Minpuntjes zijn het niet ondersteunen van geheugenkaartjes en het feit dat je de batterij niet zelf kunt verwisselen. De batterij zou wat ons betreft ook iets langer mogen meegaan. Belangrijkste minpunt van deze HTC is dat er geen echte gratis navigatie-app in steekt zoals Android en iOS die wel hebben. Was dat wel het geval geweest, dan had deze smartphone van ons vier sterren gekregen.

Adviesprijs
€ 549
Foto van HTC
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.