Laserlichttechnologie voor computers van de toekomst

0
36
Intel Silicon Photonics

Intel Silicon Photonics (© ; licentie: )

Intel heeft een belangrijke doorbraak gerealiseerd in haar zoektocht naar technologieën om data te transporteren met behulp van laserlicht via goedkope en gemakkelijk te fabriceren siliciumcomponenten.

Intel Labs heeft een eerste prototype gebouwd van een op silicium gebaseerde optische dataverbinding met geïntegreerde lasers. Het kadert in Intel’s onderzoek om elektronen te vervangen door lichtstralen voor het verzenden van data binnen en tussen computers. Een dergelijke verbinding kan data verder en sneller transporteren dan mogelijk is met de huidige kopertechnologie. Een snelheid tot 50 gigabit aan data per seconde is mogelijk, wat het bijvoorbeeld mogelijk maakt per seconde een complete HD-film te verzenden.

Prototype
Computeronderdelen worden momenteel met elkaar verbonden door middel van koperkabels of koperverbindingen op printplaten. Deze metalen verbindingen hebben echter een beperkte maximumlengte. Dit stelt bepaalde grenzen aan het ontwerp van computers, doordat de processor, het geheugen en andere componenten slechts enkele centimeters van elkaar verwijderd mogen zijn. Het prototype dat Intel heeft gebouwd is een belangrijke stap op weg naar het vervangen van deze koperverbindingen door zeer dunne en lichte optische verbindingen. Het 50 Gbps Silicon Photonics Link prototype is een ontwerp waarmee onderzoekers van Intel nieuwe ideeën kunnen testen.

1
2
Vorig artikelNavigeren op smartphone
Volgend artikelKloek Cinema Display beeldscherm vergezelt nieuwe Mac Pro-lijn
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.