Laserlichttechnologie voor computers van de toekomst

0
37

Het prototype bestaat uit een silicium zenderchip en een ontvangerchip, die bouwstenen bevatten die eerder zijn ontwikkeld door Intel. Dit zijn onder andere de eerste Hybrid Silicon Laser die in 2006 samen met de Universiteit van Californië is ontwikkeld, evenals snelle optische modulators en photodetectors die in 2007 zijn aangekondigd.

Chips
De zenderchip bevat vier van deze lasers. De lichtstralen worden naar een optische modulator gezonden die vervolgens de data converteert met een snelheid van 12,5 Gbps. De vier laserstralen worden gecombineerd en uitgestuurd via een enkele optische fiber, voor een totale datasnelheid van 50 Gbps. Aan het andere einde van de verbinding scheidt een ontvangerchip de vier optische stralen van elkaar en stuurt ze naar lichtdetectors, die de data weer converteren naar elektrische signalen. Beide chips zijn vervaardigd met behulp van goedkope fabricagetechnieken die nu al worden toegepast in de pc-industrie. Onderzoekers van Intel werken aan het opvoeren van de prestaties, door de snelheid van de modulator te verhogen en door het aantal lasers per chip te vergroten. In de toekomst kunnen volgens Intel op die manier terabit/seconde optische links worden gerealiseerd, wat snel genoeg is om bijvoorbeeld de typische inhoud van een laptop in één seconde te kopiëren.

Engelstalige animatie
http://www.youtube.com/watch?v=0U4Af2qmgFA

Foto van Intel
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
1
2
Vorig artikelNavigeren op smartphone
Volgend artikelKloek Cinema Display beeldscherm vergezelt nieuwe Mac Pro-lijn
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.