Discrete modules creëren wifi-6 mesh-netwerk

D-Link COVR AX1800 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi 6 System review

0
1610

D-Link COVR AX1800 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi 6 System

Vanaf € 190,- (2-pack)
6.7

Diskidee Performance Rating

6.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.8/10

Pros

  • Discrete modules
  • User-friendly
  • Affordable

Cons

  • Web interface is English only
We testen het D-Link Covr AX1800 X1862/X1863 Dual-Band Whole Home Mesh Wi-Fi 6 System. Met de kleine kubisvormige modules configureer je eenvoudig een zelfregelend draadloos netwerk. Maar is het ook snel?

Het D-Link Covr AX1800 Dual-Band Whole Home Mesh Wi-Fi 6 System is verkrijgbaar als een COVR-X1862 2-pack voor een dekking van 420 m2 of als het door ons geteste COVR-X1863 tripack voldoende voor 600 m2. Combineer je twee COVR-X1862 duopacks dan levert dat voldoende dekking tot 790 m2.

Dit simultaan dual-band wi-fi 6-systeem gebruikt twee frequenties: 2,4 GHz met maximaal 574 Mbit/s en 5 GHz met maximaal 1200 Mbit/s.

Alle technische informatie over de Covr AX1800 vind je op de website van D-Link.

 
Uiterlijk

De kubusvormige witgrijze modules zien eruit als kleine draadloze luidsprekers en zijn net geen 12 cm hoog en iets meer dan 10 cm breed en diep.

Door hun geringe omvang vallen ze veel minder op dan de soms erg grote modules van krachtigere wifi-6 systemen. Of de kleine omvang invloed heeft op de prestaties, vertellen we je verderop. Maar als je op zoek bent naar een wifi-6 systeem met discrete modules dan komt deze D-Link COVR-AX1800 zeker in aanmerking.

Achteraan vind je twee gigabit-ethernetpoorten, een gele voor de wan-verbinding met je internetmodem en een tweede zwarte om een bekabeld apparaat aan te koppelen.

De gele poort werkt bij de extra modules die niet aan de modem zijn gekoppeld ook als tweede lan-poort. De standaardinstellingen (ssid, wachtwoorden etc) vind je aan de onderkant en zijn ook als QR-code uit te lezen.

Een wps-knop en ronde stroompoort voor de kleine externe voedingen (12V/1A) vind je respectievelijk links en rechts van de netwerkpoorten.

D-Link COVR AX1800 (X1862 2-pack)

D-Link COVR AX1800 (X1862 2-pack) (© D-Link ; licentie: D-Link )

 
Installatie

De configuratiedetails vind je op een Quick Installation-kaartje en in de visuele Quick Start-gids. Je hebt de keuze tussen installatie met behulp van de D-Link Wi-Fi app (voor Android 4.3 en iOs 9.0 en hoger), of via de webinterface op het adres http://covr.local/.

De procedure is vergelijkbaar met die van andere D-Link COVR-systemen, zoals de eerder geteste COVR-1102/1103 en COVR-C1203.

De app is in tegenstelling tot de webinterface wél Nederlandstalig en dus wellicht de gebruikvriendelijkste manier om de COVR-AX1800 in gebruik te nemen.

Druk op het plusteken om een nieuw apparaat te installeren. Volg de instructies; je moet o.a. tijdelijk de mobiele data van je smartphone uitschakelen.

Scan de QR-code op de onderkant van een module. Je kiest vervolgens tussen een nieuw netwerk instellen, of een bestaand covr-netwerk uitbreiden.

De app toont je hoe je de eerste module op je modem aansluit. Steek vervolgens de stekker in het stopcontact en tik op ‘Volgende’.

De x-vormige led boven op de module brandt rood tijdens het opstarten en knippert vervolgens oranje. Tik op ‘Volgende’. De app probeert de module nu te vinden. Ze toont het netwerk en het wachtwoord waarmee je je smartphone moet configureren (die informatie vind je ook op de sticker op de onderkant).

Tik weer op ‘Volgende’. Wijzig nu eventueel wifi-naam en -wachtwoord. Stel ook een admin-wachtwoord in.

Standaard wordt de Covr automatisch up-to-date gehouden, maar je kan dit in het volgende scherm op ‘handmatig’ instellen. De wijzigingen worden nog eens getoond op een overzichtsscherm en vervolgens toegepast.

Je kan vervolgens een D-Link account aanmaken, maar dit is niet verplicht, behalve als je de koppeling met de assistenten van Google of Amazon wil maken.

Het nut van de assistent-verbinding is eerder beperkt. Je kan de COVR met je stem opnieuw starten of vragen om de firmware te updaten, voor zover dit niet op automatisch is ingesteld. Het interessantst is nog dat je de gasttoegang tot het wifi-netwerk met je stem kan in- en uitschakelen. Ook kan je de inloggegevens voor het gastnetwerk laten voorlezen door de gebruikte stemassistent.

D-Link AX1800 Wi-Fi app

De D-Link Wi-Fi app helpt je stap voor stap bij de installatieprocedure (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

De app toont daarna tips over de ideale plaatsing van de overige modules. Schakel de resterende modules in en wacht tot de led oranje knippert en vervolgens stabiel wit zodra ze zich in de mesh inschakelen. (Het statuslampje kan men desgewenst uitschakelen via het webbeheer en de D-Link Wi-Fi app.)

We beoordelen de installatie als zeer gebruiksvriendelijk. Eén puntje van kritiek is er wel: de ethernetaansluitingen op de achterkant zijn naar de onderkant van de modules gericht, terwijl je dit omgekeerd verwacht. Let dus op dat je de kabels er niet verkeerd induwt.

 
Praktijk

De D-Link Wi-Fi-app voor Android en iOS waarmee je alles beheert werkt in tegenstelling tot de ook aanwezige webinterface in het Nederlands.

Het hoofdscherm van zowel app als webinterface tonen de netwerk- en internetstatus en een overzicht van verbonden clientapparatuur. Tik op de pictogrammen voor meer details. Je kan in dit scherm ook de internetsnelheid testen met behulp van Speedtest.

Voor elk verbonden apparaat is het mogelijk om ouderlijk toezicht in te schakelen. Dit gebeurt via maximaal twaalf zelf te definiëren profielen waarbinnen je de internettoegang voor bepaalde dagen en/of periodes beperkt en/of de toegang tot bepaalde websites blokkeert. Dit laatste kan op domeinnaam of met behulp van een trefwoord.

Het draadloze netwerk kun je in- of uitschakelen volgens planning. Via de app of het webbeheer configureer je het afgescheiden gastnetwerk met apart ssid en wachtwoord.

Minder gebruikte geavanceerde opties, zoals qos, doorschakelen van poorten of configureren van ddns, dmz, vpn en vlan, zijn alleen via de Engelstalige webinterface configureerbaar. De spi-firewall is standaard uitgeschakeld, maar schakel je eventueel via het webbeheer in. Maar normaal laat je dit over aan de internetmodem.

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een wifi-oplossing. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties.

D-Link COVR AX1800 haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 421 Mbit/s. Dat is vergelijkbaar met de eerder geteste, eveneens erg betaalbare D-Link DIR-X1860 dual-band wifi-6 router en in lijn wat je mag verwachten van een dual-band wifi-6 systeem.

De maximale gemeten doorvoersnelheid in ideale omstandigheden (dicht bij een module die dicht bij de internetrouter is geplaatst) bedraagt 709 Mbit/s. Dat is niet zo dramatisch veel minder dan bij een gemiddeld tri-band wifi-6 systeem.

Op de eerste etage dicht bij een module die vrij ver van de hoofdmodule geplaatst is, noteren een gemiddelde van 222 Mbit/s. Daar is er een groter prestatieverschil met een gemiddeld tri-band systemen.

Het bereik is goed, al hangt dit natuurlijk af van hoeveel modules je in gebruik hebt en hoe strategisch die zijn opgesteld doorheen de locatie.

 
Prijs

€ 190,- (Duo Pack X1862); € 274,- (Triple Pack X1863)

Conclusie
De kleine, discrete kubusvormige modules van het D-Link COVR AX1800 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi 6 systeem zijn vooral geschikt om niet al te grote locaties (appartement, kleine woning) van een stabiel, goed presterend wifi-6 netwerk te voorzien. Het biedt een goede verhouding tussen prestaties en kostprijs.
Vorig artikelSlanke studentenlaptop met volwaardig toetsenbord
Volgend artikelBetaalbare volledig draadloze oordoppen met anc
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.