Navigeren op smartphone

0
72

Overigens is de E.U. van plan om de torenhoge kosten voor dataverkeer in het buitenland tegen uiterlijk 2015 aan banden te leggen. Buitenlands dataverkeer zou dan niet meer mogen kosten dan in eigen land. Dat zal de locatiegebaseerde diensten ongetwijfeld nog populairder maken. Ook de fabrikanten van aparte navigatiecomputers beseffen dat. TomTom met GO Live en Mio met Spirit Live integreren nu al gsm-chips in hun duurste navigatietoestellen zodat die ook permanent informatie van het internet kunnen binnenhalen. Andere zoals Garmin met de Android-gebaseerde Garminfone brengen zelfs een eigen smartphone op de markt.

Google Maps Navigatie

Google Maps Navigatie (© ; licentie: )

Betalend of gratis?
Als je er de prijs van de smartphone bijtelt, is er weinig prijsverschil tussen een navigatiemobieltje of een aparte navigatiecomputer. Natuurlijk kun je met een mobieltje veel meer doen dan alleen maar navigeren. Het enige echte nadeel zijn de kleinere schermen en minder sterke luidsprekers. Uiteraard moet je meestal ook nog een houder en een lader voor in de wagen apart bijkopen. Op alle andere gebieden kan een moderne smartphone zich meten met een gespecialiseerd navigatiesysteem. De navigatiesoftware en de kaarten zijn trouwens sowieso vrijwel identiek. Garmin, Mio, Navigon, TomTom: allemaal verkopen ze ook navigatiesoftware voor smartphones. Goedkoop is het niet altijd, al hangt dit ook af van het type smartphone. De TomTom Europe navigatie-app voor de Apple iPhone en iPod touch kost bijvoorbeeld 80 euro. De bijbehorende carkit kost nog eens 100 euro. Voor dat geld koop je vandaag al een erg goed apart navigatiesysteem.
Nokia heeft Ovi Maps echter gratis gemaakt voor verschillende van zijn smartphones (lees onze Nokia Ovi Maps op Nokia N97 mini review). Google voegt gratis navigatie toe aan Google Maps op Android-smartphones. En voor mobieltjes met Java zoals Windows Mobile en Blackberry is er het gratis We-Travel dat gebruik maakt van de open source-kaarten van OpenStreetMap die door enthousiaste gebruikers uit de hele wereld permanent up-to-date worden gehouden. Wie weet wordt navigatie binnenkort gewoon iets wat je standaard gratis bij je mobieltje krijgt. Wellicht zul je dan wel nog moeten betalen voor de bijbehorende diensten, zoals verkeersinformatie, flitslocaties en interactieve gidsen.

1
2
3
4
Vorig artikelA4 multifunctional doet het in zwart-wit
Volgend artikelLaserlichttechnologie voor computers van de toekomst
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.