Genotvol baden in geluid

0
56

een testtoon kunt laten horen. In veel surroundversterkers zit dat ingebouwd. Als je die functie kiest, hoor je een testtoon bestaande uit zogenaamde ‘roze ruis’ (dat is een ruissignaal dat vrij goed in het gehoor ligt, in tegenstelling tot zogenaamde ‘witte ruis’ die behoorlijk onaangenaam klinkt) en de versterker zal dat achtereenvolgens uit elke luidspreker laten horen. Deze in de versterker ingebouwde test- of calibratietonen zijn doorgaans goed bruikbaar om de hoofdluidsprekers af te regelen, maar helaas geven niet alle versterkers een goede testtoon voor de subwoofer af. Nogal wat versterkers sturen hetzelfde ruissignaal naar de subwoofer als wat ze naar de hoofdluidsprekers sturen. Dat is niet goed, omdat dat niet de goede – lage – frequenties voor een subwoofer bevat.

VideoEssentials

Om zeker te zijn, kun je beter gebruik maken van een calibratie-dvd. Een hele goeie is eentje die ‘Video Essentials’ heet. Die kun je op internet kopen bij verschillende dvd-shops en je vindt meer informatie op www.videoessentials.com. Op zo’n calibratie-dvd zit dus een audiocalibratiehoofdstuk waarmee je via calibratietonen de afregeling kunt doen voor alle vijf de hoofdluidsprekers en voor de subwoofer.

Afregeling hoofdluidsprekers
Begin met de testtoon voor de luidspreker links voor en regel het meestervolume van je versterker totdat je decibelmeter 75 dB aanwijst terwijl je op je favoriete luisterpositie zit. Als je liever een wat

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Vorig artikelDraagbare multimediaspeler met digitale tv-tuner
Volgend artikelUltradunne 8 megapixel cameratelefoon