Genotvol baden in geluid

0
56

verwachten soms nog meer luidsprekers: zes, zeven tot zelfs negen plus een subwoofer!

Soorten surround
Je kunt ook een surroundsysteem samenstellen met minder luidsprekers. Het absolute minimum is vier luidsprekers. Twee luidsprekers vooraan voor een standaard stereogeluid, en twee luidsprekers achteraan voor een stereogeluid achter je. De voor- en achterluidsprekers samen kunnen (of zouden toch moeten) de tussenruimte opvullen en je dus ook geluiden van de zijkanten doen horen. Een subwoofer hoeft niet, als tenminste de twee voorluidsprekers groot zijn en dus zelf diepe bassen kunnen weergeven. En dan praten we echt wel over een koelkastformaat van luidsprekers. Alles wat kleiner is dan dat, kan de benodigde subbassen voor moderne filmweergave niet weergeven omdat er onvoldoende geluidsdruk opgebouwd wordt. Dan is wel een subwoofer nodig. De achterkanalen mogen kleine luidsprekers zijn omdat die meestal geen of heel weinig bassen moeten weergeven. De vijfde luidspreker is het centrumkanaal vooraan. Dat is alleen nodig als je vaak met veel mensen tegelijk naar een film kijkt, want dan zorgt die centrumluidspreker op of onder het scherm ervoor, dat je de dialoog van de acteurs uit het scherm hoort komen ook al zit je niet recht voor dat scherm.

Sony Bravia DAV-DZ 660
Sony Bravia DAV-DZ 660

We noteren een surroundluidsprekeropstelling als het aantal luidsprekers plus het aantal subwoofers. 5.1 wil zeggen vijf luidsprekers plus één subwoofer. 7.2 is zeven luidspreker en twee subwoofers. En 4.0 wil zeggen: vier luidsprekers zonder subwoofer. Als je vooraan alleen maar een stereopaar luidsprekers hebt staan zonder centrumluidspreker, dan hoort alleen degene die recht voor het scherm zit de dialogen ook uit het scherm komen. Voor alle anderen komen ze van links of rechts naast de tv, afhankelijk van waar ze zitten. Dan is een centrumluidspreker dus nuttig. Zit je meestal alleen of met twee recht voor het scherm, dan kun je zonder centrumluidspreker.
Bij een 6.1-surroundsysteem is er ook nog een centrumachterluidspreker voorzien. Dat is alleen nodig als de achterluidsprekers zover uit elkaar staan, dat ze de tussenruimte niet meer kunnen opvullen. Dat

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Vorig artikelDraagbare multimediaspeler met digitale tv-tuner
Volgend artikelUltradunne 8 megapixel cameratelefoon