Genotvol baden in geluid

0
56

luidsprekers je best aanschaft, hangt dus af van de gewenste weergavekwaliteit en je budget. Wil je met die luidsprekers ook muziek spelen, kies dan tenminste voor de voorluidsprekers links en rechts grote boxen: dan krijg je voor gewone stereomuziek zoals van cd’s tenminste een goede weergave. Is het de bedoeling ook surroundmuziek te spelen, dan heb je best identieke luidsprekers rondom staan.
Ook bij de apparatuur zijn er kwaliteitsverschillen. Je kunt een alles-in-éénsurroundinstallatie kopen met dvd-speler, surroundreceiver en vijf luidsprekers en een subwoofer in één koop. Dat geeft je vrijwel altijd een beter geluid dan dat van een doorsnee tv, maar voor muziek is het meestal ongeschikt. Aparte toestellen aanschaffen is duurder, maar geeft je meer keuze en een hogere kwaliteit. Probeer wel de kwaliteit van de componenten op elkaar af te stemmen. Een goede vuistregel in een surroundsysteem is, dat de luidsprekers en subwoofer samen ruim twee à twee-en-een-halve keer zo duur mogen zijn als de surroundreceiver plus de dvd-speler.

Afregeling
Omdat onze oren niet erg richtinggevoelig zijn voor lage tonen, kunnen we de subwoofer bijna overal neerzetten. Bij voorkeur naast of achter de rechtervoorluidspreker, maar dat hoeft niet. Je mag hem desnoods ook ergens achter een zetel neerpoten. Het is de bedoeling dat alle luidsprekers en de subwoofer allemaal even luid klinken vanaf je luisterplaats, anders klopt het geluidsbeeld niet meer. Die normale luister- of kijkplaats heet trouwens de "hot spot" (letterlijk: hete plaats). Bij een stereosysteem gebruik je een balansregelaar om de twee luidsprekers even luid te doen klinken.

Maar bij een surroundsysteem is dat wat ingewikkelder en moet je het volume van elk geluidskanaal apart afregelen. Een surroundversterker heeft een grote volumeknop en daarmee regel je het ‘meestervolume’ of hoofdvolume, dat is alle kanalen tegelijk. Het volume van één kanaal kun je

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Vorig artikelDraagbare multimediaspeler met digitale tv-tuner
Volgend artikelUltradunne 8 megapixel cameratelefoon