Genotvol baden in geluid

0
56

het geluid tegen de wanden en het plafond van de concertzaal. Denk maar aan een kerk: iemand die zingt in een kerk klinkt heel anders dan iemand die zingt in je woonkamer of in een open veld. Als we dat allemaal correct willen reproduceren, volstaat een gewoon stereosysteem niet meer.

Acapella hoornluidsprekers
Acappella hoornluidsprekers

Surround
Surround betekent zoveel als "rondom". Surroundgeluid is dus geluid dat rondom je weergegeven wordt. Al in de jaren zeventig experimenteerde men met surroundgeluid, al heette dat doen quadrofonie en werkte het met vier luidsprekers. Het kende niet veel succes. Dat had vaak te maken met het interieur. Een muziekweergavesysteem staat immers bij de meeste mensen in de woonkamer. Grote luidsprekers vormen een sterke visuele aanwezigheid die heel vaak niet op prijs gesteld wordt. Voor twee luidsprekers is dat al een probleem, laat staan voor vier. Geen wonder dat het niet bepaald populair werd. Dat veranderde pas bij de introductie van de dvd, omdat surround nu gebruikt werd voor een rijkere filmervaring. In de bioscoop hadden we al surround sinds de jaren tachtig en veel mensen zagen het wel zitten om dat allesomvattende geluid ook in hun huiskamer te hebben.


Opstelling met vier luidsprekers (c) www.howstuffworks.com

Maar dat soort van surroundervaring veronderstelt gewoonlijk niet vier maar vijf luidsprekers plus nog een speciale weergever voor de allerlaagste tonen, de subwoofer. En moderne surroundsystemen

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Vorig artikelDraagbare multimediaspeler met digitale tv-tuner
Volgend artikelUltradunne 8 megapixel cameratelefoon