Genotvol baden in geluid

0
56

geldt trouwens ook voor de afstand tussen voor- en achterluidsprekers: als die te ver uit elkaar staan en dus niet meer in staat zijn de tussenruimte op te vullen, dan ga je een gat in het geluid hebben en niets meer van de zijkanten horen. Dan kun je gebruik maken van een 7.1-opstelling waarbij er twee zijluidsprekers opgesteld worden naast de twee voor- en de twee achterluidsprekers en de centrumvoorluidspreker. Als de ruimte waarin je surroundsysteem staat zo groot is, dat één subwoofer onvoldoende geluidsdruk genereert, dan kun je een tweede subwoofer opstellen. Er worden tegenwoordig ook systemen verkocht die beweren surround te leveren met slechts twee of drie luidsprekers, allemaal vooraan bij het scherm opgesteld. Bose met zijn 3-2-1 systeem is daarvan een voorbeeld en een aantal andere fabrikanten hebben ook dergelijke systemen. Laten we heel duidelijk zijn: dit is géén surround. Zulke systemen proberen surround te simuleren door bepaalde signalen via de muren te weerkaatsen. Dat kan soms voor verrassende effecten zorgen, maar het benadert van geen kanten de surroundervaring van fysiek aanwezige achterluidsprekers.
In zowat alle normale huiskamers heb je geen 6.1 of 7.1 nodig en volstaat een 4.1 of 5.1 ruimschoots. Standaard dvd’s hebben sowieso alleen maar een 5.1-signaal aan boord, dus heeft het weinig zin om meer dan dat aantal luidsprekers op te stellen. Op HD-schijven zoals Blu-ray zit wel een 7.1-signaal geïntegreerd.

Samsung HT-BD2
Samsung HT-BD2 7.1 home theatre systeem met Blu-ray

Kwaliteit
Wat geldt voor gewone stereosystemen, geldt eigenlijk ook voor surroundinstallaties. Grote luidsprekers geven een veel voller en basrijker geluid dan kleine. Piepkleine satellietluidsprekers kun je wel aanvullen met een subwoofer, maar dan gaat er een groot gat zitten tussen de laagste tonen die die kleine luidsprekertjes kunnen weergeven en de hoogste tonen die de subwoofer kan spelen. Welke

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Vorig artikelDraagbare multimediaspeler met digitale tv-tuner
Volgend artikelUltradunne 8 megapixel cameratelefoon