Spiegelreflexcamera met Live View en ingebouwde beeldstabilisator

0
95

zoeker van een spiegelreflex als de Olympus E-510 toont minder dan er uiteindelijk op de foto komt. Mensen die een bril dragen hebben vaak problemen om door een optische zoeker te kijken. Het bekendste nadeel van LCD’s is de slechte zichtbaarheid in direct zonlicht. Het schermpje is gewoon niet opgewassen tegen de hoeveelheid omgevingslicht. Je ogen zijn namelijk aangepast aan het zonlicht en het scherm lijkt ‘uitgewassen’. Bovendien is een toestel dat je met uitgestrekte armen voor je houdt veel minder goed stil te houden. Bij gebruik van een optische zoeker druk je de armen tegen je lichaam en het fototoestel tegen je wenkbrauw wat een veel stabielere houding is om foto’s te nemen. Je moet je bovendien realiseren dat het schermpje even uitvalt, telkens je een foto neemt. Bij het gebruik van "Live View" zal na het indrukken van de ontspanknop de spiegel neerklappen, waarna de belichting gemeten wordt, de spiegel klapt weer op en de sluiter gaat open, spiegel klapt neer. De camera maakt zich dan klaar voor de volgende foto: de spiegel klapt weer op. Voor bewegende onderwerpen is "Live View" niet geschikt, want op het cruciale moment van de opname zit je een paar seconden zonder monitorbeeld!

Bediening
De belangrijkste bedieningselementen van de Olympus E-510 zitten onder duim- en wijsvingerbereik rechts bovenop en op de rug van de camera. Je ziet er de ontspanknop, de aan-uit schakelaar, de centrale commandoknop en het instelwieltje. Je zet de camera aan en stelt vervolgens het gewenste belichtingsprogramma in met de commandoknop. Als je kiest voor "auto" zal het toestel alle instellingen zelf bepalen. Je moet alleen nog je beeldcompositie bepalen en op de ontspanknop drukken.

Bij keuze van "Program" wordt de belichting, zowel de sluitertijd als de diafragmaopening, door het toestel gekozen. Andere parameters, bijvoorbeeld de ISO waarde of de witbalansmodus kan je wel zelf instellen. Natuurlijk kan je met de E-510 ook volledig manueel werken of de sluitertijden- of diafragmavoorkeuze uitproberen. Het apparaat is voorzien van 23 scèneprogramma’s. Een vijftal

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Vorig artikelDVD-recorder met harde schijf en USB-aansluiting
Volgend artikelStijlvol mobiel bellen