Spiegelreflexcamera met Live View en ingebouwde beeldstabilisator

0
95

een bij voorkeur stilstaand onderwerp. Bij "continuous AF" blijft het toestel, zolang je de ontspanknop half ingedrukt houdt, voortdurend de scherpte aanpassen. Dit is vooral handig bij bewegende onderwerpen. Bij gebruik van S-AF+MF of C-AF+MF kan je het toestel assisteren en de autofocus nog wat fijner afstellen. Als er op het onderwerp scherpgesteld is hoor je een geruststellend bliebje. Indien je dit nodig acht kan je steeds overschakelen op manuele scherpstelling.

Olympus E-510 menu

Het menuscherm van de Olympus E-510

Supersonic Wave Filter
Een veel voorkomend probleem bij digitale spiegelreflexcamera’s is stof dat zich na enige tijd vastzet op de sensor. Bij het fotograferen van egale kleurvlakken, de blauwe lucht bijvoorbeeld, zie je dan een heleboel donkere vlekjes in beeld. Het zelf reinigen van de CCD is vaak een hachelijke onderneming. De meeste camerafabrikanten bouwen dus steeds vaker een systeem in om dit fenomeen te voorkomen en op te lossen. De Olympus E-510 is uitgerust met Supersonic Wave Filter. Deze wordt telkens je het toestel aanzet geactiveerd. Ultrasone trillingen behoren vervolgens het stof los te schudden van de sensor. De partikeltjes die loskomen worden daarna door een zelfklevend strookje vastgehouden. Wanneer de SSWF werkt zie je een blauw knipperende led bij de ontspanknop.

Beeldstabilisator
Hét grote verschil tussen de Olympus E-410 en E-510 is de "IS"-technologie, de "Image Stabilisation" of beeldstabilisator. Merken als Nikon en Canon kiezen er voor om slechts enkele specifieke lenzen met deze techniek uit te rusten. Olympus bouwt het systeem echter in in de body van de E-510. Zo kan je het systeem gebruiken met om het even welke lens uit je collectie. Camerabewegingen worden gedetecteerd en deze informatie wordt doorgegeven aan het compensatiemechanisme. De CCD beweegt vervolgens in de tegenovergestelde richting: dit vlakt de beweging grotendeels uit.
In de praktijk komt het vooral van pas bij slechte lichtomstandigheden of als je telelenzen gaat gebruiken. Olympus belooft dat je zeker twee en vaak wel vier stops langer kan gaan belichten. De

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Vorig artikelDVD-recorder met harde schijf en USB-aansluiting
Volgend artikelStijlvol mobiel bellen