Videoprojectoren van klein naar groot

1
55

Levensduur lamp
De levensduur van de lamp is een ander heikel punt. Beamerlampen kosten aardig wat geld. Hoe snel ze slijten hangt af met welke kracht ze branden. Bij erg lichtsterke projectoren kan je meestal een spaarstand inschakelen. De lamp brandt dan minder hel en slijt ook minder snel. Bovendien moet de ventilator minder werken en krijg je op die manier minder lawaai te horen.
Meestal gaat een lamp ongeveer tweeduizend uur mee. Dat komt overeen met bijna duizend dagen twee uur per dag "beamen". Philips is gespecialiseerd in projectorlampen en de elektronica die er omheen zit. Het heeft nu al lampen in de aanbieding die vierduizend uur of meer meegaan. Philips gebruikt deze lampen in zijn eigen projectoren, maar verkoopt ze ook aan de meeste andere fabrikanten. De ViewSonic PJ656 is bijvoorbeeld voorzien van een lamp die het 4.000 uur uithoudt. Ook voor dit criterium vind je alle noodzakelijke details in de productinformatietabel.

ViewsonicPJ656_h.jpg
ViewSonic PJ656

De levensduur van de lamp wordt sterk beïnvloed door de zorg waarmee je ermee omspringt. Vooral bij beamers die veel op verplaatsing gaan, kan dat nogal eens problemen opleveren. Je moet de gebruiker van de beamer op het hart drukken het apparaat na afloop van de presentatie voldoende te laten afkoelen. Zowat alle beamers laten de ventilator nog een tijdje draaien nadat de beamer is uitgeschakeld. Pas als de beamer helemaal stil valt, mag je hem uit het stopcontact trekken en in de draagtas steken. Doe je dit terwijl de lamp nog warm is, dan is de kans groot dat de lamp (sneller) kapot gaat.

CanonXeedSX50.jpg
Canon Xeed SX50

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMP3-speler met flashgeheugen
Volgend artikelDraagbaar navigatiesysteem
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik ben op zoek naar een verkooppunt van de ACER PD725P. Bij ACER zelf kunnen ze me niet helpen. Iemand een suggestie?

Reacties zijn gesloten.