Videoprojectoren van klein naar groot

1
55

Breedbeeld
De meeste geteste projectoren ondersteunen de breedbeeldverhouding van 16:9. De meeste beamers hebben ook zogenaamde Component video-ingangen, hoewel je de benodigde kabel meestal een optionele aankoop is. Een dergelijke aansluiting, die drie videosignalen van elkaar scheidt, garandeert de hoogste weergavekwaliteit wanneer een analoog videoweergaveapparaat wordt aangesloten. Het weergave-apparaat moet uiteraard over een gelijkaardige uitgang beschikken. Een ander toverwoord is progressive scan, een moeilijk woord om aan te geven dat het videosignaal zonder interliniëring naar de projector wordt gestuurd. Ook hier moet het weergave-apparaat de juiste non-interlaced signalen naar de beamer kunnen sturen om die hogere kwaliteit te kunnen weergeven.

Toshiba_t9.jpg
Toshiba T9

Bij de kost van een projector moet je nog andere dingen tellen. Een goed projectiescherm is essentieel indien je de projector vooral in een eigen presentatieruimte of thuis (voor video) gebruikt. Zonder degelijk scherm kan zelfs de beste beamer geen goed beeld projecteren. De kosten van een projectiescherm zijn recht evenredig met de omvang. Voor een goed scherm met een diagonaal van een meter of twee betaalt u al gauw enkele honderden euro’s. Kies een niet te reflecterend scherm, want dit heeft in tegenstelling tot wat je misschien zou vermoeden een negatieve invloed op de videokwaliteit. Een opgegeven reflectiegraad tussen 1.0 en 1.2 is ideaal. Projecteert u vooral zakelijke grafieken en minder video dan is de reflectiegraad minder belangrijk.

DELL3400MP.jpg
Dell 3400MP

Daarnaast moet je nog een plaats vinden om je projector neer te poten. Dat kan een speciaal voor dat doel gemaakt stevig tafeltje zijn, maar het is natuurlijk veel handiger en mooier om de beamer in een presentatieruimte of bij je thuis permanent aan het plafond te bevestigen. Ook dat kost geld. Alle moderne beamers kan je op die manier bevestigen. Omdat vast opgestelde beamers binnen bedrijven en onderwijsinstellingen vaak worden gestolen is een antidiefstalbeveiliging essentieel. Alle geteste projectoren kunnen fysiek beveiligd worden met behulp van een zogenaamd Kensington-slot. De beamer van Benq heeft ook nog een interne diefstalbeveiliging met viercijferige code. Als die beveiliging is geactiveerd, start de beamer niet op zonder correct ingevoerde code. Indien de code wordt vergeten, moet er naar Benq worden gebeld om de beamer opnieuw in gebruik te kunnen nemen.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMP3-speler met flashgeheugen
Volgend artikelDraagbaar navigatiesysteem
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik ben op zoek naar een verkooppunt van de ACER PD725P. Bij ACER zelf kunnen ze me niet helpen. Iemand een suggestie?

Reacties zijn gesloten.