Videoprojectoren van klein naar groot

1
55

Lawaai
Eén van de nadelen van beamers is het lawaai dat ze produceren. Krachtige lampen dienen te worden gekoeld en ventilatoren maken nu eenmaal lawaai. Gelukkig krijgen de fabrikanten dit probleem meer en meer onder de knie. Nog niet zo lang geleden produceerden bijna alle beamers (veel) meer dan een goed hoorbare 50 dBA. In deze test produceren alleen de Canon SX50 en de Sanyo PLC-XU86 meer dan 50 dBA wanneer hun lamp op zijn krachtigst brandt. Alle andere projectoren maken minder dan 50 dBA lawaai. De stilste compacte beamer is de Benq MP610 met 46,3 dBA. De stilste pocket-beamer (en stilste in het algemeen) is de Samsung SP-P300 met 44,9 dBA. Wanneer lamp en ventilator in de spaarstand worden gezet daalt het aantal decibels gemiddeld met 4 à 6 dBA.

ViewsonicPJ256D_h.jpg
ViewSonic PJ256d

Testmethode
We sloten alle projectoren aan op de VGA-poort van een Dell Latitude X200 notebook en lieten ze minstens 15 minuten opwarmen. Daarna gebruikten we DisplayMate for Windows (DMW) om de projectoren correct in te stellen. Waar mogelijk gebruikten we de standaardinstellingen van de projectoren voor presentaties tijdens de datatesten en voor filmweergave tijdens de videotesten. Als die instellingen te zeer afweken van het ideaal, regelden we een en ander nog zelf bij. De projectoren werden op ongeveer vier meter geplaatst van een LightScreen 122 x 162 projectiescherm, dat ons voor deze test ter beschikking werd gesteld door projectiespecialist BIS uit Mechelen (www.bis.be), waarvoor onze dank. Vervolgens doorliepen we de DMW Video Obstacle Course, een grafische obstakelkoers met 25 verschillende testbeelden, en de DMW kleur- en grijswaardentesten, met nog eens acht andere testbeelden. Op elk van deze testen gaven we maximaal 25 punten. Voor elke technische fout in het geprojecteerde beeld trokken we een punt af van dat maximum. We voerden ook verschillende testen uit onder Windows. Zo bekeken we de desktop, starten we Office op, surften naar een aantal websites en bekeken een PowerPoint-presentatie met foto’s en video’s. Op dit onderdeel stonden 16 punten, waarbij we opnieuw voor elke vastgestelde fout punten aftrokken van het maximum.
Vervolgens was het tijd voor de videotest, waar we keken naar de weergavekwaliteit, beeldstabiliteit en zwartweergave in de "slag in de Teutoonse wouden" op de dvd van de Hollywood-film Gladiator. Op dit onderdeel stonden tien punten. We gaven ook nog punten op de lichtsterkte (zoals opgegeven door de fabrikant) en op het lawaai dat de projector maakte wanneer de lamp en ventilator op volle kracht werken (zoals gemeten met een gespecialiseerde sound level meter in dBA). De lawaaiscore op 10 punten werd afgewogen op een ideaal geluidsniveau van 35 dBA. Dit leverde ons een totaal op van maximaal negentig punten, waaruit we een "kwaliteitsscore" berekenenden op 100 punten. We berekenden verder nog een "functionaliteitsscore" op basis van alle mogelijkheden van de projectoren zoals door de fabrikant ingevuld in de door ons toegestuurde vragenlijst (maximaal 65 punten, herbekend op 100).
De kwaliteitsscore telt voor 60% en de functionaliteitsscore voor 40% mee in de "performantiescore". De projector met de hoogste performantiescore wint het etiket "top presteerder". We berekenen traditiegetrouw ook een prijs-prestatiescore, waarin de prijs, afgezet tegenover een "ideale prijs" van 726 euro, voor 40% en de performantiescore voor 60% meetellen. De projector met de hoogste prijs-prestatiescore wint het etiket "beste koop". We hanteren een foutenmarge van 2 punten, dus projectoren die op twee punten van elkaar scoren, scoren in de praktijk identiek aan elkaar.

Conclusie
De pocket-projectoren scoren geen van alle meer dan 80 punten. Wie prijs stelt op draagbaarheid, moet dus wat compromissen sluiten op het gebied van prestaties. Deze hele kleine beamers zijn ook relatief duur in verhouding tot de geleverde prestaties en geboden mogelijkheden. Van de kleintjes presteert de Acer PD322 het best, zowel absoluut als in verhouding tot wat hij kost. De Samsung SP-P300 is een buitenbeentje dat interessant kan zijn voor bepaalde nichetoepassingen (zo werkt dit beamertje zelfs op batterijen).
Bij de beide tafelmodellen is er niet zo heel veel verschil tussen de Canon Xeed SX6 en de Mitsubishi XD2000U. Beiden presteren in absolute zin het beste van alle geteste projectoren. Ze zijn echter te groot en te zwaar om regelmatig te verplaatsen en dus eerder geschikt voor vaste opstelling. De grootste categorie, die van de min of meer draagbare compacte beamers, biedt in dit testveld een goede algemene kwaliteit. De grote meerderheid van de geteste modellen scoort meer dan 80 punten op onze performantie-index, wat neer komt op “zeer goed”. De vier achterblijvers, te weten de beide Sanyo’s, de ViewSonic PJ656 en de Canon SX50, scoren toch nog altijd rond de 75 of net daar boven, wat neerkomt op een goede beoordeling. Eentje moet de winnaar van de test zijn en dat is in dit geval de Acer PD725p met een uitmuntende performantiescore van 91/100. De beste prijskwaliteitverhouding wordt geboden door de BenQ MP610, die minder dan 700 euro kost exclusief btw, maar toch een performantiescore neerzet van 88/100.
1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMP3-speler met flashgeheugen
Volgend artikelDraagbaar navigatiesysteem
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik ben op zoek naar een verkooppunt van de ACER PD725P. Bij ACER zelf kunnen ze me niet helpen. Iemand een suggestie?

Reacties zijn gesloten.