Videoprojectoren van klein naar groot

1
55

Onze toppresteerder in de categorie van min of meer compacte draagbare projectoren gebruikt eveneens DLP-technologie. Het gaat dan om de Acer PD725p. En ook onze beste koop, de BenQ MP610, werkt met DLP-technologie. Ook bij de "pocket"-projectoren is de beste presteerder, de Acer PD322, een DLP-projector. We mogen dus wel concluderen dat DLP en LCOS voor dataprojectie de voorkeur geniet boven LCD.
Nog één opmerking over single-chip DLP-projectoren. Sommige mensen, waaronder een van onze testers, ondervinden last van het zogenaamde "regenboogeffect". Dit is een visueel artefact waarbij de kijker zeer korte flitsen ziet van schaduwen in de primaire kleuren rood, blauw en groen. Die flitsen vallen vooral op bij bewegende videobeelden. Het regenboogeffect heeft te maken met het sneldraaiende kleurenwiel dat single-chip DLP-projectoren gebruiken om kleurenbeelden te projecteren. Het volledige kleurenbeeld wordt in verschillende draaibewegingen geprojecteerd in de primaire kleuren; hoe trager het wiel draait hoe hoger de kans is op regenboogartefacten. Niet iedereen is er even gevoelig voor en niet alle DLP-projectoren hebben er evenveel last van, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij een aankoopbeslissing. DLP-projectoren die drie chips gebruiken hebben geen last van het regenboogeffect. Ook bij LCOS heb je modellen met één of met drie LCOS-chips. En ook hier kunnen de modellen met één chip (die dus ook met een kleurenwiel functioneren) last hebben van het regenboogeffect.

EpsonEMP-82.jpg

Epson EMP-82

Ingebouwde resolutie
Bij lcd-projectoren wordt de ingebouwde of "native" resolutie bepaald door de resolutie van de gebruikte lcd-panelen (één paneel voor elk van de primaire kleuren). De lamp schijnt door deze panelen heen. Het beeld wordt door de lens gefocust en op die manier verschijnt een kleurenbeeld op het projectiescherm. De door ons geteste LCD-projectoren hebben allemaal een ingebouwde resolutie van 1024 x 768 pixels. Alle geteste beamers kunnen lagere en hogere resoluties dan de ingebouwde projecteren, maar moeten die dan comprimeren of uitvergroten. Dit gaat gepaard met verlies aan beeldscherpte. Vuistregel is dat een projector, net zoals een lcd-monitor, de beste beeldkwaliteit haalt op zijn ingebouwde resolutie.

HPMP2220enMP3322.jpg
HP MP2220 en HP MP 3322

Van de geteste pocket-beamers kunnen de Acer PD322 en de ViewSonic PJ256d het beeld uitvergroten tot 1280 x 768 pixels. De Dell 3400MP kan dit zelfs tot 1600 x 1200 pixels, maar in de praktijk is alleen 1280 x 1024 pixels nog echt leesbaar. Bij de compacte en tafelmodel beamers zijn er vier die het beeld kunnen uitvergroten tot 1600 x 1200 pixels: Acer PD725p, de beide Sanyo’s en de ViewSonic PJ656. Het beeld is op deze resolutie echter maar met moeite leesbaar. Alle andere geteste exemplaren kunnen het beeld opkrikken tot een min of meer leesbare 1280 x 1024 pixels. Alleen de HP MP3322, de Canon SX50 en de Canon SX6 houden het bij hun ingebouwde resolutie, zoals het wat ons betreft ook hoort. Voor zakelijk gebruik is een ingebouwde resolutie van 1024 x 768 beeldpunten meer dan voldoende. Dit is de zogenaamde XGA-resolutie.
Moderne beamers worden door de meeste notebooks automatisch herkend als externe ‘monitor’. Schakel je de beeldweergave van je notebook over op de beamer dan zal een moderne notebook automatisch overschakelen op diens ingebouwde resolutie. Je kan dan zonder veel gedoe onmiddellijk met uw presentatie beginnen.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMP3-speler met flashgeheugen
Volgend artikelDraagbaar navigatiesysteem
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik ben op zoek naar een verkooppunt van de ACER PD725P. Bij ACER zelf kunnen ze me niet helpen. Iemand een suggestie?

Reacties zijn gesloten.