Videoprojectoren van klein naar groot

1
55

Bediening en gebruiksgemak
Tenzij de projector bedoeld is om vast te worden opgesteld, is de draagbaarheid een belangrijk aankoopcriterium. Projectoren worden gelukkig steeds compacter en lichter. De pocket-projectoren in deze testen wegen allemaal rond de 1 kilogram of zelfs nog iets lichter (700 gram voor de Samsung). De compacte projectoren wegen rond de 2,5 kilogram, met uitschieters naar beneden (HP MP3322 aan 1,7 kg) en naar boven (Acer PD725p aan 3,4 kg, Hitachi CP-X444 aan 3,7 kg en Canon SX50 aan 3,9 kg). De niet-draagbare Mitsubishi XD2000U klokt zelfs af op 8,5 kg!

HitachiX444.jpg
Hitachi CP-X444

Draagbaarheid is één zaak, projectiegemak een andere. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om de computermuis te kunnen besturen via de afstandsbediening van de projector. De muisverbinding tussen computer en beamer kan serieel, via ps/2-aansluiting of via USB gebeuren. USB biedt de meeste flexibiliteit en wordt gebruikt door alle projectoren in deze test die muisemulatie ondersteunen, en dat is het merendeel. Bij sommige is die emulatie wel beperkt tot de mogelijkheid om voor- en achteruit te navigeren in presentaties; de nodige details vind je terug in de productinformatietabel.
Toshiba levert als alternatief een infrarode muisontvanger mee die wordt aangesloten op de USB-poort van de notebook of pc waarmee de presentatie wordt gedaan. Daarmee kan je dan de muis bedienen op de meegeleverde chocoladereepachtige afstandsbediening. De infrarode muisontvanger geeft wat meer flexibiliteit om de pc of notebook op enige afstand van de projector te plaatsen. (Met een USB-kabel tussen beide is de manoeuvreerruimte mestal beperkt tot anderhalve meter of zo.) Toshiba levert met zijn T9 beamer dan ook een extra lange VGA-kabel mee.

Sanyoxu73enxu86.jpg
Sanyo PLC-XU73 en Sanyo PLC-XU86

Andere handigheidjes zijn de mogelijkheid om het geprojecteerde computerbeeld digitaal uit te vergroten of om een tweede, kleiner beeld te projecteren bovenop het hoofdbeeld (zogenaamde PIP of picture-in-picture). Een laseraanwijzer die ingebouwd is in de afstandsbediening is ook erg handig, omdat je dan aanwijzingen kan geven met één apparaat in de hand. Verder is het in duistere ruimtes handig als de afstandsbediening en de belangrijkste bedieningsknoppen op de projector kunnen worden verlicht. Ook kan het interessant zijn om twee computers tegelijk te kunnen aansluiten waartussen je snel kunt overschakelen. Al deze details vind je terug in de productinformatietabel die bij dit artikel hoort. Laat je overigens niet verleiden tot de aankoop van een projector die volledig met de afstandsbediening moet worden bediend. Vergeet je die, is ze kapot of is de batterij op dan kan je niet verder. Op de beamer zelf moeten de belangrijkste bedieningsknoppen aanwezig zijn en moet je ook het menu kunnen bedienen. Dat was bij alle door ons geteste toestellen gelukkig het geval.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMP3-speler met flashgeheugen
Volgend artikelDraagbaar navigatiesysteem
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik ben op zoek naar een verkooppunt van de ACER PD725P. Bij ACER zelf kunnen ze me niet helpen. Iemand een suggestie?

Reacties zijn gesloten.